HITY LIGHTBOX   Zamów dietę! EN

Cynamon a cukrzyca

Adriana Szulińska Adriana Szulińska  
PORADY
 

W ostatnich latach zachorowalność na cukrzycę typu 2 na świecie wzrosła aż kilkukrotnie. Według specjalistów przyczyną takiego stanu rzeczy jest przede wszystkim niewłaściwy styl życia.

Przetworzona żywność, brak ruchu, ciągły stres są charakterystyczne dla społeczeństw z krajów rozwiniętych, dlatego to właśnie w tych krajach choroby metaboliczne, do których zalicza się cukrzyca, są prawdziwym problemem.

Zdrowy cynamon

@ Rawf8 Adobe Stock

Nic więc dziwnego, że wciąż poszukujesz cudownego środka, który, chociaż w pewnym stopniu uchroniłby Cię przed zgubnymi konsekwencjami zachodniego stylu życia. Jednym z popularnych, stosowanych w tym celu produktów, jest właśnie cynamon. Czy rzeczywiście zapobiega cukrzycy?

Cynamon - co to jest?

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Jest rdzawobrązowy w kolorze, a dzięki zawartości olejku cynamonowego ma niepowtarzalny słodko-korzenny, delikatnie pikantny smak i silny aromat. Jego zapach działa odprężająco i relaksacyjnie.

Wykonany jest z kory drzewa cynamonowego, pierwotnie występującego we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Powszechnie znaną odmianą tej przyprawy jest chiński cynamon. Słodszą, ale również droższą formą, jest cynamon cejloński.

Z kory otrzymuje się także olejek cynamonowy, który w swoim składzie może zawierać nawet do 75% aldehydu cynamonowego o silnych właściwościach bakterio- i grzybobójczych.

Cynamon - indeks glikemiczny

Celem postępowania zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce cukrzycy, jest obniżenie stężenia glukozy we krwi, ograniczenie wyrzutów insuliny oraz zwiększenie wrażliwości komórek na ten hormon.

Dieta w tym przypadku opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym, czyli takich, które powodują niewielki, powolny wzrost poziomu glukozy we krwi, co pozwala uniknąć nadmiernej stymulacji trzustki do wydzielania insuliny.

Cynamon, a poziom cukru we krwi

Jednym z produktów, za pomocą których możesz wzmocnić działanie diety, jest właśnie cynamon. Przyprawa ta posiada właściwości stymulujące receptory dla insuliny znajdujące się na powierzchni błon komórkowych, w wyniku czego zwiększa się tzw. insulinowrażliwość komórek.

Dzięki temu potrzebujesz mniejszej ilości insuliny, aby obniżyć poziom glukozy do właściwych wartości.

Unikasz w ten sposób zgubnej dla metabolizmu hiperinsulinemii oraz odciążasz trzustkę (a trzeba wiedzieć, że ten narząd, jeśli jest zbytnio eksploatowany, ulega zmęczeniu i przestaje pracować prawidłowo).

Jesteś cukrzykiem i szukasz cateringu dietetycznego z dostawą? Nie zwlekaj, już dziś zamów dietę LightBox! 

Właściwości cynamonu

Cynamon to przyprawa, której spożywanie niesie za sobą także wiele korzyści zdrowotnych. Posiada on właściwości:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwdrobnoustrojowe.

Cynamon może obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zarówno ekstrakt z kory cynamonu, jak i olejek cynamonowy zapobiegają miażdżycy poprzez obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Cynamon chroni przed cukrzycą typu 2, m.in. poprzez zwiększenie ekspresji genów receptora insuliny oraz zmniejszenie wchłaniania glukozy w jelicie cienkim.

Cynamon posiada właściwości przeciwzapalne, bakterio- i grzybobójcze, wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Obecność cynamonu w potrawach ułatwia trawienie oraz eliminuje przykre objawy niestrawności, takie jak wzdęcia czy bolesne skurcze jelit.

Dzienna dawka tej przyprawy może również pomóc w leczeniu serca. Cynamon hamuje uwalnianie zapalnych kwasów tłuszczowych, hamuje zagęszczanie płytek krwi i obniża ciśnienie krwi. Zawartość wapnia i błonnika w cynamonie pomaga organizmowi wypłukiwać toksyny i obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Cynamon - przeciwskazania

Chociaż cynamon jest zdrowy, musisz pamiętać, aby spożywać go z umiarem. Najczęstszymi skutkami ubocznymi spożywania zbyt dużych ilości cynamonu są zaburzenia żołądkowo-jelitowe i reakcje alergiczne, które w większości przypadków ustępują samoistnie.

Zawarta w cynamonie kumaryna może być szkodliwa dla organizmu człowieka w nadmiarze, natomiast w małych dawkach działa odprężająco i relaksująco. Dopuszczalne dzienne spożycie cynamonu dla dorosłych wynosi maksymalnie do 2 gramów.

Obróbka termiczna cynamonu w proszku i w lasce

Warto wiedzieć, że sproszkowany cynamon źle znosi długą obróbkę termiczną, dlatego najlepiej, gdy dodajesz go dopiero pod koniec gotowania.

