Zamów! EN

5 zdrowych wiosennych przepisów

Adriana Szulińska Adriana Szulińska  
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Wiosna to doskonały moment na zmianę nawyków żywieniowych. Piękna pogoda i związany z nią lepszy nastrój zachęcają do podejmowania nowych wyzwań. Na początku nowej diety czasem jest trudno się odnaleźć i brakuje pomysłów na zdrowe posiłki. Oto kilka idealnych propozycji na wiosnę. Dla osób bardzo zajętych mamy prostą podpowiedź - catering dietetyczny! Warszawa, Kraków i Łodź to tylko trzy spośród wielu miast w Polsce oferujących szeroki wybór w tym zakresie.

Dieta pudełkowa warszawa wiosenne przepisy

@ Natallia - Adobe Stock

Zupa z młodej kapusty i botwinki

Składniki (6 porcji):

  • 1 pęczek botwinki, najlepiej ze sporymi buraczkami
  • 1 ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 500 g młodej kapusty
  • 1,5 l bulionu
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania:

Oddziel liście botwinki od buraków. Buraki i marchewkę pokrój w słupki, a cebulę w półplasterki. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj przygotowane warzywa i duś przez ok. 8 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj poszatkowaną kapustę oraz wlej bulion. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut lub do czasu, aż wszystko będzie miękkie. W międzyczasie posiekaj łodyżki i listki botwinki i dodaj kilka minut przed końcem gotowania wraz z sokiem z cytryny. Gotuj aż liście będą miękkie ale wciąż będą mieć ładny zielony kolor. Dopraw pieprzem, a na talerzu posyp świeżym posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka ze szparagami

Składniki (2 porcje):

  • 1 awokado
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • ½ szklanki posiekanego koperku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 łyżka do pokropienia szparagów)
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Odłam zdrewniałe końce szparagów. Szparagi posmaruj odrobiną oliwy i lekko oprósz solą, rozłóż je równomiernie na tacce piekarnika i piecz przez ok. 5-10 minut (zależnie od grubości). Do gotującej się wody wrzuć jajka i gotuj przez ok. 8 min. (na twardo). Awokado obierz, pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj umyty i posiekany koperek. Upieczone szparagi pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Dodaj także ugotowane i pokrojone w kostkę jajka. W małym pojemniku wymieszaj ze sobą sok z całej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz. Sosem polej sałatkę i wymieszaj.

Kurczak z fasolką szparagową

Składniki (4 porcje):

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 450 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 450 g fasolki szparagowej (wcześniej należy ją zblanszować / podgotować)
  • 450 g pomidorków koktajlowych
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 60 ml bulionu drobiowego
  • 1 cytryna (sok i skórka)

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Pokrojoną w paski pierś kurczaka przypraw ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Wrzuć mięso do rondla i smaż przez ok. 3 minuty mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podgotowaną fasolkę i poprzekrajane na pół pomidorki koktajlowe. Duś przez ok. 2 minuty. Dodaj bulion drobiowy, skórkę z cytryny, gałązkę tymianku, ocet balsamiczny i gotuj pod przykryciem ok. 5-6 min. aż kurczak będzie gotowy. Przed podaniem usuń gałązkę tymianku i skrop sokiem z cytryny.

Makaron z łososiem i brokułami

Składniki (4 porcje):

Pieczony łosoś:

  • 450 g filetu z łososia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Makaron:

  • 250 g makaronu
  • 600 g brokuła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 4 suszone pomidory
  • 10-12 listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • skórka z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki łososia. Natrzyj je oliwą, skrop sokiem z cytryny, posyp skórką cytrynową, suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Piecz 25-30 minut (sprawdź, czy jest już gotowy).

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i przez chwilę podsmażaj. Dodaj podzielonego na drobne różyczki brokuła i duś przez 5-6 minut, aż zmięknie. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz sok z cytryny. Dodaj ugotowany makaron i rozdrobnionego łososia. Przypraw świeżą bazylią, solą i pieprzem oraz skórką cytrynową.

Wrap z hummusem, szpinakiem i papryką

Składniki (1 porcja):

  • tortilla pełnoziarnista
  • 1 łyżka hummusu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść młodego szpinaku
  • 15 g sera feta

Sposób przygotowania:

Tortillę posmaruj hummusem, zostawiając wolne 3 cm przy brzegach. Paprykę pokrój w drobne paseczki i wyłóż na placek. Dodaj umyty i osuszony szpinak oraz posyp pokruszonym serem feta. Ciasno zwiń placek w rulon, następnie przekrój go na pół i zabezpiecz wykałaczkami. Taki posiłek jest doskonały, aby zabrać go do pracy.

Kategorie

Ostatnio dodane

Stres oksydacyjny – jak wpływa na organizm i jak go ograniczyć?
Stres oksydacyjny – jak wpływa na organizm i jak go...
Źródła witaminy C, czyli gdzie znajdziemy najwięcej kwasu askorbinowego
Źródła witaminy C, czyli gdzie znajdziemy najwięcej kwasu...
Dieta low carb
Dieta low carb
Dieta optymalna, czyli dieta Kwaśniewskiego
Dieta optymalna, czyli dieta Kwaśniewskiego
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Dieta z niskim indeksem glikemicznym

Jaka dieta pudełkowa LightBox najlepiej pasuje do Ciebie?

diets-alt-slim-flex
Slim FLEX
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-optimum-flex
Optimum FLEX
2000 / 2500 kcal
od 81 zł/dzień
diets-alt-sport-flex
od 84 zł/dzień
Dieta ketogeniczna
Keto
1500 / 2000 / 2500 kcal
od 83 zł/dzień
Dieta Low IG
Low IG
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 76 zł/dzień
Dieta ekonomiczna
Economy
1250 / 1600 kcal
od 50 zł/dzień
Dieta DASH
DASH
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-slim
Slim
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 62 zł/dzień
diets-alt-optimum
Optimum
1800 / 2000 / 2500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-sport
Sport
2500 / 3000 / 4000 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-no-fish
No Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege
Vege
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege-plus-fish
Vege+Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-lactose-free
Lactose Free
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 67 zł/dzień

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

powrót do góry
Wykorzystujemy technologię ciasteczek. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności. OK, lubię ciasteczka