HITY LIGHTBOX   Zamów dietę! EN

Jak się zdrowo odżywiać podczas aktywnego wypoczynku

Małgorzata Chylewska Małgorzata Chylewska  
ZDROWE ODŻYWIANIE
 

 

Preferujesz aktywny styl życia? Wolisz spędzać weekendy i wakacje na rowerze, kajaku, żaglówce, czy wędrując pieszo? Radzimy, jak zadbać o to, aby uczucie głodu, brak energii i dolegliwości gastryczne nie przeszkodziły Ci w czerpaniu przyjemności z wyjazdu.

 

Zdrowy posiłek w plenerze

@ gpointstudio - Adobe Stock

Aktywny wypoczynek – ogólne zasady zdrowego odżywiania:

  • przed każdym wyjściem na wycieczkę zjedz wysokokaloryczne, pełnowartościowe śniadanie
  • zaplanuj trzy większe posiłki w ciągu dnia (wliczając śniadanie), zachowując między nimi odpowiednie odstępy
  • do każdego z trzech głównych posiłków włącz warzywa i/lub owoce
  • w trasę zabierz przekąski zawierające węglowodany, np. batony z suszonymi owocami, orzechy, banany
  • posiłki nie powinny być ciężkostrawne – nie mogą obciążać żołądka
  • jeśli przy znacznym wysiłku masz uczucie suchości w ustach, żuj suszone owoce – są zdrowsze niż bezwartościowe cukierki
  • pamiętaj o wodzie mineralnej i napojach izotonicznych temperaturze pokojowej – pij wolno, małymi łykami
  • stosuj złotą regułę – „zjedz zanim zgłodniejesz i wypij zanim poczujesz pragnienie”

Te proste zasady dotyczą wszystkich form aktywnej turystyki – i tej stacjonarnej z powrotami do bazy, i tej wędrownej z plecakiem. Nawet z daleka od cywilizacji i wygód możesz zdrowo się odżywiać. Czym innym są turystyka wysokogórska lub surwiwal, które wymagają staranniejszego przygotowania – ale to osobny temat.

Co zabrać ze sobą

Porzuć zupki w proszku, parówki, mało wartościowe konserwy, ciasteczka i cukierki. Nie muszą stanowić podstawy wyżywienia, kiedy aktywnie spędzasz wolne dni poza domem. Nie musisz też tracić czasu na szukanie barów czy restauracji, które serwują w miarę zdrowe jedzenie. Stała baza wypadowa z lodówką i kuchenką znacznie ułatwia sprawę. Ale nawet jeśli do dyspozycji masz tylko to, co w plecaku, a szczytem luksusu jest przenośny kartusz ze składanym palnikiem turystycznym, możesz zadbać o to, żeby w diecie nie zabrakło niezbędnych składników odżywczych.  Zabierz ze sobą:

  • mieszanki musli – najlepiej przygotuj je przed wyjazdem, z dostępnych mono składników, bez niepotrzebnych „obcych” dodatków
  • mleko skondensowane w wygodnych, jednorazowych kartonikach
  • batony energetyczne i wafle o jak najkrótszym składzie, np. ryżowe pełnoziarniste, jaglane z nasionami chia czy kukurydziane z pełnoziarnistej kukurydzy lub gotowe sucharki z rodzynkami
  • trwałe owoce, np. jabłka, warzywa – papryka, marchewka, ogórki do chrupania lub jako dodatek do posiłków – z powodzeniem przetrwają kilka dni
  • gotowe koktajle owocowe bez dodatku cukru, o różnych smakach, sprzedawane w wygodnych jednorazowych tubkach
  • puree owocowe z dodatkiem jogurtu i płatków owsianych, jaglanych, czy płatków quinoa, w pojedynczych opakowaniach
  • zupy zagęszczone, bez konserwantów, niewymagające przechowywania w niskiej temperaturze, które wystarczy podgrzać po powrocie do bazy lub rozbiciu namiotu
  • mięso i sery – jeżeli nie chcesz bawić się przed wyjazdem w przygotowanie słoików, zabierz suchą wędlinę, ser podpuszczkowy, np. parmezan, a w przypadku bardziej ambitnych wypraw – suszoną wołowinę, gotową lub przygotowaną samodzielne w domu
  • makaron i błyskawiczne kasze
  • gotowe sosy, np. pesto, które wystarczy dodać do ciepłego makaronu

