Zamów

Cynamon a cukrzyca

Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY
 

W ostatnich latach zachorowalność na cukrzycę typu 2 na świecie wzrosła aż kilkukrotnie. Według specjalistów przyczyną takiego stanu rzeczy jest przede wszystkim niewłaściwy styl życia. Przetworzona żywność, brak ruchu, ciągły stres są charakterystyczne dla społeczeństw z krajów rozwiniętych, dlatego to właśnie w tych krajach choroby metaboliczne, do których zalicza się cukrzyca, są prawdziwym problemem. Nic więc dziwnego, że wciąż poszukujemy cudownego środka, który chociaż w pewnym stopniu uchroniłby nas przed zgubnymi konsekwencjami zachodniego stylu życia. Jednym z popularnych, stosowanych w tym celu produktów, jest właśnie cynamon. Czy rzeczywiście zapobiega cukrzycy?

Zdrowy cynamon

@ Rawf8 Adobe Stock

Celem postępowania zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce cukrzycy, jest obniżenie stężenia glukozy we krwi, ograniczenie wyrzutów insuliny oraz zwiększenie wrażliwości komórek na ten hormon. Dieta w tym przypadku opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym czyli takich, które powodują niewielki, powolny wzrost poziomu glukozy we krwi, co pozwala uniknąć nadmiernej stymulacji trzustki do wydzielania insuliny.

Cynamon a poziom cukru we krwi

Jednym z produktów, za pomocą których możemy wzmocnić działanie diety, jest właśnie cynamon. Przyprawa ta posiada właściwości stymulujące receptory dla insuliny znajdujące się na powierzchni błon komórkowych, w wyniku czego zwiększa się tzw. insulinowrażliwość komórek. Dzięki temu potrzebujemy mniejszej ilości insuliny, aby obniżyć poziom glukozy do właściwych wartości. Unikamy w ten sposób zgubnej dla metabolizmu hiperinsulinemii oraz odciążamy trzustkę (a trzeba wiedzieć, że ten narząd, jeśli jest zbytnio eksploatowany, ulega zmęczeniu i przestaje pracować prawidłowo).

Właściwości zdrowotne cynamonu

Cynamon posiada właściwości przeciwzapalne, bakterio- i grzybobójcze, wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Obecność cynamonu w potrawach ułatwia trawienie oraz eliminuje przykre objawy niestrawności, takie jak wzdęcia czy bolesne skurcze jelit.

Cynamon – zastosowanie

Ponieważ cynamon ma bardzo ciekawy słodko-ostry smak, jest idealny jako dodatek zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Dlatego warto o nim pamiętać przy domowych wypiekach. Zbożowe ciasteczka, placuszki, naleśniki czy dietetyczne ciasta nabiorą dzięki niemu niepowtarzalnego charakteru (ciasto marchewkowe z cynamonem to mistrzostwo świata!).

Cynamon doskonale komponuje się z naszymi rodzimymi owocami, takimi jak gruszki czy jabłka (oczywiście nie może zabraknąć go w szarlotce). Bardzo dobrze pasuje do wszelkiego rodzaju dań mlecznych – domowych lodów, koktajli, twarożków, jogurtu. Owsianka lub jaglanka z owocami, orzechami i cynamonem z samego rana pozytywnie Cię nastroi, a w chłodniejsze dni docenisz jej właściwości rozgrzewające.

Słodkości to jednak nie jedyne zastosowanie tej niezwykłej przyprawy. Od wieków w Azji i Afryce Północnej cynamon używany jest do przyprawiania pikantnych potraw tamtejszej kuchni. Jest częstym składnikiem dań indyjskich oraz chińskich. Możesz dodać go do potrawki z soczewicy, falafeli (arabskich kotlecików z ciecierzycy) czy popularnego kurczaka z warzywami w stylu azjatyckim. Jeśli pijesz kawę zwykłą lub zbożową, dodana dla zdrowia szczypta cynamonu wzbogaci również jej walory smakowe.

Obróbka termiczna cynamonu w proszku i w lasce

Warto wiedzieć, że sproszkowany cynamon źle znosi długą obróbkę termiczną, dlatego najlepiej, gdy dodaje się go dopiero pod koniec gotowania. Odwrotnie jednak powinno się postępować z laskami cynamonu – te z kolei lepiej znoszą wysokie temperatury.

Jak przechowywać cynamon?

Cynamon należy też przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu oraz koniecznie w hermetycznym pojemniku, by ograniczyć jego wietrzenie i utlenianie. Sproszkowany nadaje się do spożycia przez ok. 6 miesięcy, natomiast laski cynamonu przez ok. 1 rok. Jeśli jednak w międzyczasie straci swój słodki zapach, to staje się bezużyteczny i należy go wyrzucić.

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

Kategorie

Ostatnio dodane

Zdrowe bakterie, zdrowe jelita
Zdrowe bakterie, zdrowe jelita
Czy początek jesieni to dobry czas na odchudzanie?
Czy początek jesieni to dobry czas na odchudzanie?
Śniadanie dietetyczne – jak poprawnie zbilansować poranne posiłki
Śniadanie dietetyczne – jak poprawnie zbilansować poranne...
Catering dietetyczny dla wegetarian – co warto o nim wiedzieć?
Catering dietetyczny dla wegetarian – co warto o nim...
Dlaczego nie mogę schudnąć?
Dlaczego nie mogę schudnąć?
powrót do góry
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.