Zamów! EN

ZDROWE ODŻYWIANIE

Rozgrzewające posiłki i przekąski
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
MOTYWACJA ZDROWE ODŻYWIANIE

Rozgrzewające posiłki i przekąski

Jesienią i zimą, kiedy robi się naprawdę zimno, bardziej niż kiedykolwiek masz ochotę na coś ciepłego. Ale istnieje również większe ryzyko, że Twój wybór padnie na potrawy, które są kaloryczną pułapką. Nie daj się skusić na reklamowane “rozgrzewające” budynie i kisiele z torebki. Co zatem wybierać, aby rozgrzać i wzmocnić organizm bez szkody dla zdrowia i sylwetki?

Dieta odchudzająca na jesień
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
ODCHUDZANIE ZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta odchudzająca na jesień

Ponoć jesień to nie jest najlepszy czas na zdrowe odchudzanie, ponieważ spada wtedy nasza motywacja i chęć do działania. Panuje też przekonanie, że jesienią mniej dostępne są świeże i smaczne produkty, więc trudniej jest przyrządzić zdrowe posiłki. Czy to prawda, że jesień nie sprzyja odchudzaniu?

Dieta na zdrowe kości
Anna Sanicka Anna Sanicka
ZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta na zdrowe kości

Przetworzona żywność kusi smakiem i zapachem, ale jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych, w tym osteoporozy, która prowadzi do zwiększonej łamliwości kości. Co jeść, żeby wzmocnić kości?

Mięso – jeść czy nie jeść?
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
ZDROWE ODŻYWIANIE

Mięso – jeść czy nie jeść?

Spór między wegetarianami a miłośnikami mięsa trwa nieustannie. Pierwsi uważają, że wcale nie potrzebujemy mięsa w naszym jadłospisie, drudzy przekonują, że dieta bezmięsna jest mało wartościowa i niesmaczna. Kto ma rację? Jakie są faktycznie wady i zalety spożywania mięsa?

Magnez w diecie
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Magnez w diecie

Czy masz czasami kłopoty ze snem, gorsze samopoczucie, bolesne skurcze, drżenie powiek lub cierpisz na nieustanne zmęczenie? Zanim pójdziesz do lekarza, spróbuj zwiększyć spożycie magnezu. Jego niedobór jest niezwykle częstym zjawiskiem – dowiedz się, w jakich produktach znajdziesz go najwięcej.

Wartości odżywcze popularnych kasz
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
ODCHUDZANIE ZDROWE ODŻYWIANIE

Wartości odżywcze popularnych kasz

Kasze należą do najcenniejszych składników naszej codziennej diety. W Polsce największą popularnością cieszą się kasze: jęczmienna, gryczana, jaglana, kasza manna i kuskus. Wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy oraz błonnik. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom poszczególnych kasz obecnych na naszych stołach.

Czy napoje izotoniczne i napoje energetyczne są zdrowe?
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
ZDROWE ODŻYWIANIE

Czy napoje izotoniczne i napoje energetyczne są zdrowe?

Od kilkunastu lat rynek spożywczy zalewają przeróżne izotoniczne napoje funkcjonalne. Reklamy przekonują, że są absolutnie niezbędne, aby osiągać lepsze wyniki w sporcie i właściwie odżywić organizm. Ponadto „izotoniki” są po prostu modne. Czy tego typu napoje sportowe rzeczywiście są nam potrzebne? Czy ich spożywanie jest zdrowe?

9 sposobów na zdrowsze życie
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

9 sposobów na zdrowsze życie

Aby odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie wcale nie musisz przeprowadzać w swoim życiu rewolucji. Dzięki znajomości kilku podstawowych zasad możesz skutecznie ustrzec się przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Poznaj rady, dzięki którym na pewno poczujesz się lepiej

Zbilansowana dieta – czyli jaka?
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Zbilansowana dieta – czyli jaka?

Zdrowa dieta powinna być dobrze zbilansowana. Takie stwierdzenie usłyszysz niemal zawsze podczas porady dietetycznej. To najprostsze i najbardziej oczywiste zalecenie, ale równocześnie może wydawać się nieprecyzyjne. Co to właściwie oznacza? Czy istnieje jeden przepis na zbilansowaną dietę dla każdego?

Jak ograniczyć spożycie soli
Anna Sanicka Anna Sanicka
ZDROWE ODŻYWIANIE

Jak ograniczyć spożycie soli

Nadmiar soli jest po prostu niezdrowy. Konsekwencją nadmiernego spożycia są poważne choroby, a według najnowszych badań wysokie spożycie sodu może prowadzić również do otyłości. Radzimy, jak zdrowo się odżywiać ograniczając spożycie soli.

Zdrowe odżywianie – czy można się go nauczyć?
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
ZDROWE ODŻYWIANIE

Zdrowe odżywianie – czy można się go nauczyć?

Większość z nas posiada pewną wiedzę w zakresie zasad zdrowej diety oraz zna swoje błędy żywieniowe. Najwyraźniej sama wiedza nie wystarcza do tego, aby prowadzić zdrowy styl życia. Od czego tak naprawdę zależą nasze wybory żywieniowe? Dlaczego wiedząc, że słodkie napoje i przetworzona żywność są przyczyną naszych problemów, wciąż po nie sięgamy? Czy jesteśmy w stanie nauczyć nasz mózg dokonywania zdrowych wyborów?

Błonnik pokarmowy – niezbędny w zdrowej diecie
Adriana Szulińska Adriana Szulińska
ZDROWE ODŻYWIANIE

Błonnik pokarmowy – niezbędny w zdrowej diecie

Jednym z najczęściej powtarzanych zaleceń dotyczących zdrowej diety jest spożywanie produktów pełnoziarnistych oraz warzyw i owoców. Oprócz witamin i składników mineralnych, zawierają one również błonnik pokarmowy. Czym jest, gdzie możesz go znaleźć i jak w prosty sposób wzbogacić o niego swój jadłospis?

powrót do góry
Wykorzystujemy technologię ciasteczek. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności. OK, lubię ciasteczka