HITY LIGHTBOX   Zamów dietę! EN

Najzdrowsze letnie owoce

Adriana Szulińska Adriana Szulińska  
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Na truskawki, maliny i jagody czekamy cały rok, a ich smak kojarzy się z wakacjami, wypoczynkiem i beztroską. Gdy już się pojawią, niektórzy mogliby tygodniami nie jeść nic innego. Letnie owoce są nie tylko pyszne i orzeźwiające, ale również niezwykle zdrowe. Przeczytaj, jakie cenne właściwości skrywają.

najzdrowsze owoce lata

@yanadjan - Adobe Stock

Truskawki

W sezonie letnim to one królują na bazarkach oraz na naszych stołach. Ze względu na małą zawartość kalorii oraz niski indeks glikemiczny polecane są w posiłkach dietetycznych osób odchudzających się i chorujących na cukrzycę. Są źródłem flawonoidów, takich jak kwercetyna i antocyjany, a także witaminy C. 100 g truskawek, czyli niepełna szklanka, całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na tę witaminę! Posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, chronią przed chorobami układu krążenia oraz wzmacniają odporność. Witamina C, uczestnicząc w powstawaniu kolagenu, dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne oraz poprawia wygląd skóry.

Maliny

Charakteryzują się szczególnie wysoką zawartością błonnika pokarmowego  w jedzeniu dietetycznym nie powinno ich zabraknąć! W 100 g malin jest aż 6,7 g błonnika (w przypadku innych owoców przeważnie jest to 1-3 g). Jeśli więc Twoim problemem są zaparcia, w sezonie letnim jak najczęściej sięgaj po maliny. Zdrowa dieta pudełkowa bogata w błonnik pokarmowy sprzyja również utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, obniżeniu stężenia cholesterolu oraz zmniejszeniu ryzyka rozwoju nowotworów w obrębie przewodu pokarmowego. Maliny zawierają potas, powinny je więc jeść osoby z nadciśnieniem oraz innymi chorobami układu krążenia. Dzięki stosunkowo wysokiej zawartości żelaza mogą być też pomocne w leczeniu niedokrwistości. Maliny to również dobre źródło wapnia oraz magnezu.

Jagody

Stanowią jedno z najlepszych źródeł składników polifenolowych, co czyni z nich naprawdę silną broń przeciwko wszelkim chorobom związanym ze szkodliwą działalnością wolnych rodników w naszym organizmie. Redukują ryzyko miażdżycy, wzmacniają naczynia krwionośne, chronią komórki mózgu i narządów wewnętrznych przed uszkodzeniami. Spowalniają także procesy starzenia i chronią przed rozwojem zmian nowotworowych. Jagody są niezwykle pożądane w diecie osób starszych ze względu na właściwości poprawiające funkcje mózgu oraz pamięć i koncentrację. Mają zdolność zapobiegania zakażeniom układu moczowego  dorównują pod tym względem żurawinie.

Czarne porzeczki

Biorąc pod uwagę ilości witaminy C, porzeczki zostawiają inne produkty daleko w tyle (zawierają jej ok. 3,5 raza więcej niż owoce cytrusowe, które uważane są za jej bardzo dobre źródło). Z tego powodu ich spożywanie będzie niezwykle korzystne przy osłabionej odporności, podczas infekcji, ale także w niedokrwistości, stanach zapalnych, chorobach dziąseł czy stawów. Porzeczki również pod względem zawartości potasu, wapnia, fosforu i żelaza niemal nie mają sobie równych. Dzięki znaczącej ilości błonnika pokarmowego sprzyjają regulacji poziomu glukozy oraz lipidów we krwi.

Czereśnie

Poza witaminą C, potasem i kwasem foliowym znajdziemy w nich np. melatoninę. Jest to związek odpowiedzialny za regulację cyklu dobowego  ułatwia zasypianie i poprawia efektywność nocnego wypoczynku. Czereśnie posiadają właściwości łagodzące bóle stawowe, a także wspomagają wypłukiwanie kwasu moczowego z organizmu, więc polecane są osobom cierpiącym na dnę moczanową lub nią zagrożonym. Powinny się też znaleźć w diecie osób aktywnych fizycznie, ponieważ mogą odgrywać rolę w regeneracji tkanki mięśniowej oraz zmniejszaniu bólu potreningowego.

