Naprawdę trudno o bardziej rozpowszechnione przekonanie na temat odżywiania, niż to, że "śniadanie trzeba jeść". Ile prawdy jest w tym stwierdzeniu? Czy catering dietetyczny pomoże tym, którzy rano nie mają ochoty na jedzenie czegokolwiek?

@ puhimec - Adobe Stock
Jak powinno wyglądać śniadanie?
Śniadanie spożywamy z reguły po ok. dzisięciu, czasem nawet kilkunastu godzinach przerwy od jedzenia. Jak każdy inny posiłek, powinno ono zostać przygotowane z produktów wysokiej jakości, jak najmniej przetworzonych i pochodzących z dobrych źródeł.
Według zaleceń dietetyków, śniadanie powinno zaspokajać ok. 25-30 procent dziennego zapotrzebowania na energię i dostarczać organizmowi przede wszystkim wartościowego białka (twarożek, wędlina, jajko itp.) oraz węglowodanów złożonych (np. pieczywo pełnoziarniste, otręby, owoce, warzywa) z niewielkim dodatkiem tłuszczów. Złym pomysłem jest natomiast sięganie po cukry proste (płatki śniadaniowe, drożdżówki itp.), które tylko na krótko dostarczają energii. Jeśli rankiem brak Ci inspiracji, poczytaj, jak skomponować zdrowe śniadanie, lub po prostu zamów dietę pudełkową LightBox. W menu znajdziesz mnóstwo dietetycznych posiłków, w tym pyszne i prawidłowo zbilansowane śniadania.
Śniadanie najlepiej zjeść od 1 do 2 godzin po przebudzeniu. Natomiast po wstaniu z łóżka warto wypić szklankę wody, co pobudzi układ pokarmowy do działania i „podkręci” uśpiony metabolizm. Jeśli należysz do osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez kawy, zadbaj z kolei o to, by sięgnąć po nią dopiero po posiłku. Żołądek Ci za to podziękuje.
Co daje zjedzenie śniadania?
Jedzenie śniadań wiąże się z szeregiem korzyści dla zdrowia i samopoczucia, co potwierdzono w wielu różnych badaniach. Oto przykłady.
Uczucie sytości i mniejszy apetyt
Zbilansowane śniadanie dostarczy Ci energii na długie godziny i sprawi, że nie będziesz mieć ochoty na podjadanie, a na obiad i kolację zjesz mniejsze porcje. Z tego powodu spożywanie śniadań jest kluczowe dla utrzymania prawidłowej masy ciała i z pewnością nie należy z nich rezygnować w czasie odchudzania.
Lepsza koncentracja i więcej siły
Nauce dobrze znany jest pozytywny wpływ śniadania na funkcje poznawcze, takie jak koncentracja, pamięć i kreatywność, sprawność fizyczna, a także odporność na stres i ogólne samopoczucie.
Dobre zdrowie i odporność
Z badań wynika, że osoby regularnie jedzące śniadania mają niższy poziom glukozy, insuliny, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Przekłada się to na mniejsze ryzyko rozwoju m.in. cukrzycy, zespołu metabolicznego, choroby wieńcowej i innych schorzeń sercowo-naczyniowych.
Najważniejsze, czy jednak nie?
Chociaż śniadanie jest bardzo ważne, a jego pomijanie odbija się niekorzystnie na zdrowiu i samopoczuciu, to czy jednak oznacza to, że pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy? Niekoniecznie.
Nie jest bowiem tak, że wystarczy zadbać o zdrowe i zbilansowane śniadanie, a następnie na cały dzień można zapomnieć o zasadach prawidłowego odżywiania. Z pewnością nie jest również tak, że po zjedzeniu solidnego śniadania można sobie pozwolić na pominięcie kolejnych, „mniej ważnych” posiłków.
Poszczególne posiłki spożywane w ciągu dnia różnią się wielkością, dostarczanymi składnikami oraz funkcją. Każdy z nich jest jednak istotny, tak samo jak istotne są relacje pomiędzy nimi. Dlatego właśnie śniadanie wcale nie jest „najważniejsze”. W zrównoważonej diecie jest tak samo ważne jak obiad, kolacja, drugie śniadanie czy podwieczorek.