Zamów! EN

Jak ograniczyć spożycie soli

Anna Sanicka Anna Sanicka  
ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Jak zdrowo się odżywiać? Warto zacząć od ograniczenia soli w diecie – zbyt duża ilość jest po prostu niezdrowa. Konsekwencją są najczęściej choroby układu krążenia, zawały serca, udary mózgu, jak również nowotwór żołądka. Nadmiar sodu zwiększa też wydalanie wapnia przez nerki, a zatem powoduje ryzyko wystąpienia osteoporozy, szczególnie jeśli Twoja dieta jest uboga w nabiał (źródło wapnia). Sprzyja także powstawaniu kamieni nerkowych, a według najnowszych badań wysokie spożycie sodu może prowadzić również do otyłości.

Ile soli możesz zjeść dziennie?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 g (2000 mg sodu), co w praktyce odpowiada jednej płaskiej łyżeczce do herbaty. Dzieci mają jeszcze mniejszą dopuszczalną normę, bo jedynie 3 g dziennie. Ta rekomendacja obejmuje całkowite spożycie soli, czyli zawartą w zakupionych artykułach żywnościowych, a także dodaną do potraw w trakcie gotowania i dosalania. Niestety, przyzwyczajenie do słonego smaku powoduje, że Polacy spożywają ok. 11 g soli dziennie, czyli ponad 2-krotnie więcej niż przewidują zalecenia WHO!

Czym jest sól?

Sól kuchenna w postaci chlorku sodu (NaCl) jako przyprawa i konserwant to ważny składnik żywności, a zarazem główne źródło sodu – makroelementu podlegającego ciągłej wymianie w naszym organizmie. Sód reguluje ciśnienie osmotyczne oraz równowagę kwasowo-zasadową organizmu, jak również wpływa na transport do komórek składników odżywczych, takich jak cukry, aminokwasy i witaminy. Choć niedobory sodu powodują szybkie odwodnienie organizmu, to u osób zdrowych występują tylko w wyjątkowych sytuacjach, np. przy silnym poceniu się. Zdecydowanie częściej mamy do czynienia z jego nadmiarem w organizmie spowodowanym zbyt dużym spożyciem soli.

ograniczyć sól min

@ Adobe Stock

W jakich produktach jest najwięcej sodu?

Ok. 10 proc. sodu w naszej diecie pochodzi z naturalnej, nieprzetworzonej żywności (np. jego ilość w 100 g białej kapusty odpowiada 0,05 g soli, w brokułach i pomidorach 0,02 g soli, a w świeżym łososiu 0,13 g). Dość duże ilości soli dodajemy podczas przyprawiania potraw, jednak największe zagrożenie stanowi niekontrolowana konsumpcja przetworzonych produktów spożywczych. Głównym jej źródłem w codziennej diecie jest pieczywo (3 kromki to ponad 1 g soli!) oraz wędliny i sery żółte. Wciąż bardzo popularne z uwagi na cenę i łatwość przyrządzenia są dania gotowe, które zawierają mnóstwo soli: koncentraty zup i sosów w proszku, dania instant typu „gorący kubek” oraz sosy i gotowe dania mrożone typu pizza. Listę zamykają słone przekąski (chipsy, paluszki, prażynki) zjadane w nadmiernych ilościach głównie przez dzieci i młodzież.

Zgodnie z przepisami unijnymi dotyczącymi znakowania żywności producenci mają obowiązek podawania między innymi ilości soli w jednostkach wagowych lub w przeliczeniu na tzw. porcję Wskazanego Dziennego Spożycia (ang. Guideline Daily Amount, GDA). Na etykietach wielu artykułów spożywczych można znaleźć taką informację, lecz niektórzy producenci zamiast wskazania ilości soli podają zawartość sodu. Warto więc wiedzieć, że 1 g sodu (Na) odpowiada 2,5 g soli (NaCl). Warto zainteresować się również zawartością soli w codziennie zjadanej porcji ulubionych „dietetycznych” mieszanek płatków zbożowych. Często zawierają dużo soli – spróbuj samodzielnie skomponować własne musli, bez zbędnych dodatków.  

Jak wyrwać się ze słonej pułapki?

Wystarczy trochę wiedzy, chęci i zaangażowania. W pierwszej kolejności zastąp sól świeżymi lub suszonymi ziołami: bazylią, oregano, tymiankiem, majerankiem – w zależności od upodobań. Kolejny krok to rezygnacja z codziennego spożywania wędlin, na rzecz past twarogowych z ziołami, warzywami, orzechami lub nasionami (sezamu, czarnuszki, słonecznika). Równie ważne jest wyeliminowanie z diety gotowych dań, np. mrożonej pizzy, zup i sosów w proszku lub ze słoików oraz posiłków typu instant. Porzuć też chipsy na rzecz zdrowych przekąsek takich jak orzechy, surowe warzywa pokrojone w słupki, owoce lub, w ostateczności, przyrządzony samodzielnie popcorn, delikatnie posolony. Jeśli nie masz czasu na samodzielne komponowanie posiłków, rozważ korzystanie ze smacznej diety pudełkowej LightBox Vege lub LightBox Optimum.

Kategorie

Ostatnio dodane

Stres oksydacyjny – jak wpływa na organizm i jak go ograniczyć?
Stres oksydacyjny – jak wpływa na organizm i jak go...
Źródła witaminy C, czyli gdzie znajdziemy najwięcej kwasu askorbinowego
Źródła witaminy C, czyli gdzie znajdziemy najwięcej kwasu...
Dieta low carb
Dieta low carb
Dieta optymalna, czyli dieta Kwaśniewskiego
Dieta optymalna, czyli dieta Kwaśniewskiego
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Dieta z niskim indeksem glikemicznym

Jaka dieta pudełkowa LightBox najlepiej pasuje do Ciebie?

diets-alt-slim-flex
Slim FLEX
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-optimum-flex
Optimum FLEX
2000 / 2500 kcal
od 81 zł/dzień
diets-alt-sport-flex
od 84 zł/dzień
Dieta ketogeniczna
Keto
1500 / 2000 / 2500 kcal
od 83 zł/dzień
Dieta Low IG
Low IG
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 76 zł/dzień
Dieta ekonomiczna
Economy
1250 / 1600 kcal
od 50 zł/dzień
Dieta DASH
DASH
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-slim
Slim
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 62 zł/dzień
diets-alt-optimum
Optimum
1800 / 2000 / 2500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-sport
Sport
2500 / 3000 / 4000 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-no-fish
No Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege
Vege
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege-plus-fish
Vege+Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-lactose-free
Lactose Free
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 67 zł/dzień

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

powrót do góry
Wykorzystujemy technologię ciasteczek. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności. OK, lubię ciasteczka