Są jeszcze tradycyjne konserwy, niegdyś jedyne i nieocenione w spartańskich warunkach. Jednak dziś masz do wyboru sporo mniej przetworzonych produktów, warto więc poszukać alternatyw. Receptury większości konserw pozostawiają wiele do życzenia – oprócz mięsa zawierają skórę, mięso MOM, stabilizatory, polepszacze smaku i konserwanty. Jeżeli więc chcesz zabrać konserwy, stosuj kolejną złotą zasadę – im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej.

Planując wyjazd pomyśl wcześniej o skompletowaniu zdrowego prowiantu – zdrowe odżywianie ożesz zabrać ze sobą w trasę. Dzięki rozsądnie zaplanowanym posiłkom wrócisz do domu w jeszcze lepszej kondycji niż przed wyjazdem! 

Kategorie

Ostatnio dodane

Odchudzające ćwiczenia, które łatwo wykonasz w domu!
Odchudzające ćwiczenia, które łatwo wykonasz w domu!
Ile kosztuje dieta pudełkowa - od czego uzależniona jest jej cena?
Ile kosztuje dieta pudełkowa - od czego uzależniona jest...
Jak zacząć dietę?
Jak zacząć dietę?
Jak zdrowo schudnąć?
Jak zdrowo schudnąć?
Od czego zacząć odchudzanie?
Od czego zacząć odchudzanie?

Jaka dieta pudełkowa LightBox najlepiej pasuje do Ciebie?

diets-alt-slim-flex
Slim FLEX
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-optimum-flex
Optimum FLEX
2000 / 2500 kcal
od 81 zł/dzień
diets-alt-sport-flex
od 84 zł/dzień
Dieta ketogeniczna
Keto
1500 / 2000 / 2500 kcal
od 83 zł/dzień
Dieta Low IG
Low IG
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 76 zł/dzień
Dieta ekonomiczna
Economy
1250 / 1600 kcal
od 50 zł/dzień
diets-alt-slim
Slim
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 62 zł/dzień
diets-alt-optimum
Optimum
1800 / 2000 / 2500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-sport
Sport
2500 / 3000 / 4000 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-no-fish
No Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege
Vege
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege-plus-fish
Vege+Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-lactose-free
Lactose Free
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 67 zł/dzień

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Post przerywany (Intermittent Fasting, IF) – zasady i efekty stosowania postu przerywanego

Post przerywany (intermittent fasting, IF) zyskuje coraz większe grono zwolenników. Jest to sposób żywienia zakładający spożywanie posiłków w określonym przedziale czasowym w ciągu dnia lub istotne ograniczanie kaloryczności posiłków w wybrane dni tygodnia. Dowiedz się, na czym polega dieta IF, jakie są jej zalety i wady oraz poznaj wskazania i przeciwwskazania do jej stosowania.

LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta przy dnie moczanowej. Co jeść, a czego unikać, chorując na podagrę (artretyzm)?

Dna moczanowa związana jest z nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. To jedna z najczęściej występujących chorób zapalnych stawów. Do jej rozwoju przyczyniają się produkty bogate w związki purynowe oraz w węglowodany proste, takie jak fruktoza. Dowiedz się, których produktów należy unikać, a które mogą ograniczyć zaostrzenia tej choroby.

Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Zbilansowana dieta – czyli jaka?

Zdrowa dieta powinna być dobrze zbilansowana. Takie stwierdzenie usłyszysz niemal zawsze podczas porady dietetycznej. To najprostsze i najbardziej oczywiste zalecenie, ale równocześnie może wydawać się nieprecyzyjne. Co to właściwie oznacza? Czy istnieje jeden przepis na zbilansowaną dietę dla każdego?

powrót do góry
Wykorzystujemy technologię ciasteczek. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności. OK, lubię ciasteczka