Zamów! EN

5 zdrowych wiosennych przepisów

Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Wiosna to doskonały moment na zmianę nawyków żywieniowych. Piękna pogoda i związany z nią lepszy nastrój zachęcają do podejmowania nowych wyzwań. Na początku nowej diety czasem jest trudno się odnaleźć i brakuje pomysłów na zdrowe posiłki. Oto kilka idealnych propozycji na wiosnę. Dla osób bardzo zajętych mamy prostą podpowiedź - catering dietetyczny! Warszawa, Karków i Łodź to tylko trzy spośród wielu miast w Polsce oferujących szeroki wybór w tym zakresie.

Dieta pudełkowa warszawa wiosenne przepisy

@ Natallia - Adobe Stock

Zupa z młodej kapusty i botwinki

Składniki (6 porcji):

  • 1 pęczek botwinki, najlepiej ze sporymi buraczkami
  • 1 ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 500 g młodej kapusty
  • 1,5 l bulionu
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania:

Oddziel liście botwinki od buraków. Buraki i marchewkę pokrój w słupki, a cebulę w półplasterki. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj przygotowane warzywa i duś przez ok. 8 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj poszatkowaną kapustę oraz wlej bulion. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut lub do czasu, aż wszystko będzie miękkie. W międzyczasie posiekaj łodyżki i listki botwinki i dodaj kilka minut przed końcem gotowania wraz z sokiem z cytryny. Gotuj aż liście będą miękkie ale wciąż będą mieć ładny zielony kolor. Dopraw pieprzem, a na talerzu posyp świeżym posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka ze szparagami

Składniki (2 porcje):

  • 1 awokado
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • ½ szklanki posiekanego koperku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 łyżka do pokropienia szparagów)
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Odłam zdrewniałe końce szparagów. Szparagi posmaruj odrobiną oliwy i lekko oprósz solą, rozłóż je równomiernie na tacce piekarnika i piecz przez ok. 5-10 minut (zależnie od grubości). Do gotującej się wody wrzuć jajka i gotuj przez ok. 8 min. (na twardo). Awokado obierz, pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj umyty i posiekany koperek. Upieczone szparagi pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Dodaj także ugotowane i pokrojone w kostkę jajka. W małym pojemniku wymieszaj ze sobą sok z całej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz. Sosem polej sałatkę i wymieszaj.

Kurczak z fasolką szparagową

Składniki (4 porcje):

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 450 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 450 g fasolki szparagowej (wcześniej należy ją zblanszować / podgotować)
  • 450 g pomidorków koktajlowych
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 60 ml bulionu drobiowego
  • 1 cytryna (sok i skórka)

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Pokrojoną w paski pierś kurczaka przypraw ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Wrzuć mięso do rondla i smaż przez ok. 3 minuty mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podgotowaną fasolkę i poprzekrajane na pół pomidorki koktajlowe. Duś przez ok. 2 minuty. Dodaj bulion drobiowy, skórkę z cytryny, gałązkę tymianku, ocet balsamiczny i gotuj pod przykryciem ok. 5-6 min. aż kurczak będzie gotowy. Przed podaniem usuń gałązkę tymianku i skrop sokiem z cytryny.

Makaron z łososiem i brokułami

Składniki (4 porcje):

Pieczony łosoś:

  • 450 g filetu z łososia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Makaron:

  • 250 g makaronu
  • 600 g brokuła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 4 suszone pomidory
  • 10-12 listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • skórka z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki łososia. Natrzyj je oliwą, skrop sokiem z cytryny, posyp skórką cytrynową, suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Piecz 25-30 minut (sprawdź, czy jest już gotowy).

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i przez chwilę podsmażaj. Dodaj podzielonego na drobne różyczki brokuła i duś przez 5-6 minut, aż zmięknie. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz sok z cytryny. Dodaj ugotowany makaron i rozdrobnionego łososia. Przypraw świeżą bazylią, solą i pieprzem oraz skórką cytrynową.

Wrap z hummusem, szpinakiem i papryką

Składniki (1 porcja):

  • tortilla pełnoziarnista
  • 1 łyżka hummusu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść młodego szpinaku
  • 15 g sera feta

Sposób przygotowania:

Tortillę posmaruj hummusem, zostawiając wolne 3 cm przy brzegach. Paprykę pokrój w drobne paseczki i wyłóż na placek. Dodaj umyty i osuszony szpinak oraz posyp pokruszonym serem feta. Ciasno zwiń placek w rulon, następnie przekrój go na pół i zabezpiecz wykałaczkami. Taki posiłek jest doskonały, aby zabrać go do pracy.

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

Kategorie

Ostatnio dodane

Jak się zmotywować do odchudzania?
Jak się zmotywować do odchudzania?
Jak schudnąć i nie zwariować
Jak schudnąć i nie zwariować
Czy w zdrowej diecie jest miejsce na desery?
Czy w zdrowej diecie jest miejsce na desery?
Czy wynik BMI jest dobrą wskazówką przy odchudzaniu?
Czy wynik BMI jest dobrą wskazówką przy odchudzaniu?
Detox – must have czy chwyt marketingowy?
Detox – must have czy chwyt marketingowy?
powrót do góry
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.
close
Dbamy o bezpieczeństwo