Zamów! EN

Rozgrzewające potrawy na zimne dni

Adriana Szulińska Adriana Szulińska  
MOTYWACJA ODCHUDZANIE PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Czeka nas jeszcze kilka chłodnych tygodni. Jeśli szukasz skutecznego sposobu, by się rozgrzać, świetnym pomysłem będzie wprowadzenie do jadłospisu gorących posiłków z rozgrzewającymi przyprawami. Oto kilka propozycji rozgrzewających potraw na zimowe dni.

dieta pudełkowa chili bean stwe

@ kab-vision - Adobe Stock

Warzywna zupa z soczewicą (6 porcji)

Składniki:

  • 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
  • 1 szklanka marchewki pokrojonej w drobną kostkę 
  • 1 szklanka posiekanej cebulki
  • 1 szklanka soczewicy (suche nasiona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 szklanki bulionu (drobiowo-warzywnego lub warzywnego)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż rozgnieciony czosnek oraz cebulkę. Wrzuć marchewkę i dynię, podlej szklanką bulionu i duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę bulionu, opłukaną soczewicę, pomidory w puszce, fasolkę szparagową oraz zioła. Dopraw solą i pieprzem, gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie - ok. 30 minut.

Stir-fry z tofu i warzywami (4 porcje)

Składniki:

  • 450 g twardego tofu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 3 szklanki różyczek brokuła
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 szklanka cukinii pokrojonej w półplasterki
  • ½ małej cebuli (posiekana)
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Dobrze odsącz tofu. W tym celu kostkę tofu ułóż na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Na tofu połóż drugi listek ręcznika papierowego, na nim płaski talerz i wszystko przyciśniej ciężką książką lub puszkami - zostaw tak na 45 minut. Po tym czasie pokrój tofu w kostkę ok. 1 cm. Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy. Dodaj tofu i mieszając podsmaż do zrumienienia - ok. 8 minut. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulkę i pieczarki, smaż ok. 3 minut. Dodaj podzielony na małe różyczki brokuł, paprykę, cukinię i smaż ok. 5 minut. Dodaj czosnek i imbir - wszystko smaż jeszcze ok. 2 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Na patelnię wlej szklankę wody, przykryj i duś jeszcze 2 minuty. Na koniec potrawę mieszaj z sosem sojowym.

Kokosowe curry z ciecierzycą (4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku
  • puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej 
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • puszka mleka kokosowego
  • sok z 1 limonki

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulkę i pomidory, dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj ciecierzycę, czosnek, garam masala, curry i kumin. Wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 10-12 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Po zdjęciu z kuchenki dodaj sok z limonki.  

Chilli Con Carne z indykiem (6 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 1 łyżeczka zmiażdżonej świeżej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 400 g krojonych pomidorów (np. z puszki)
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 3 marchewki
  • jogurt grecki i ćwiartki limonki do podania

Przygotowanie:

Czosnek i marchewkę pokrój na plasterki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż przez chwilę czosnek, a nastepnie dodaj mielone mięso. Dodaj wszystkie poprawy i smaż mięso do zrumienienia (ok. 10-15 minut). Dodaj świeże chilli, krojone pomidory i passatę. Mieszaj do połączenia składników i gotuj ok. 5 minut. Dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę, a także pokrojoną w plasterki marchewkę, wymieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty. Podawaj z brązowym ryżem, kleksem z jogurtu greckiego i kawałkiem limonki.

Sałatka z pieczonych warzyw (4 porcje)

Składniki - warzywa:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 bakłażan 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól, do smaku

Składniki - dressing:

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco (opcjonalnie)
  • sól, do smaku

Przygotowanie:

Cukinię i bakłażana pokrój w plastry, papryki w paski, a cebulę w piórka. Wymieszaj z oliwą, układaj na blaszce piekarnika i piecz w 200stC, aż wszystko będzie miękkie (ok. 1h). Po tym czasie wyłóż warzywa na duży talerz. W małej miseczce wymieszaj składniki na dressing i tuż przed podaniem polej nim warzywa.

Kategorie

Ostatnio dodane

Dieta bez laktozy - kto powinien ją stosować?
Dieta bez laktozy - kto powinien ją stosować?
Kompulsywne objadanie się
Kompulsywne objadanie się
Otyłość gynoidalna i otyłość androidalna
Otyłość gynoidalna i otyłość androidalna
Jak zdrowo schudnąć w miesiąc?
Jak zdrowo schudnąć w miesiąc?
Senność po jedzeniu
Senność po jedzeniu

Jaka dieta pudełkowa LightBox najlepiej pasuje do Ciebie?

diets-alt-slim-flex
Slim FLEX
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 69 zł/dzień
diets-alt-optimum-flex
Optimum FLEX
2000 / 2500 kcal
od 78 zł/dzień
diets-alt-sport-flex
od 81 zł/dzień
diets-alt-slim
Slim
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 58 zł/dzień
diets-alt-optimum
Optimum
1800 / 2000 / 2500 kcal
od 68 zł/dzień
diets-alt-sport
Sport
2500 / 3000 / 4000 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-no-fish
No Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 58 zł/dzień
diets-alt-vege
Vege
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 58 zł/dzień
diets-alt-vege-plus-fish
Vege+Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 58 zł/dzień
diets-alt-lactose-free
Lactose Free
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 62 zł/dzień

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

powrót do góry
Wykorzystujemy technologię ciasteczek. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności. OK, lubię ciasteczka