Zanim insulinooporność przerodzi się w pełnoobjawową cukrzycę, potrafi wyrządzać w organizmie niemałe szkody, dlatego tak ważna jest wczesna diagnostyka i leczenie. Właściwa dieta jest tu kluczowa. Jak ochronić się przed konsekwencjami nadmiaru insuliny i jednocześnie obniżyć masę ciała?
Najlepszym źródłem nawodnienia organizmu jest zwykła woda. Ale czy na diecie należy zupełnie wykluczyć inne napoje i zrezygnować z pobudzającej porannej kawy i aromatycznej herbaty? Czy kieliszek wina położy się cieniem na diecie?
Z nadejściem jesieni pojawia się ochota na bardziej kaloryczne potrawy, które dostarczą niezbędnej energii. Na stół częściej trafiają dania o wyrazistym, a nawet pikantnym smaku. Na które popularne przyprawy warto zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków, by jedzenie stało się naszym sprzymierzeńcem w walce z jesiennym chłodem?
Dzięki swoim właściwościom błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, pomaga zachować szczupłą sylwetkę, a także obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób i dolegliwości. Jak działa na nasz organizm i kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jego obecność w codziennym jadłospisie?
Czy odpowiedni catering dietetyczny może pomóc w okresie menopauzy? Zdrowo zbilansowane posiłki dietetyczne pomogą zapobiec niedoborom żywieniowym, zmniejszą ryzyko wystąpienia nadwagi i chorób z nią związanych oraz złagodzą objawy menopauzy.
Choć bakterie kojarzą się z czymś niepożądanym, w wielu przypadkach pracują na naszą korzyść, pełniąc wiele ważnych funkcji. Szczególne znaczenie mają bakterie w przewodzie pokarmowym – od prawidłowego składu mikroflory jelitowej zależy nasze zdrowie i samopoczucie. Jak wspomóc wzrost dobroczynnych mikroorganizmów?
Latem nieszczególnie lubimy się odchudzać. Większość osób czeka z tym do jesieni, licząc, że wówczas przestrzeganie zaleceń będzie łatwiejsze. Wakacje to bowiem czas odpoczynku i luzu, więc niechętnie narzucamy sobie ograniczenia. Czy rozpoczynanie odchudzania jesienią to rzeczywiście dobry pomysł?
Regularne spożywanie śniadania jest niezwykle ważne, ponieważ wspomaga prawidłowe funkcjonowanie w ciągu dnia. Podstawowym zadaniem śniadania jest dostarczenie organizmowi pełnowartościowych składników „na rozruch”, dlatego poranny posiłek powinien być odpowiednio zbilansowany.
Odpowiednio ułożona dieta wegetariańska ma wiele zalet. Należą do nich m.in: obniżenie ryzyka chorób układu krążenia i otyłości. Wegetarianie spożywają znacznie mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu, a więcej warzyw i owoców oraz zbóż, czyli produktów bogatych w błonnik, co pozytywnie wpływa na układ trawienny. Warto być wege!
Na wakacyjny wypoczynek wciąż najchętniej wybieramy kraje położone nad Morzem Śródziemnym. Przyciągają słoneczną pogodą, pięknymi plażami, ciepłym morzem i doskonałą kuchnią. Tradycyjne dania, lokalne składniki i nawyki związane ze spożywaniem posiłków to ważna część kultury śródziemnomorskiej. Warto z niej czerpać!
Piętrzące się na straganach truskawki, jagody i maliny oznaczają, że mamy pełnię lata. Można z nich wyczarować zdrowe desery i przekąski, które pomogą zaspokoić ochotę na coś słodkiego, a równocześnie dostarczą mnóstwo witamin. Brzmi zachęcająco? Mamy dla Was kilka prostych i pysznych przepisów – to zdrowe odżywianie na (pół) słodko!
Wczasy all inclusive cieszą się niesłabnącą popularnością. Nie musimy wówczas przejmować się zbytnio ani sprawami organizacyjnymi, ani wyżywieniem. Taki rodzaj wypoczynku ma swoje zalety, ale nieograniczony dostęp do bufetu może okazać się niekorzystny dla sylwetki. Co zrobić, aby „all inclusive” nie zamieniło się w „all you can eat”?