Magnez w diecie

Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Jeśli odczuwasz czasem niespecyficzne objawy, takie jak kłopoty ze snem, gorsze samopoczucie, bolesne skurcze, drżenie powiek, nieustanne zmęczenie, to zanim pójdziesz do lekarza, spróbuj zwiększyć spożycie magnezu. Jest to pierwiastek biorący udział w wielu procesach w naszym organizmie, a jego niedobór jest niezwykle częstym zjawiskiem. 

Magnez w zdrowej diecie

@ Svitlana - Adobe Stock

 

Właściwości magnezu

Magnez wspomaga funkcje układu nerwowego, usprawnia pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację, a także działa uspokajająco. Bierze udział w procesie wytwarzania energii ze składników pokarmowych, co ma szczególne znaczenie dla wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych.

Magnez odpowiedzialny jest również za sprawne działanie układu sercowo-naczyniowego – nie tylko zapobiega chorobom serca, ale także pomaga je leczyć! Osobom po zawale podawany jest dożylnie w celu przeciwdziałania zakrzepom oraz arytmii. Przy niedoborze magnezu ściany naczyń krwionośnych mogą się nadmiernie obkurczać, co sprzyja wzrostowi ciśnienia krwi. Dieta bogata w magnez oraz odpowiednia suplementacja tego pierwiastka jest więc szczególnie istotna u osób z nadciśnieniem.

Magnez w połączeniu z wapniem i witaminą D stanowi budulec kości i zębów, dzięki czemu zapobiega osteoporozie. Poprawia ponadto trawienie, reguluje pracę tarczycy, przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach, wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i astmy, ponieważ rozszerza drogi oddechowe.

Magnez chroni również organizm przed działaniem pierwiastków toksycznych, takich jak np. kadm, ołów i rtęć, które mogą znajdować się w żywności pochodzącej z nieetycznych upraw.

Reguluje też napięcie mięśni, łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne u kobiet, pomaga w leczeniu kontuzji oraz przewlekłego zmęczenia i fibromialgii. Najnowsze badania wskazują ponadto, że magnez prawdopodobnie może też skutecznie zapobiegać i leczyć migreny oraz cukrzycę typu II, a także chroni przed ich powikłaniami.

Niedobór magnezu - objawy

Typowe dla niedoboru magnezu objawy to:

  • nerwowość i rozdrażnienie,
  • nieustanne zmęczenie,
  • kołatanie serca,
  • bezsenność,
  • powtarzające się bolesne skurcze mięśni,
  • drganie powiek.

Długotrwały brak magnezu w organizmie zwiększa przede wszystkim ryzyko tzw. chorób cywilizacyjnych, czyli m.in. nadciśnienia, miażdżycy, nowotworów.

Niedobór magnezu - pryczyny 

Niedobór magnezu najczęściej dotyczy osób, których dieta obfituje w żywność wysoko przetworzoną i o niskiej wartości odżywczej. Sytuacji nie poprawia fakt, że większość z nas niestety żyje w ciągłym stresie i pośpiechu.

Do obniżenia stężenia magnezu w organizmie dochodzi również w przebiegu różnych chorób, na skutek przyjmowania dużej ilości leków (zwłaszcza o działaniu moczopędnym i przeczyszczającym), nadużywania alkoholu, podczas nieumiejętnego odchudzania oraz gdy podejmujemy zbyt intensywny wysiłek fizyczny bez połączenia go z odpowiednią dietą i suplementacją. Jeśli zależy Ci na zdrowym odchudzaniu, zapoznaj się z ofertą diety pudełkowej LightBox.

Magnez jako składnik diety

Żeby w pełni korzystać z magnezu zawartego w diecie, należy przede wszystkim w odpowiedni sposób przygotowywać potrawy. Gotowanie powoduje straty ok. 30-75% tego pierwiastka, więc warzywa i owoce będącego jego źródłem najlepiej spożywać na surowo.

Magnez jest też lepiej przyswajany w środowisku kwaśnym i w obecności białka zwierzęcego, dlatego kasza z gulaszem i ogórkiem kiszonym to połączenie idealne.

Wchłanianie magnezu pogarsza natomiast środowisko zasadowe (np. soki owocowe), nadmiar wapnia i fosforu oraz alkohol czy nasycone kwasy tłuszczowe. Nadmiar magnezu występuje bardzo rzadko, ponieważ im jest go więcej w organizmie, tym mniej przyswajamy go z diety.

Źródła magnezu

Główne źródło magnezu stanowią produkty zbożowe, a zwłaszcza kasze jęczmienna, gryczana i jaglana. Dużo tego pierwiastka występuje również w warzywach strączkowych, orzechach, rybach i owocach morza, kakao i czekoladzie. Nieco mniej w kaszy jęczmiennej, ciemnym pieczywie, groszku i szpinaku, żółtych serach, bananach.

Niewielką ilość magnezu znajdziesz w pozostałych owocach i warzywach, mleku, jajkach, ryżu, podrobach, białym pieczywie. Oczywiście, więcej będzie zawierała go żywność pochodząca z gospodarstw ekologicznych, a niemal wcale nie znajdziemy tego pierwiastka w produktach wysoko przetworzonych.

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

Kategorie

Ostatnio dodane

Suszone owoce – skarbnica wartości odżywczych czy bomba kaloryczna?
Suszone owoce – skarbnica wartości odżywczych czy bomba...
Czy ziemniaki tuczą?
Czy ziemniaki tuczą?
Postanowienia noworoczne – jak przestawić się na zdrową dietę
Postanowienia noworoczne – jak przestawić się na zdrową...
Najlepsza dieta na „po świętach”
Najlepsza dieta na „po świętach”
Jak zaradzić przejedzeniu?
Jak zaradzić przejedzeniu?
powrót do góry
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.