HITY LIGHTBOX   Zamów dietę! EN

Dieta z niskim indeksem glikemicznym

LightBox LightBox  
ODCHUDZANIE PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Dieta z niskim indeksem glikemicznym, czyli dieta Low IG, polecana jest szczególnie osobom z cukrzycą oraz insulinoopornością. Jej celem jest zapobieganie nagłym wysokim wzrostom stężenia glukozy we krwi po posiłku (glikemii poposiłkowej). Zgodnie z zasadami takiej diety, jej jadłospis uwzględnia głównie produkty o niskim indeksie glikemicznym. Dieta Low IG może być z powodzeniem stosowana przez osoby zmagające się z nadwagą, otyłością oraz przez kobiety cierpiące na zespól policystycznych jajników (PCOS). Dietę bazującą na produktach o niskim IG warto wypróbować również w terapii trądziku, przy uciążliwych spadkach energii w ciągu dnia oraz miernej jakości snu.

Czym jest indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny?

Indeks glikemiczny to wskaźnik, który informuje o poziomie cukru we krwi po spożyciu porcji danego produktu zawierającej 50 g węglowodanów w stosunku do wzrostu glikemii po spożyciu 50 g czystej glukozy (IG glukozy = 100). Żywność cechująca się niskim IG łagodnie podnosi poziom cukru we krwi, nie powodując dużych wyrzutów insuliny – hormonu wydzielanego przez trzustkę w celu zredukowania glikemii. Insulina osiąga ten cel poprzez transport glukozy do wnętrza komórek ciała. Poziom glukozy po zjedzeniu żywności o wysokim IG spada tak intensywnie jak wzrósł, co w efekcie skutkuje szybkim odczuwaniem głodu i w konsekwencji brakiem energii. Takie zjawisko wywołuje ochotę na następny wysokoenergetyczny smakołyk, by wyjść ze stanu niedocukrzenia.

Indeks glikemiczny to jednak nie wszystko, na czym należy się skupić komponując jadłospis w diecie z niskim IG. Równie istotny, a nawet ważniejszy, jest ładunek glikemiczny posiłku. Ładunek glikemiczny to iloczyn indeksu glikemicznego i ilości węglowodanów przyswajalnych w posiłku. Na podstawie tego wskaźnika określa się, jaka będzie glikemia poposiłkowa.

ŁG = (IG x zawartość węglowodanów przyswajalnych) / 100

ŁG - niski < 10

ŁG - średni 11-19

ŁG - wysoki > 20

Zalety stosowania diety z niskim indeksem glikemicznym

Zalety stosowania diety z niskim indeksem glikemicznym

@ Dragana Gordic - Adobe Stock

Dieta Low IG, dzięki dużej zawartości błonnika pochodzącego z warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych sprawia, że posiłki są trawione znacznie wolniej, co wywołuje łagodne wzrosty i spadki glikemii i redukuje w ten sposób niedocukrzenie oraz powoduje wydłużenie uczucia sytości. W rezultacie spada też ochota na podjadanie. Opierając menu na zasadach diety z niskim IG można zachować wyższy poziom energii przez cały dzień, co zapewnia lepsze funkcjonowanie organizmu, a zwłaszcza poprawę procesów umysłowych, takich jak pamięć i koncentracja. W 2016 roku przeprowadzono badanie pozwalające określić, w jaki sposób dieta o wysokim lub niskim ładunku glikemicznym może oddziaływać na nastrój i energię. Dieta o wysokim ładunku glikemicznym powodowała u badanych więcej objawów depresyjnych, częstsze zmęczenie lub/i brak motywacji niż dieta o niskim ładunku glikemicznym. Objawy związane z depresją były jeszcze bardziej nasilone u osób otyłych.

Dieta obfitująca w produkty o niskim IG wskazana jest nie tylko dla diabetyków, ale także dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy bez stosowania restrykcyjnego reżimu dietetycznego powodującego uczucie głodu. U cukrzyków dieta o niskim indeksie glikemicznym pozwala na ustabilizowanie glikemii i pozwala zredukować prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań choroby. Osoby z podwyższonym poziomem glukozy we krwi oraz z insulinoopornością powinny rozważyć stosowanie tej diety, aby uniknąć rozwoju cukrzycy. Insulinooporności towarzyszy zwiększone łaknienie i predyspozycje do przejadania się, dlatego jadłospis bazujący na niskim indeksie glikemicznym pomoże okiełznać apetyt i ograniczyć ilość spożywanego jedzenia, a docelowo zapobiec powstaniu chorób metabolicznych. Dieta Low IG może być też stosowana przez osoby pragnące prowadzić zdrowy styl życia, jest to jedna z najbezpieczniejszych diet, która nie prowadzi do wystąpienia niedoborów składników odżywczych.