Odwrotnie jednak powinno się postępować z laskami cynamonu – te z kolei lepiej znoszą wysokie temperatury.

Jak przechowywać cynamon?

Cynamon należy też przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu oraz koniecznie w hermetycznym pojemniku, by ograniczyć jego wietrzenie i utlenianie. Sproszkowany nadaje się do spożycia przez ok. 6 miesięcy, natomiast laski cynamonu przez ok. 1 rok.

Jeśli jednak w międzyczasie straci swój słodki zapach, to staje się bezużyteczny i należy go wyrzucić.

Cynamon – zastosowanie przyprawy

Zastąp cukier w swojej kawie odrobiną cynamonu.

@ Easy Resize - Adobe Stock

Ponieważ cynamon ma bardzo ciekawy słodko-ostry smak, jest idealny jako dodatek zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Dlatego warto o nim pamiętać przy domowych wypiekach.

Zbożowe ciasteczka, placuszki, naleśniki czy dietetyczne ciasta nabiorą dzięki niemu niepowtarzalnego charakteru (ciasto marchewkowe z cynamonem to mistrzostwo świata!).

Cynamon doskonale komponuje się z naszymi rodzimymi owocami, takimi jak gruszki czy jabłka (oczywiście nie może zabraknąć go w szarlotce). Bardzo dobrze pasuje do wszelkiego rodzaju dań mlecznych – domowych lodów, koktajli, twarożków, jogurtu.

Owsianka lub jaglanka z owocami, orzechami i cynamonem z samego rana pozytywnie Cię nastroi, a w chłodniejsze dni docenisz jej właściwości rozgrzewające.

Słodkości to jednak niejedyne zastosowanie tej niezwykłej przyprawy. Od wieków w Azji i Afryce Północnej cynamon używany jest do przyprawiania pikantnych potraw tamtejszej kuchni. Jest częstym składnikiem dań indyjskich oraz chińskich.

Możesz dodać go do potrawki z soczewicy, falafeli (arabskich kotlecików z ciecierzycy) czy popularnego kurczaka z warzywami w stylu azjatyckim. Jeśli pijesz kawę zwykłą lub zbożową, dodana dla zdrowia szczypta cynamonu wzbogaci również jej walory smakowe.

 

Kategorie

Ostatnio dodane

Odchudzające ćwiczenia, które łatwo wykonasz w domu!
Odchudzające ćwiczenia, które łatwo wykonasz w domu!
Ile kosztuje dieta pudełkowa - od czego uzależniona jest jej cena?
Ile kosztuje dieta pudełkowa - od czego uzależniona jest...
Jak zacząć dietę?
Jak zacząć dietę?
Jak zdrowo schudnąć?
Jak zdrowo schudnąć?
Od czego zacząć odchudzanie?
Od czego zacząć odchudzanie?

Jaka dieta pudełkowa LightBox najlepiej pasuje do Ciebie?

diets-alt-slim-flex
Slim FLEX
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-optimum-flex
Optimum FLEX
2000 / 2500 kcal
od 81 zł/dzień
diets-alt-sport-flex
od 84 zł/dzień
Dieta ketogeniczna
Keto
1500 / 2000 / 2500 kcal
od 83 zł/dzień
Dieta Low IG
Low IG
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 76 zł/dzień
Dieta ekonomiczna
Economy
1250 / 1600 kcal
od 50 zł/dzień
diets-alt-slim
Slim
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 62 zł/dzień
diets-alt-optimum
Optimum
1800 / 2000 / 2500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-sport
Sport
2500 / 3000 / 4000 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-no-fish
No Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege
Vege
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege-plus-fish
Vege+Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-lactose-free
Lactose Free
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 67 zł/dzień

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Post przerywany (Intermittent Fasting, IF) – zasady i efekty stosowania postu przerywanego

Post przerywany (intermittent fasting, IF) zyskuje coraz większe grono zwolenników. Jest to sposób żywienia zakładający spożywanie posiłków w określonym przedziale czasowym w ciągu dnia lub istotne ograniczanie kaloryczności posiłków w wybrane dni tygodnia. Dowiedz się, na czym polega dieta IF, jakie są jej zalety i wady oraz poznaj wskazania i przeciwwskazania do jej stosowania.

LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta przy dnie moczanowej. Co jeść, a czego unikać, chorując na podagrę (artretyzm)?

Dna moczanowa związana jest z nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. To jedna z najczęściej występujących chorób zapalnych stawów. Do jej rozwoju przyczyniają się produkty bogate w związki purynowe oraz w węglowodany proste, takie jak fruktoza. Dowiedz się, których produktów należy unikać, a które mogą ograniczyć zaostrzenia tej choroby.

Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Zbilansowana dieta – czyli jaka?

Zdrowa dieta powinna być dobrze zbilansowana. Takie stwierdzenie usłyszysz niemal zawsze podczas porady dietetycznej. To najprostsze i najbardziej oczywiste zalecenie, ale równocześnie może wydawać się nieprecyzyjne. Co to właściwie oznacza? Czy istnieje jeden przepis na zbilansowaną dietę dla każdego?

powrót do góry
Wykorzystujemy technologię ciasteczek. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności. OK, lubię ciasteczka