Zamów

Zdrowe bakterie, zdrowe jelita

Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Czy catering dietetyczny jest dobrym wyborem, jeśli chcesz zadbać o zdrowe jelita? Według najnowszych danych ciało człowieka zamieszkuje ok. 40 bilionów bakterii to więcej niż wynosi liczba wszystkich komórek ludzkiego organizmu. Bakterie te, choć kojarzą się z czymś niepożądanym, w większości przypadków pracują na naszą korzyść pełniąc wiele ważnych funkcji. Szczególne znaczenie mają dla nas bakterie w przewodzie pokarmowym. Od prawidłowego składu mikroflory jelitowej zależy zarówno nasze zdrowie, jak i samopoczucie. Czy możemy zatem jakoś wspomóc rozwój dobroczynnych mikroorganizmów? 

dieta catering dietetyczny probiotyk

@vaaseenaa - Adobe Stock

Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk czym się różnią?

O probiotykach prawdopodobnie słyszał każdy. Najczęściej kojarzą się z suplementem, który przyjmujemy podczas antybiotykoterapii. Ma on za zadanie odbudowę zniszczonej przez antybiotyk flory bakteryjnej jelit. Jak łatwo się domyślić, probiotyk to zatem zbiór różnych szczepów prozdrowotnych bakterii jelitowych, które zasiedlają nasz przewód pokarmowy. Gdy mowa o probiotykach, coraz częściej słyszymy również podobne słowo „prebiotyk”. Prebiotyki to składniki pochodzące z żywności lub przyjmowane w postaci suplementów diety, mające za zadanie stymulowanie wzrostu korzystnych bakterii w jelitach. Taką funkcję pełnią niektóre składniki błonnika pokarmowego, takie jak inulina czy fruktooligosacharydy. Probiotyk i prebiotyk ściśle ze sobą współpracują, więc najlepsze efekty otrzymamy przyjmując je razem. Preparatem, który łączy ze sobą te dwa elementy jest synbiotyk. Działa on kompleksowo, równocześnie dostarczając do organizmu bakterie oraz składniki wspomagające ich namnażanie.

Flora bakteryjna a zdrowie jelit

Zadaniem bakterii jelitowych jest m.in. fermentacja niestrawionych resztek pokarmowych. W tym procesie powstają substancje stanowiące źródło energii dla komórek jelit. Bakterie mają zdolność produkowania witamin (witaminy K oraz niektórych witamin z grupy B), a także wspierają wchłanianie składników mineralnych. Prawidłowy skład mikroflory bakteryjnej związany jest z mniejszym ryzykiem zachorowania na nowotwór jelita grubego czy choroby zapalne jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Zaburzenie różnorodności flory jelitowej sprzyja pojawieniu się dyskomfortu trawiennego i wzdęć, a nawet zespołu jelita drażliwego.

Nie tylko jelita

Bardzo ważnym zadaniem bakterii jelitowych jest ochrona organizmu przed groźnymi drobnoustrojami pochodzącymi z zewnątrz. Jeśli mamy wystarczającą ilość „dobrych” bakterii, nie pozwalają one namnażać się tym „złym”. Zauważono, że określony skład mikroflory jelit związany z mniejszym ryzykiem występowania biegunek o różnych przyczynach, a przyjmowanie probiotyków (szczepu Lactobacillus rhamnosus GG) w trakcie biegunki infekcyjnej skraca czas jej trwania – zwłaszcza u dzieci. Błona śluzowa jelit stanowi istotny element układu odpornościowego człowieka, a jej prawidłowe funkcjonowanie zależy m.in. od bakterii bytujących w jelicie. Nieprawidłowości w obrębie flory jelitowej prawdopodobnie mają również związek ze zwiększonym ryzykiem chorób metabolicznych, w tym otyłości (m.in. poprzez zaburzenie wydzielania hormonów głodu i sytości oraz spadek tolerancji glukozy).

Jak zadbać o florę jelitową?

Aby dostarczyć do organizmu dobroczynne bakterie probiotyczne, w Twojej zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć przede wszystkim fermentowanych produktów mlecznych, takich jak jogurt naturalny, kefir czy maślanka. Sprzymierzeńcami flory jelitowej są również produkty kiszone. Najpopularniejsze są ogórki i kapusta, ale nie zapominajmy, że kisić można wiele innych produktów, jak burak, papryka, kalafior, czy nawet cytryny. Składniki wspomagające wzrost dobroczynnych bakterii znajdziesz przede wszystkim w żywności bogatej w błonnik pokarmowy, czyli pełnoziarnistych produktach zbożowych i warzywach. Najlepsze naturalne źródła składników prebiotycznych o udowodnionym działaniu to np. korzeń cykorii (jest to popularny składnik, z którego robi się bezkofeinowy zamiennik kawy), karczochy, czosnek, banany (te bardziej zielone) oraz pszenica. Jakość flory jelitowej osłabiają natomiast cukier oraz wysoko przetworzona żywność. Unikaj też bezpodstawnego przyjmowania leków (zwłaszcza antybiotyków).

Naszym jelitom sprzyja przede wszystkim różnorodność jadłospisu. Nie eliminuj więc żadnej grupy produktów bez wyraźnej potrzeby. Jeśli chcesz zmienić swoją dietę na lepsze, ale nie wiesz od czego zacząć zacznij od LightBox. To dieta pudełkowa (Warszawa i okolice oraz ok. 60 miast w Polsce), która zapewni Ci zdrowe odżywianie i dietetyczne posiłki wspomagające Twój mikrobiom.

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

Kategorie

Ostatnio dodane

Efekt jojo? Nie, dziękuję!
Efekt jojo? Nie, dziękuję!
Czy dorosły człowiek trawi laktozę i inne mity na temat mleka
Czy dorosły człowiek trawi laktozę i inne mity na temat...
Dieta przy insulinooporności
Dieta przy insulinooporności
Kawa, wino, herbata - czy są dozwolone na diecie?
Kawa, wino, herbata - czy są dozwolone na diecie?
Rozgrzewające przyprawy na jesienne chłody
Rozgrzewające przyprawy na jesienne chłody
powrót do góry
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.
close
Promocja
na dobry początek