Co dawać dzieciom do jedzenia do szkoły?

Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Drugie śniadanie to dla ucznia bardzo ważny posiłek. Ma zapewnić odpowiednią ilość energii, która zużywana jest w ciągu dnia na różne aktywności, a także niezbędna do prawidłowej pracy mózgu. Drugie śniadanie powinno być pełnowartościowe i bogate w składniki odżywcze, które wspierają rozwój młodego człowieka. Pamiętaj, że uczniowie starszych klas, którzy spędzają w szkole ponad 5 godzin i nie jedzą w tym czasie obiadu w stołówce, mogą potrzebować dwóch posiłków – jednego większego i jednego mniejszego. Co zatem najlepiej spakować do plecaka i jak zachęcić dziecko do zjedzenia posiłku w szkole?

Co dać dziecku do szkoły na drugie śniadanie

@ catalineremia Adobe Stock

 

Co na drugie śniadanie

Najważniejsza jest różnorodność! Jeśli do przygotowywania posiłków wykorzystasz różne produkty ze wszystkich grup żywności, zapewnisz dziecku pełnowartościową dietę, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Nieśmiertelna kanapka nie jest złym pomysłem, ale zadbaj o to, aby nie wyglądała zawsze tak samo. Pomijając aspekty zdrowotne – takie „nudne” drugie śniadanie w ogóle nie zachęca, aby wyciągnąć je z plecaka. Oprócz wędliny do kanapki możesz dać twarożek, jajko, wędzonego łososia lub pastę warzywną. Zamiast białej bułki użyj pełnoziarnistego pieczywa – to bogactwo składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Nie zapomnij też o porcji kolorowych warzyw. Pieczywo możesz zastąpić pełnoziarnistą tortillą – wtedy kanapka zamieni się w modnego wrapa. Jeśli zwiniesz go ciasno a potem pokroisz na plastry powstaną wygodne „ślimaczki” na jeden kęs. Zdrowa dieta może być smaczna!

Najlepsze pomysły na pyszne drugie śniadanie

Drugie śniadanie to nie musi być tylko kanapka. Smaczna i pożywna może okazać się owsianka lub kasza jaglana z dodatkiem jogurtu naturalnego, orzechów oraz świeżych lub suszonych owoców. Przygotowane w domu ciastka lub batoniki owsiane w niczym nie ustępują tym kupnym, a nie są przeładowane cukrem i wątpliwej jakości tłuszczem. Kotleciki warzywne i jajeczne czy twarogowe placuszki są idealne do jedzenia rękami, zarówno dla młodszych, jak i starszych dzieci. Przebojem w szkolnej śniadaniówce będą na pewno pieczone warzywa w formie frytek, chipsy z suszonych jabłek lub pełnoziarniste muffinki z dodatkiem sezonowych owoców. Dla starszych dzieci możesz przygotować sałatkę z makaronem lub kaszą, kawałek warzywnej zapiekanki z kurczakiem albo jajkiem, a nawet zupę. Zupa do szkoły? Pewnie! Zmiksuj warzywny krem i wlej do termosu, z którego można się napić – to wygodny, szybki i rozgrzewający posiłek. Wrzuć do plecaka małą porcję orzechów, które dziecko zje w drodze ze szkoły lub czekając na autobus – mniejsza będzie pokusa wstąpienia do sklepu po „coś słodkiego”. Jeśli korzystasz z diety pudełkowej, to pozwól się zainspirować zdrowymi pomysłami – www.lightbox.pl/menu.  

Najlepsze napoje do szkoły

Nie dawaj dziecku napojów słodzonych! Są źródłem niepotrzebnego cukru, a co za tym idzie, zmniejszają apetyt na pełnowartościowe posiłki oraz są istotnym czynnikiem powodującym otyłość u dzieci. W szkolnym plecaku powinna znaleźć się przede wszystkim woda – przynajmniej 500 ml, więcej jeśli dziecko zostaje dłużej po lekcjach lub ma zajęcia sportowe. Można wrzucić do niej kawałki owoców, aby miała ciekawszy smak. W chłodniejsze dni butelkę z wodą możesz zamienić na termos z ciepłą ziołową lub owocową herbatą. Świeży, niedosładzany sok owocowy może od czasu do czasu zastąpić porcję owocu – nie powinno być go jednak więcej niż 200 ml. 

Co dać do szkoły młodszemu dziecku

Dla młodszego dziecka przygotuj posiłek zapakowany w atrakcyjny sposób, np. w pudełko z ciekawym obrazkiem (koniecznie zgodnym z jego zainteresowaniami), którym będzie mogło pochwalić się kolegom. Taki pojemnik pozwala również oddzielić od siebie poszczególne elementy posiłku, tak aby zachowały atrakcyjny wygląd, nie rozmiękały i nie zgniatały się. W tym celu również odpowiednio dobieraj produkty. Świeże warzywa, włożone w kanapkę po kilku godzinach nie będą wyglądać już tak apetycznie, lepiej zapakuj je oddzielnie, np. pokrojone w słupki. Najlepiej, jeśli posiłek będzie łatwy do zjedzenia, natomiast nie powinien wylewać się, rozsypywać, przeciekać, bardzo brudzić rąk. Kolorowe owoce pokrojone w łatwe do chwycenia kawałki również będą zachęcać do zjedzenia bardziej niż np. całe jabłko.

Wypróbuj catering dietetyczny - Łódź, Gliwice i ponad 60 miast w Polsce

 

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

Kategorie

Ostatnio dodane

Co pić, aby być zdrowym i szczupłym?
Co pić, aby być zdrowym i szczupłym?
Zdrowa sylwetka w każdym wieku – odchudzanie po pięćdziesiątce
Zdrowa sylwetka w każdym wieku – odchudzanie po...
Co jeść, żeby sprawnie myśleć
Co jeść, żeby sprawnie myśleć
Mity dotyczące odchudzania
Mity dotyczące odchudzania
Wiosenna odnowa: pięć postanowień zdrowotnych i dietetycznych na wiosnę
Wiosenna odnowa: pięć postanowień zdrowotnych
powrót do góry
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.