szef kuchni LightBox
Kucharz „naukowiec”, wzorem mistrzów – Ferrana Adrii, Hestona Blumenthala czy Thomasa Kellera – zafascynowany naukowym podejściem do sztuki tworzenia potraw. Kreatywny poszukiwacz niezwykłych smaków, eksperymentator, który pokazuje, że zdrowa dieta pudełkowa nie musi być nudna.
Przygodę z gotowaniem rozpoczął w gorzowskim Technikum Gastronomicznym. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach oraz hotelach w kraju i za granicą. W 2009 roku Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyjęła Łukasza Konika do swego grona jako najmłodszego Szefa kuchni. Ta elitarna Fundacja zrzesza 27 najlepszych szefów kuchni, wśród nich wiele osobistości znanych z programów telewizyjnych.
Łukasz Konik często wypowiada się na temat twórczego gotowania na łamach prasy oraz w lubianych programach telewizyjnych. Znany widzom telewizyjnej dwójki z programu „Pytanie na śniadanie” oraz widowni „MasterChef Junior” w TVN. Prywatnie wielki miłośnik żużla.
„Moją rolą jest tworzenie nowych potraw oraz reagowanie na potrzeby i oczekiwania naszych Klientów, co w cateringu dietetycznym jest szczególnie istotne. Ze wszystkimi nowymi potrawami trzeba zapoznać zespół, przeszkolić go, bo są to setki pudełek dziennie, czyli tysiące przygotowywanych posiłków. Każda potrawa w diecie pudełkowej musi oczywiście zostać zaakceptowana przez dietetyków – czy jest odpowiednia ilość kalorii, czy dostarcza potrzebnych składników odżywczych, czy nie znajdują się tam żadne niepożądane produkty – dopiero wtedy nowa potrawa może trafić do menu LightBox”.