16 października 2015 r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w Konferencji Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia pod tytułem „Tłuszcze w żywieniu człowieka – w poszukiwaniu prawdy”.
Jak wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia, Polacy żyją dłużej dzięki większemu spożyciu zdrowych tłuszczów. Spożycie tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosło prawie trzykrotnie, ale znacząco zmniejszył się udział tłuszczów pochodzenia zwierzęcego w codziennej diecie na korzyść olejów roślinnych. Zdaniem ekspertów zmiana ta miała i nadal ma istotny wpływ na przedłużenie średniej długości życia mieszkańców naszego kraju.
Konferencja, w czasie której odbyliśmy wiele ciekawych rozmów z przedstawicielami świata nauki, przemysłu tłuszczowego, lekarzami, dietetykami i farmaceutami, upewniła nas w przekonaniu, że proponowana przez nas dieta jest bilansowana zgodnie z najnowszymi wytycznymi ekspertów, zajmujących się jakością żywności i żywieniem, a zarówno poziom, jak i jakość tłuszczów, które stosujemy w czasie przygotowywania naszych diet pozwala na ich stosowanie nie tylko w ramach profilaktyki chorób układu naczyniowo-sercowego, ale efektywnie wspomaga leczenie osób cierpiących z powodu choroby niedokrwiennej serca oraz chorób towarzyszących otyłości, wynikającej z dotychczasowego nieprawidłowego sposobu żywienia.
Prelegentami konferencji byli znani eksperci z wielu innych poza IŻŻ i SGGW ośrodków naukowych w Polsce, a między innymi z Instytutu Onkologii w Warszawie, Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Instytutu Biotechnologii w Poznaniu, Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, co pozwoliło na wszechstronne spojrzenie na zagadnienie roli tłuszczów w żywieniu człowieka.
Miłym przerywnikiem konferencji był pokaz kulinarny beztłuszczowego gotowania Karola Okrasy.