Zamów! EN

Dlaczego warto jeść kolorowe warzywa

Adriana Szulińska Adriana Szulińska  
ODCHUDZANIE PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Jak wiadomo, podstawą posiłków dietetycznych powinny być warzywa. Przede wszystkim są niskokaloryczne, więc można ich zjeść naprawdę sporo, nawet podczas odchudzania. Świetnie nadają się także na przekąskę, jeśli między posiłkami dopadnie Cię głód. Niezwykle ważne jest, aby w Twoim jadłospisie pojawiały się różne rodzaje kolorowych warzyw, ponieważ wszystkie posiadają nieco inne właściwości. Zawarte w nich składniki odżywcze (nie tylko witaminy i minerały, ale także wiele innych związków biologicznie czynnych) uzupełniają się nawzajem i potęgują swoje działanie. Dlatego żaden suplement diety nie zdoła ich zastąpić, natomiast zamawiając dobrej jakości catering dietetyczny, możesz sobie zapewnić zbilansowaną dietę, w której znajdziesz mnóstwo różnych warzyw i owoców.

catering dietetyczny warszawa warzywa lato

@igishevamaria - Adobe Stock

Czerwone 

Intensywną czerwoną barwę nadają warzywom przede wszystkim antocyjany oraz karotenoidy. Karotenoidem, któremu należy się szczególna uwaga, jest likopen o szerokim pozytywnym wpływie na zdrowie, potwierdzonym wieloma badaniami. Najpopularniejszym źródłem likopenu są oczywiście pomidory. Co ciekawe, warto jeść je w formie przetworzonej, czyli rozdrobnione i podgrzane, np. pod postacią kremowych zup czy sosów. W ten sposób zwiększa się biodostępność tego związku. Likopen znany jest ze swojego działania przeciwnowotworowego, zwłaszcza w kontekście raka prostaty czy raka piersi. Oprócz tego wpływa korzystnie na układ krążenia, funkcje mózgu oraz wzrok. W potrawach warto łączyć go z tłuszczem, ponieważ poprawia on wchłanianie likopenu. Inne warzywa, które są jego źródłem, to czerwona papryka, czerwona kapusta, czerwona cebula czy rabarbar.

Pomarańczowe i żółte

Te kolory kojarzą nam się głównie z beta-karotenem, który organizm przekształca w witaminę A. Jest ona niezbędna dla zdrowych oczu, chroni skórę i błony śluzowe przed uszkodzeniami, a także wzmacnia system odpornościowy. Wraz z witaminą C zapobiega z kolei zwyrodnieniu plamki żółtej, wzmacnia naczynia krwionośne w oku oraz zmniejsza ryzyko zaćmy. W pomarańczowych oraz żółtych warzywach znajdziemy także silne antyoksydanty - luteinę i zeaksantynę, które znajdują się często w suplementach diety wspomagających wzrok i mają działanie przeciwnowotworowe. Marchewki, dynia, kukurydza czy bataty to produkty, dzięki którym w Twojej diecie nie zabraknie tych dobroczynnych składników.

Zielone

Najlepsza zasada, jaką możesz w prosty sposób zastosować w swojej diecie to dodawanie do każdego posiłku czegoś zielonego. Nie jest to takie trudne, ponieważ zielony kolor mają np. koperek, pietruszka, szczypiorek, które do większości dań nadają się jako przyprawy. Natkę pietruszki, sałatę czy szpinak możesz zmiksować nawet z koktajlem czy warzywnym kremem. Zielone warzywa to przede wszystkim dobre źródło kwasu foliowego. Jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka w czasie ciąży, ale także warunkuje produkcję komórek krwi oraz bierze udział w procesach metabolicznych. Witamina K reguluje krzepliwość krwi, chroni przed osteoporozą oraz reguluje stężenie wapnia we krwi, a chlorofil wspomaga system odpornościowy. Wiele zielonych warzyw zawiera także wspomnianą wcześniej luteinę.

Niebieskie i fioletowe

Warzywa o purpurowej barwie to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Im bardziej intensywny kolor, tym lepiej. Antocyjany chronią nas przed infekcjami, zapobiegają cukrzycy i chorobom układu krążenia, pomagają zwalczać stany zapalne. Znajdujące się w burakach betalainy znane są ze swojego działania regulującego ciśnienie krwi, a sok z buraków wypity przed treningiem ma udowodnione działanie poprawiające wydolność fizyczną. Wiele innych składników aktywnych jak resweratrol, kwercetyna czy katechiny obecne są nie tylko w ciemnych warzywach, ale także owocach, np. śliwkach czy ciemnych winogronach. Dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu chronią nas przed chorobami układu krążenia, nowotworami oraz uszkodzeniami w obrębie układu nerwowego.

Białe

Także warzywa, które nie mają pięknych intensywnych kolorów, warte są uwagi. Dzięki zawartości antoksantyn pomagają regulować ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko zawału oraz udaru. Allicyna obecna głównie w czosnku i cebuli to składnik znany ze swoich właściwości wspomagających układ odpornościowy w walce z infekcjami - te warzywa to skuteczne ludowe leki stosowane podczas choroby. Niepozorne ziemniaki i biała fasola to źródła potasu, który odpowiada za regulację gospodarki wodnej organizmu. Niedobór tego pierwiastka powoduje zaburzenia pracy mięśni, a mięśniem jest także nasze serce, więc konsekwencje mogą być naprawdę poważne. Oprócz tego w białych warzywach znajdziemy także witaminę C oraz foliany.

Tak naprawdę najważniejsza jest różnorodność spożywanych warzyw. Jeśłi nie masz czasu planować posiłków, robić zakupów i gotować, wybierz catering dietetyczny. W Warszawie  dieta pudełkowa jest dostępna w wielu różnych wariantach i opcjach.

Kategorie

Ostatnio dodane

Stres oksydacyjny – jak wpływa na organizm i jak go ograniczyć?
Stres oksydacyjny – jak wpływa na organizm i jak go...
Źródła witaminy C, czyli gdzie znajdziemy najwięcej kwasu askorbinowego
Źródła witaminy C, czyli gdzie znajdziemy najwięcej kwasu...
Dieta low carb
Dieta low carb
Dieta optymalna, czyli dieta Kwaśniewskiego
Dieta optymalna, czyli dieta Kwaśniewskiego
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Dieta z niskim indeksem glikemicznym

Jaka dieta pudełkowa LightBox najlepiej pasuje do Ciebie?

diets-alt-slim-flex
Slim FLEX
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-optimum-flex
Optimum FLEX
2000 / 2500 kcal
od 81 zł/dzień
diets-alt-sport-flex
od 84 zł/dzień
Dieta ketogeniczna
Keto
1500 / 2000 / 2500 kcal
od 83 zł/dzień
Dieta Low IG
Low IG
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 76 zł/dzień
Dieta ekonomiczna
Economy
1250 / 1600 kcal
od 50 zł/dzień
Dieta DASH
DASH
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-slim
Slim
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 62 zł/dzień
diets-alt-optimum
Optimum
1800 / 2000 / 2500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-sport
Sport
2500 / 3000 / 4000 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-no-fish
No Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege
Vege
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege-plus-fish
Vege+Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-lactose-free
Lactose Free
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 67 zł/dzień

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

powrót do góry
Wykorzystujemy technologię ciasteczek. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności. OK, lubię ciasteczka