Morele

Morele to prawdziwe bogactwo beta-karotenu, który wspomaga regenerację komórek skóry oraz chroni je przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Dieta bogata w ten składnik powoduje również, że wakacyjna opalenizna pozostanie z Tobą na dłużej. Beta-karoten posiada udowodnione działanie przeciwnowotworowe oraz obniżające stężenie „złego” cholesterolu. Jego spożycie zmniejsza także ryzyko chorób oczu związanych z wiekiem oraz poprawia widzenie. W morelach znajdziemy także stosunkowo dużo niacyny, która bierze udział w szeregu ważnych procesów metabolicznych oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Regularne spożywanie owoców, ze względu na bogactwo zawartych w nich witamin i związków antyoksydacyjnych, niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Według zaleceń dietetycznych w Twoim jadłospisie każdego dnia powinno znaleźć się przynajmniej 100-150 g owoców. Jeśli przygotowywane samodzielnie posiłki dietetyczne stanowią dla Ciebie wyzwanie, zamów LightBox - catering dietetyczny z dostawą do Gdańska, Szczecina, Poznania i wielu innych miast i miejscowości.

Kategorie

Ostatnio dodane

Odchudzające ćwiczenia, które łatwo wykonasz w domu!
Odchudzające ćwiczenia, które łatwo wykonasz w domu!
Ile kosztuje dieta pudełkowa - od czego uzależniona jest jej cena?
Ile kosztuje dieta pudełkowa - od czego uzależniona jest...
Jak zacząć dietę?
Jak zacząć dietę?
Jak zdrowo schudnąć?
Jak zdrowo schudnąć?
Od czego zacząć odchudzanie?
Od czego zacząć odchudzanie?

Jaka dieta pudełkowa LightBox najlepiej pasuje do Ciebie?

diets-alt-slim-flex
Slim FLEX
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-optimum-flex
Optimum FLEX
2000 / 2500 kcal
od 81 zł/dzień
diets-alt-sport-flex
od 84 zł/dzień
Dieta ketogeniczna
Keto
1500 / 2000 / 2500 kcal
od 83 zł/dzień
Dieta Low IG
Low IG
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 76 zł/dzień
Dieta ekonomiczna
Economy
1250 / 1600 kcal
od 50 zł/dzień
diets-alt-slim
Slim
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 62 zł/dzień
diets-alt-optimum
Optimum
1800 / 2000 / 2500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-sport
Sport
2500 / 3000 / 4000 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-no-fish
No Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege
Vege
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege-plus-fish
Vege+Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-lactose-free
Lactose Free
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 67 zł/dzień

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Post przerywany (Intermittent Fasting, IF) – zasady i efekty stosowania postu przerywanego

Post przerywany (intermittent fasting, IF) zyskuje coraz większe grono zwolenników. Jest to sposób żywienia zakładający spożywanie posiłków w określonym przedziale czasowym w ciągu dnia lub istotne ograniczanie kaloryczności posiłków w wybrane dni tygodnia. Dowiedz się, na czym polega dieta IF, jakie są jej zalety i wady oraz poznaj wskazania i przeciwwskazania do jej stosowania.

LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta przy dnie moczanowej. Co jeść, a czego unikać, chorując na podagrę (artretyzm)?

Dna moczanowa związana jest z nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. To jedna z najczęściej występujących chorób zapalnych stawów. Do jej rozwoju przyczyniają się produkty bogate w związki purynowe oraz w węglowodany proste, takie jak fruktoza. Dowiedz się, których produktów należy unikać, a które mogą ograniczyć zaostrzenia tej choroby.

Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Zbilansowana dieta – czyli jaka?

Zdrowa dieta powinna być dobrze zbilansowana. Takie stwierdzenie usłyszysz niemal zawsze podczas porady dietetycznej. To najprostsze i najbardziej oczywiste zalecenie, ale równocześnie może wydawać się nieprecyzyjne. Co to właściwie oznacza? Czy istnieje jeden przepis na zbilansowaną dietę dla każdego?

powrót do góry
Wykorzystujemy technologię ciasteczek. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności. OK, lubię ciasteczka