Zamów

ZDROWE ODŻYWIANIE

Zimowe niedobory witamin – jak im zapobiegać?
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Zimowe niedobory witamin – jak im zapobiegać?

Witaminy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a zimą niestety łatwiej o niedobory. Wynika to m.in. z mniejszej różnorodności dostępnych warzyw i owoców lub, jak w przypadku witaminy D, braku słońca. Jak zwiększyć ilość cennych witamin w Twojej diecie?

Czy ziemniaki tuczą?
Anna Sanicka Anna Sanicka
ODCHUDZANIE ZDROWE ODŻYWIANIE

Czy ziemniaki tuczą?

Ziemniaki są jedną z podstaw diety nie tylko w naszej strefie klimatycznej. Uchodzą jednak za tuczące, więc wiele osób ich unika. Czy warto je jeść i czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie? Czy można schudnąć jedząc ziemniaki?

Najlepsza dieta na „po świętach”
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
ODCHUDZANIE ZDROWE ODŻYWIANIE

Najlepsza dieta na „po świętach”

W święta często zapominamy o zdrowych nawykach żywieniowych i to nawet, jeśli wcześniej się odchudzaliśmy. Na stole pojawiają się tłuste dania i ciasta – w dużych ilościach. Taki nagły powrót do niezbyt zdrowego odżywiania po okresie diety odchudzającej może oznaczać problemy z utrzymaniem jej efektów. Na co w diecie zwrócić szczególną uwagę, aby po kilku dniach ucztowania jak najszybciej odzyskać dobre samopoczucie i wrócić do równowagi?

Jak przyrządzać tradycyjne potrawy świąteczne w zdrowej odsłonie?
Anna Sanicka Anna Sanicka
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Jak przyrządzać tradycyjne potrawy świąteczne w zdrowej odsłonie?

Tradycyjne potrawy to ważny element świąt. Choć niekoniecznie służą osobom na diecie, to można przyrządzić je tak, by były łatwiej strawne, mniej kaloryczne i zdrowsze. Oto zdrowa dieta na święta.

Czy warto jeść grzyby?
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
ZDROWE ODŻYWIANIE

Czy warto jeść grzyby?

Grzyby dosyć często goszczą na naszych stołach, szczególnie jesienią i w święta. Cenione są przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe, rzadko jednak wymienia się je jako źródło ważnych składników odżywczych. Zapewne dlatego wiele osób zastanawia się, czy w ogóle mają jakąś wartość. Jak to naprawdę jest z grzybami? Czy ich rola w żywieniu rzeczywiście jest marginalna?

Co dawać dzieciom do jedzenia do szkoły?
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Co dawać dzieciom do jedzenia do szkoły?

Drugie śniadanie to dla ucznia bardzo ważny posiłek. Powinno być bogate w składniki odżywcze, które wspierają rozwój młodego człowieka. Uczniowie starszych klas, którzy spędzają w szkole ponad 5 godzin, mogą potrzebować dwóch posiłków. Co zatem najlepiej spakować do plecaka i jak zachęcić dziecko do zjedzenia posiłku w szkole?

Rozgrzewające posiłki i przekąski
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
MOTYWACJA ZDROWE ODŻYWIANIE

Rozgrzewające posiłki i przekąski

Jesienią i zimą, kiedy robi się naprawdę zimno, bardziej niż kiedykolwiek masz ochotę na coś ciepłego. Ale istnieje również większe ryzyko, że Twój wybór padnie na potrawy, które są kaloryczną pułapką. Nie daj się skusić na reklamowane “rozgrzewające” budynie i kisiele z torebki. Co zatem wybierać, aby rozgrzać i wzmocnić organizm bez szkody dla zdrowia i sylwetki?

Dieta odchudzająca na jesień
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
ODCHUDZANIE ZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta odchudzająca na jesień

Ponoć jesień to nie jest najlepszy czas na zdrowe odchudzanie, ponieważ spada wtedy nasza motywacja i chęć do działania. Panuje też przekonanie, że jesienią mniej dostępne są świeże i smaczne produkty, więc trudniej jest przyrządzić zdrowe posiłki. Czy to prawda, że jesień nie sprzyja odchudzaniu?

Dieta na zdrowe kości
Anna Sanicka Anna Sanicka
ZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta na zdrowe kości

Przetworzona żywność kusi smakiem i zapachem, ale jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych, w tym osteoporozy, która prowadzi do zwiększonej łamliwości kości. Co jeść, żeby wzmocnić kości?

Mięso – jeść czy nie jeść?
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
ZDROWE ODŻYWIANIE

Mięso – jeść czy nie jeść?

Spór między wegetarianami a miłośnikami mięsa trwa nieustannie. Pierwsi uważają, że wcale nie potrzebujemy mięsa w naszym jadłospisie, drudzy przekonują, że dieta bezmięsna jest mało wartościowa i niesmaczna. Kto ma rację? Jakie są faktycznie wady i zalety spożywania mięsa?

Magnez w diecie
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Magnez w diecie

Czy masz czasami kłopoty ze snem, gorsze samopoczucie, bolesne skurcze, drżenie powiek lub cierpisz na nieustanne zmęczenie? Zanim pójdziesz do lekarza, spróbuj zwiększyć spożycie magnezu. Jego niedobór jest niezwykle częstym zjawiskiem – dowiedz się, w jakich produktach znajdziesz go najwięcej.

Wartości odżywcze popularnych kasz
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
ODCHUDZANIE ZDROWE ODŻYWIANIE

Wartości odżywcze popularnych kasz

Kasze należą do najcenniejszych składników naszej codziennej diety. W Polsce największą popularnością cieszą się kasze: jęczmienna, gryczana, jaglana, kasza manna i kuskus. Wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy oraz błonnik. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom poszczególnych kasz obecnych na naszych stołach.

powrót do góry
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.
close
Promocja
na dobry początek