Zamów! EN

Zdrowe letnie obiady - 5 pomysłów

Natalia Bobowik Natalia Bobowik  
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Lato to nie tylko wypoczynek, słońce i lody na deptaku ;) W tym czasie w warzywniakach kusi mnóstwo sezonowych warzyw i owoców, które nie są dostępne zimą, a jako mrożonki nie smakują już tak dobrze... Warto to wykorzystać i wypróbować nowe, zdrowe przepisy!

zdrowe letnie obiady

@ valentinamaslova - Adobe Stock

Oczywiście do sezonowych owoców nie trzeba zachęcać. Truskawki kuszą zapachem, borówki, czereśnie czy wiśnie przyciągają soczystym kolorem. Zdarza się, że latem spożywamy je w ogromnych ilościach, nawet zamiast głównych posiłków. W takim przypadku lepiej jednak ograniczać ich ilość, gdyż owoce to mimo wszystko źródło cukrów prostych. Np. zjadając 1 kg czereśni dostarczasz sobie ok. 80 g cukrów prostych, czyli 8 łyżek stołowych cukru!  Wg piramidy żywieniowej, w całodziennej porcji warzyw i owoców to warzywa powinny stanowić ¾ całości, a owoce zaledwie ¼.

Letnie warzywa są bardzo cenne pod względem żywieniowym i smakują świetnie, szczególnie jeśli masz dobry przepis! Kilka pysznych sugestii znajdziesz poniżej. Miłośnicy bobu twierdzą, że wystarczy go ugotować i podsmażyć z cebulką. Szparagi pasują zarówno do prostej potrawki z kurczakiem, jak i do wykwintej sałatki z truskawkami, którą znajdziesz w menu LightBox. Dla niektórych najlepszy chłodnik to ten z botwinki, a dla innych z rzodkiewki, ogórka i świeżego koperku. Ślinka cieknie już na samą myśl. A mamy jeszcze kalafior, cukinie, fasolkę szparagową, groszek cukrowy, szczypiorek...

Potrawka z indyka z bobem, cukinią i parmezanem

2 porcje:

  • Pół piersi z indyka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki bobu
  • 100 ml śmietanki 18%
  • Pół małej cukinii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Zioła prowansalskie, czosnek

Przygotowanie:

Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie i usuń skórki. Kurczaka pokrój w kostkę, cukinię w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i chwilę podsmaż kurczaka, dopraw solą, posiekanym czosnkiem i ziołami. Po chwili dodaj cukinię i duś ok. 5 minut. Następnie dodaj obrany bób i śmietankę, duś wszystko do miękkości. Na talerzu danie posyp parmezanem. Podawaj z ulubioną kaszą lub makaronem tagliatelle.

Letni chłodnik z rzodkiewką, ogórkiem i jajkiem

2 porcje:

  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego (może być grecki, danie będzie bardziej sycące)
  • 5 rzodkiewek
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Rzodkiewki i ogórki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ogórki delikatnie odciśnij z nadmiaru soku. Koperek i szczypiorek posiekaj, posyp solą i na chwilę odstaw. Wszystko wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Podaj z jajkiem pokrojonym w ćwiartki.

Kurczak curry ze szparagami i mleczkiem kokosowym

kurczak curry ze szparagami

@ smishko - Adobe Stock

2 porcje:

  • Pół piersi z kurczaka
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 mała cebula lub por
  • 200 ml mleczka kokosowego o zawartości tłuszczu 18%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g ryżu jaśminowego (można też użyć brązowego)

Marynata do kurczaka

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry (rodzaj i ilość można zmienić wg indywidualnych preferencji)
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek posiekaj, wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Kurczaka pokrój w kostkę lub paski, wymieszaj z marynatą i odstaw na godzinę. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na 3-cm kawałki. Cebulę posiekaj w piórka. Na oliwie podsmaż kurczaka i cebulę przez 3 minuty, dodaj szparagi i duś pod przykryciem ok 5-7 minut, co chwila mieszając. Dodaj mleczko kokosowe i duś wszystko do miękkości. Dopraw solą i posyp świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem.

Sałatka z buraczkami, szparagami i serem camembert

3 porcje:

Sałatka:

  • 4 średnie buraczki
  • 6 szparagów zielonych
  • 3 garście rukoli lub mieszanki sałat z rukolą
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 50 g płatków migdałowych

Sos winegret:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 1,5 łyżeczki miodu płynnego
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Składniki na sos dokładnie wymieszaj. Płatki lekko podpraż na suchej patelni. Buraczki zawiń w folię aluminiową, włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 1 godzinię. Po tym czasie wyjmij, rozwiń folię i sprawdż, czy są upieczone al dente. Ewentualnie można użyć buraczków ugotowanych, ze sklepu. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, podziel na 3-cm kawałki i ugotuj w wodzie lub na parze. Na rukoli ułóż buraczki pokrojone w kostkę, kawałki szparagów i camembert pokrojony na małe trójkąty. Wszystko polej sosem i posyp płatkami migdałowymi. Sałatkę podawaj z tostami z chleba wieloziarnistego z masłem lub oliwą.

Vege potrawka z tofu i gorszkiem cukrowym

2 porcje:

  • Kostka wędzonego tofu (ok. 180g)
  • 200-300g groszku cukrowego
  • 1 papryka czerwona
  • 150 ml śmietanki UHT 18%
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Imbir w proszku
  • Papryka wędzona w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g kaszy bulgur

Przygotowanie:

Kaszę ugotowuj w lekko osolonej wodzie. Cebulę posiekaj w piórka, czosnek pokrój w plasterki. Warzywa podsmaż na oliwie przez 2-3 minuty. Dodaj śmietankę i chwilę gotuj. Na patelnię dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i strąki groszku. Duś wszystko ok. 10 minut, podlewając wodą w razie potrzeby. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu i duś jeszcze 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem, imbirem i papryką wędzoną.

 

 

Kategorie

Ostatnio dodane

Stres oksydacyjny – jak wpływa na organizm i jak go ograniczyć?
Stres oksydacyjny – jak wpływa na organizm i jak go...
Źródła witaminy C, czyli gdzie znajdziemy najwięcej kwasu askorbinowego
Źródła witaminy C, czyli gdzie znajdziemy najwięcej kwasu...
Dieta low carb
Dieta low carb
Dieta optymalna, czyli dieta Kwaśniewskiego
Dieta optymalna, czyli dieta Kwaśniewskiego
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Dieta z niskim indeksem glikemicznym

Jaka dieta pudełkowa LightBox najlepiej pasuje do Ciebie?

diets-alt-slim-flex
Slim FLEX
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-optimum-flex
Optimum FLEX
2000 / 2500 kcal
od 81 zł/dzień
diets-alt-sport-flex
od 84 zł/dzień
Dieta ketogeniczna
Keto
1500 / 2000 / 2500 kcal
od 83 zł/dzień
Dieta Low IG
Low IG
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 76 zł/dzień
Dieta ekonomiczna
Economy
1250 / 1600 kcal
od 50 zł/dzień
Dieta DASH
DASH
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-slim
Slim
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 62 zł/dzień
diets-alt-optimum
Optimum
1800 / 2000 / 2500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-sport
Sport
2500 / 3000 / 4000 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-no-fish
No Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege
Vege
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege-plus-fish
Vege+Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-lactose-free
Lactose Free
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 67 zł/dzień

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

powrót do góry
Wykorzystujemy technologię ciasteczek. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności. OK, lubię ciasteczka