Zdajemy sobie sprawę, że sprawdzanie indeksu glikemicznego poszczególnych produktów i wyliczanie ładunku glikemicznego potraw może nastręczać trudności i być czasochłonne, dlatego proponujemy zbilansowane menu od LightBox. Nasze jadłospisy spełnią oczekiwania nawet wybrednych smakoszy, a dodatkowo powstają po konsultacji ze specjalistami w dziedzinie żywienia. Podstawą menu są artykuły spożywcze o niskim IG i wysokiej zawartości błonnika, który zapewnia długotrwałe uczucie sytości i reguluje pracę przewodu pokarmowego. Nasze posiłki dostarczają odpowiednich proporcji białka, tłuszczów i węglowodanów, a także pokrywają zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy.

Kliknij banner i zamów dietę LOW IG!

dieta low ig[10]

@LB

Produkty zalecane na diecie Low IG

Produkty spożywcze mogą posiadać indeks glikemiczny wynoszący od 0 do 100.

Produkty zalecane rzadko lub bardzo rzadko

- produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli 70 lub więcej, to np. białe pieczywo, biały ryż, pieczone ziemniaki.

Produkty zalecane od czasu do czasu

- produkty o średnim indeksie glikemicznym mieszczącym się w przedziale 56-69: banany, ananasy, kiwi, marchew gotowana, kukurydza konserwowa, ryż biały długoziarnisty, ryż basmati.

Produkty zalecane

- produkty o niskim indeksie glikemicznym wynoszącym 55 i mniej: większość warzyw i owoców, rośliny strączkowe, kasza gryczana, kasza pęczak, płatki owsiane, pieczywo żytnie razowe.

W diecie Low IG nacisk kładziony jest na produkty o indeksie glikemicznym nie przekraczającym 55, dlatego jadłospis obfituje w warzywa surowe, które zawierają witaminy antyoksydacyjne zapobiegające stanom zapalnym oraz błonnik pokarmowy odpowiadający za utrzymanie sytości po posiłku. Włókno pokarmowe może dodatkowo obniżyć ładunek glikemiczny dania. Warzywa o średnim IG należy spożywać z umiarem, są to np. gotowane ziemniaki, gotowane buraki, gotowany bób, zielony groszek konserwowy. Wśród owoców niski indeks glikemiczny posiadają jabłka, pomarańcze, grejpfruty, borówki, maliny, natomiast takie produkty jak kiwi, arbuzy i winogrona powinny być dodawane do menu z rozwagą, ponieważ szybciej podnoszą glikemię poposiłkową.

Dieta o niskim indeksie gkilemicznym polega nie tylko na wybieraniu produktów o IG < 55, ale także na umiejętnym łączeniu żywności o niskim, średnim i wysokim IG tak, by docelowo potrawa miała niski ładunek glikemiczny. Bazowanie jedynie na gamie produktów o niskim IG skutkowałoby monotonnym jadłospisem pozbawionym wartościowych warzyw, owoców czy produktów zbożowych.

Stosując dietę o niskim indeksie glikemicznym warto pamiętać o kilku zasadach:

- im dłużej trwa gotowanie, tym produkty mają wyższy IG, dlatego makarony, kasze, ziemniaki itp. należy przyrządzać al dente; rozgotowywanie warzyw także podnosi ich IG;

- im większy jest stopień rozdrobnienia produktu, tym bardziej rośnie jego IG, dlatego soki owocowe szybciej podnoszą glikemię niż surowe owoce;

- owoce dojrzałe (np. banany o brązowej skórce) mają wyższy IG;

- im więcej błonnika zawiera produkt spożywczy, tym niższy jest jego IG;

- w przypadku ochoty na zjedzenie słodkiej przekąski, lepiej uczynić to tuż po zbilansowanym posiłku, by skok stężenia glukozy we krwi nie był zbyt duży i nie ulegał następnie szybkiemu spadkowi;

- wzbogacając posiłek o tłuszcze i białko zmniejszymy jego ładunek glikemiczny.

