Zamów

Cynamon a cukrzyca

Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY
 

W ostatnich latach zachorowalność na cukrzycę typu 2 na świecie wzrosła aż kilkukrotnie. Według specjalistów przyczyną takiego stanu rzeczy jest przede wszystkim niewłaściwy styl życia. Przetworzona żywność, brak ruchu, ciągły stres są charakterystyczne dla społeczeństw z krajów rozwiniętych, dlatego to właśnie w tych krajach choroby metaboliczne, do których zalicza się cukrzyca, są prawdziwym problemem. Nic więc dziwnego, że wciąż poszukujemy cudownego środka, który chociaż w pewnym stopniu uchroniłby nas przed zgubnymi konsekwencjami zachodniego stylu życia. Jednym z popularnych, stosowanych w tym celu produktów, jest właśnie cynamon. Czy rzeczywiście zapobiega cukrzycy?

Zdrowy cynamon

@ Rawf8 Adobe Stock

Celem postępowania zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce cukrzycy, jest obniżenie stężenia glukozy we krwi, ograniczenie wyrzutów insuliny oraz zwiększenie wrażliwości komórek na ten hormon. Dieta w tym przypadku opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym czyli takich, które powodują niewielki, powolny wzrost poziomu glukozy we krwi, co pozwala uniknąć nadmiernej stymulacji trzustki do wydzielania insuliny.

Cynamon a poziom cukru we krwi

Jednym z produktów, za pomocą których możemy wzmocnić działanie diety, jest właśnie cynamon. Przyprawa ta posiada właściwości stymulujące receptory dla insuliny znajdujące się na powierzchni błon komórkowych, w wyniku czego zwiększa się tzw. insulinowrażliwość komórek. Dzięki temu potrzebujemy mniejszej ilości insuliny, aby obniżyć poziom glukozy do właściwych wartości. Unikamy w ten sposób zgubnej dla metabolizmu hiperinsulinemii oraz odciążamy trzustkę (a trzeba wiedzieć, że ten narząd, jeśli jest zbytnio eksploatowany, ulega zmęczeniu i przestaje pracować prawidłowo).

Właściwości zdrowotne cynamonu

Cynamon posiada właściwości przeciwzapalne, bakterio- i grzybobójcze, wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Obecność cynamonu w potrawach ułatwia trawienie oraz eliminuje przykre objawy niestrawności, takie jak wzdęcia czy bolesne skurcze jelit.

Cynamon – zastosowanie

Ponieważ cynamon ma bardzo ciekawy słodko-ostry smak, jest idealny jako dodatek zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Dlatego warto o nim pamiętać przy domowych wypiekach. Zbożowe ciasteczka, placuszki, naleśniki czy dietetyczne ciasta nabiorą dzięki niemu niepowtarzalnego charakteru (ciasto marchewkowe z cynamonem to mistrzostwo świata!).

Cynamon doskonale komponuje się z naszymi rodzimymi owocami, takimi jak gruszki czy jabłka (oczywiście nie może zabraknąć go w szarlotce). Bardzo dobrze pasuje do wszelkiego rodzaju dań mlecznych – domowych lodów, koktajli, twarożków, jogurtu. Owsianka lub jaglanka z owocami, orzechami i cynamonem z samego rana pozytywnie Cię nastroi, a w chłodniejsze dni docenisz jej właściwości rozgrzewające.

Słodkości to jednak nie jedyne zastosowanie tej niezwykłej przyprawy. Od wieków w Azji i Afryce Północnej cynamon używany jest do przyprawiania pikantnych potraw tamtejszej kuchni. Jest częstym składnikiem dań indyjskich oraz chińskich. Możesz dodać go do potrawki z soczewicy, falafeli (arabskich kotlecików z ciecierzycy) czy popularnego kurczaka z warzywami w stylu azjatyckim. Jeśli pijesz kawę zwykłą lub zbożową, dodana dla zdrowia szczypta cynamonu wzbogaci również jej walory smakowe.

Obróbka termiczna cynamonu w proszku i w lasce

Warto wiedzieć, że sproszkowany cynamon źle znosi długą obróbkę termiczną, dlatego najlepiej, gdy dodaje się go dopiero pod koniec gotowania. Odwrotnie jednak powinno się postępować z laskami cynamonu – te z kolei lepiej znoszą wysokie temperatury.

Jak przechowywać cynamon?

Cynamon należy też przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu oraz koniecznie w hermetycznym pojemniku, by ograniczyć jego wietrzenie i utlenianie. Sproszkowany nadaje się do spożycia przez ok. 6 miesięcy, natomiast laski cynamonu przez ok. 1 rok. Jeśli jednak w międzyczasie straci swój słodki zapach, to staje się bezużyteczny i należy go wyrzucić.

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

Kategorie

Ostatnio dodane

Czy dorosły człowiek trawi laktozę i inne mity na temat mleka
Czy dorosły człowiek trawi laktozę i inne mity na temat...
Dieta przy insulinooporności
Dieta przy insulinooporności
Kawa, wino, herbata - czy są dozwolone na diecie?
Kawa, wino, herbata - czy są dozwolone na diecie?
Rozgrzewające przyprawy na jesienne chłody
Rozgrzewające przyprawy na jesienne chłody
Jak pobudzić metabolizm i skutecznie schudnąć?
Jak pobudzić metabolizm i skutecznie schudnąć?
powrót do góry
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.
close
Promocja
na dobry początek