Zamów! EN

Dieta w chorobie Hashimoto i niedoczynności tarczycy

Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Jeden z najczęściej pojawiających się w gabinecie dietetyka problemów zdrowotnych to schorzenia tarczycy. Szczególnie często występuje niedoczynność tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto, czyli autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. W tym przypadku dieta spełnia kilka ważnych funkcji – pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, łagodzi stan zapalny, dostarcza składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy tarczycy oraz wpływa na powodzenie leczenia farmakologicznego.

dieta pudełkowa Hashimoto warzywa

@ Drobot Dean - Adobe Stock

Optymalna kaloryczność

Osoby z niedoczynnością tarczycy bardzo często zmagają się także z nadmierną masą ciała - zwłaszcza kiedy problem przez dłuższy czas pozostawał niezdiagnozowany. Nieleczona niedoczynność tarczycy powoduje bowiem spadek tempa metabolizmu. W konsekwencji ma miejsce gwałtowne przybieranie na wadze, z którym trudno jest sobie poradzić. W takim przypadku, aby wrócić do prawidłowej sylwetki, konieczne jest zastosowanie diety o obniżonej kaloryczności. Ale uwaga! Zastosowany deficyt energetyczny nie może być za duży, ponieważ znaczny niedobór energii w diecie osłabia pracę tarczycy. Znalezienie złotego środka stanowi więc czasem nie lada wyzwanie. Rozwiązaniem może być odpowiednio dobrana dieta pudełkowa - Poznań to tylko jedno z miast oferujących szeroki wybór w tym zakresie.

Śmieciowe jedzenie do kosza

Żywność przetworzona nigdy nie powinna być stałym elementem naszej diety, ale szczególne szkody może ona wyrządzić osobom z chorobą Hashimoto. Takie produkty charakteryzują się przede wszystkim bardzo niską wartością odżywczą przy wysokiej wartości energetycznej. Oznacza to, że zamiast składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy tarczycy dostarczają jedynie pustych kalorii. Co więcej, substancje dodatkowe znajdujące się w przetworzonej żywności w dużych ilościach, np. konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, powodują nasilenie procesu zapalnego w tarczycy i rozregulowanie funkcji układu odpornościowego.

Uderzenie w zapalenie

Skoro w chorobie Hashimoto mamy do czynienia z procesem zapalnym, który jest przyczyną osłabienia tarczycy, kluczowy będzie w tym przypadku przeciwzapalny charakter dietetycznego jedzenia. Oprócz rezygnacji z żywności przetworzonej, ważne jest ograniczenie cukru i smażonych potraw oraz rezygnacja z używek. Podstawą diety przeciwzapalnej są przede wszytskim warzywa i owoce - to w nich znajdziemy wiele substancji antyoksydacyjnych, jak karotenoidy, polifenole czy witamina C. Oprócz tego warto zastąpić część spożywanego mięsa rybami i produktami roślinnymi. W jadłospisie każdego dnia powinny znaleźć się tłuszcze roślinne - najlepiej jeśli nie są podgrzewane, ponieważ zachowują wtedy pełnię swoich właściwości.

Na te produkty uważaj

Ponieważ pierwiastkiem niezbędnym w produkcji hormonów tarczycy jest jod, w diecie powinniśmy ograniczyć produkty, które zmniejszają jego wchłanianie. Przede wszystkim uważać należy na soję i produkty sojowe, które mogą wpływać niekorzystnie zarówno na wydzielanie hormonów, jak i na wchłanianie stosowanych w niedoczynności tarczycy leków. Utarło się także, że w niedoczynności tarczycy unikać należy warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brukselka, brokuły czy kalafior. Tak naprawdę mogą nam one zaszkodzić głównie wtedy, gdy spożywamy ich bardzo dużo lub gdy mamy niedobór jodu w organizmie. W przypadku tych warzyw ich szkodliwy wpływ jest znacznie mniejszy po obróbce termicznej. Ponieważ zdarza się, że z niedoczynnością tarczycy, zwłaszcza w przebiegu choroby Hashimoto, idzie w parze nietolerancja glutenu czy produktów mlecznych, czasem korzystne jest ich ograniczenie. Nie zawsze jednak jest taka konieczność - nie eliminuj laktozy i glutenu z diety bez wyraźnego uzasadnienia.

Dieta i leki

Niektóre czynniki żywieniowe mogą wpływać na ograniczenie lub poprawę wchłaniania leków. Przede wszystkim trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej przerwy pomiędzy przyjęciem tabletki a spożyciem pierwszego posiłku. Leki zwykle przyjmujemy rano, na czczo, na godzinę przed śniadaniem. Oprócz wspomnianej wcześniej soi, efektywność leczenia może zmniejszać także kawa lub duża ilość błonnika w diecie. Jednak i tu nie trzeba panikować - kawę możesz wypić 4h po przyjęciu leku, a bezpieczna ilość błonnika to ok. 40 g, więc całkiem sporo. Po prostu, jeśli leki bierzesz rano, staraj się nie dodawać do śniadania większej ilości błonnika, np. w postaci otrębów.

Dieta to nie wszystko

W niedoczynności tarczycy szczególną uwagę zwraca się na konieczność zmiany stylu życia. Zdrowa dieta jest niezwykle ważna, ale zawsze powinna iść w parze z umiarkowaną aktywnością fizyczną, która nie tylko pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów, ale także wpływa regulująco na gospodarkę hormonalną. Niekorzystnie na funkcje tarczycy wpływają także przemęczenie i stres.

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

Kategorie

Ostatnio dodane

Burak – warzywo mocy
Burak – warzywo mocy
Cheat meal – czy warto?
Cheat meal – czy warto?
Plan na jesienną zmianę nawyków żywieniowych
Plan na jesienną zmianę nawyków żywieniowych
Dlaczego w zdrowej diecie nie może zabraknąć kaszy
Dlaczego w zdrowej diecie nie może zabraknąć kaszy
Czy warto wykluczyć z diety węglowodany?
Czy warto wykluczyć z diety węglowodany?
powrót do góry
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.
close
Dbamy o bezpieczeństwo