Dieta Low IG z niskim indeksem glikemicznym

@ Jenifoto - Adobe Stock

Istotny jest rodzaj tłuszczu, dlatego należy pamiętać o tłustych rybach morskich zawierających cenne kwasy omega-3 i omega-6, które wywierają pozytywny wpływ na układ krążenia i zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy typu 2. Wartościowym produktem są oleje roślinne np. olej lniany czy oliwa z oliwek, które także dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowym oraz wspomagają wchłanianie z przewodu pokarmowego witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witamin A, D, E, K. Udowodniono, iż tłuszcze nienasycone, a zwłaszcza te z rodziny omega-3 mają potencjał przeciwzapalny, co jest istotne dla osób cierpiących na cukrzycę, bowiem diabetycy często borykają się ze stanami zapalnymi. Kwasy omega-3 zawarte w diecie o niskim IG będą wspomagały terapię insulinooporności i redukcję zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi, zwłaszcza jeśli dodatkowo ograniczy się podaż tłuszczów nasyconych zawartych w czerwonym mięsie i tłuszczów trans powszechnie stosowanych w fast foodach i daniach typu instant. Mięso czerwone, takie jak wołowina czy wieprzowina, zawiera wprawdzie duże ilości wartościowego białka, jednak warto wybierać też chude produkty, takie jak mięso z kurczaka, indyka czy królika. Wśród artykułów spożywczych wysokobiałkowych, które powinny znaleźć się w diecie Low IG, należy celować w chudy nabiał, np. mleko 1,5% i wyroby fermentowane, czyli jogurty, kefiry. Niskotłuszczowe produkty nabiałowe wspomagają walkę z insulinoopornością i zwiększenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny, a więc są wskazane w menu osób chcących zapobiec rozwojowi cukrzycy.

Czym jest indeks glikemiczny ładunek glikemiczny

@ 5ph - Adobe Stock

Czego należy unikać na diecie low IG?

Ograniczyć należy produkty zawierające:

- cukry w ciastach, ciasteczkach, słodzonych napojach, słodzonych płatkach śniadaniowych i dosładzanych jogurtach, serkach.

- tłuszcze nasycone znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli w tłustym nabiale oraz mięsie, a także w jego przetworach typu wędliny, parówki.

- tłuszcze trans, których źródłem są dania instant oraz fast food, gotowe sosy, słodycze, wyroby cukiernicze.

 

Kategorie

Ostatnio dodane

Odchudzające ćwiczenia, które łatwo wykonasz w domu!
Odchudzające ćwiczenia, które łatwo wykonasz w domu!
Ile kosztuje dieta pudełkowa - od czego uzależniona jest jej cena?
Ile kosztuje dieta pudełkowa - od czego uzależniona jest...
Jak zacząć dietę?
Jak zacząć dietę?
Jak zdrowo schudnąć?
Jak zdrowo schudnąć?
Od czego zacząć odchudzanie?
Od czego zacząć odchudzanie?

Jaka dieta pudełkowa LightBox najlepiej pasuje do Ciebie?

diets-alt-slim-flex
Slim FLEX
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-optimum-flex
Optimum FLEX
2000 / 2500 kcal
od 81 zł/dzień
diets-alt-sport-flex
od 84 zł/dzień
Dieta ketogeniczna
Keto
1500 / 2000 / 2500 kcal
od 83 zł/dzień
Dieta Low IG
Low IG
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 76 zł/dzień
Dieta ekonomiczna
Economy
1250 / 1600 kcal
od 50 zł/dzień
diets-alt-slim
Slim
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 62 zł/dzień
diets-alt-optimum
Optimum
1800 / 2000 / 2500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-sport
Sport
2500 / 3000 / 4000 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-no-fish
No Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege
Vege
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege-plus-fish
Vege+Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-lactose-free
Lactose Free
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 67 zł/dzień

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

Adriana Szulińska Adriana Szulińska
ODCHUDZANIE

Co jeść wieczorem żeby nie przytyć, czyli zdrowa odpowiedź na wieczorny głód!

Jesteś na diecie, albo starasz się zdrowo odżywiać, a już parę godzin po kolacji Twoje myśli zaczynają krążyć wokół lodówki? Boisz się, że odchudzanie wezmą diabli? Podpowiadamy, co jeść wieczorem, jeśli czujesz, że głód nie odpuszcza.

LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Post przerywany (Intermittent Fasting, IF) – zasady i efekty stosowania postu przerywanego

Post przerywany (intermittent fasting, IF) zyskuje coraz większe grono zwolenników. Jest to sposób żywienia zakładający spożywanie posiłków w określonym przedziale czasowym w ciągu dnia lub istotne ograniczanie kaloryczności posiłków w wybrane dni tygodnia. Dowiedz się, na czym polega dieta IF, jakie są jej zalety i wady oraz poznaj wskazania i przeciwwskazania do jej stosowania.

LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta przy dnie moczanowej. Co jeść, a czego unikać, chorując na podagrę (artretyzm)?

Dna moczanowa związana jest z nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. To jedna z najczęściej występujących chorób zapalnych stawów. Do jej rozwoju przyczyniają się produkty bogate w związki purynowe oraz w węglowodany proste, takie jak fruktoza. Dowiedz się, których produktów należy unikać, a które mogą ograniczyć zaostrzenia tej choroby.

powrót do góry
Wykorzystujemy technologię ciasteczek. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności. OK, lubię ciasteczka