HITY LIGHTBOX   Zamów dietę! EN

5 świątecznych superfoods

Adriana Szulińska Adriana Szulińska  
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE
 

Superfoods to żywność o wyjątkowych właściwościach, która wywiera szczególnie korzystny wpływ na organizm. Superfoods są źródłem składników pokarmowych o udowodnionym silnym działaniu prozdrowotnym. W małej objętości zawierają dużą ilość witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego czy innych substancji biologicznie czynnych, równocześnie są stosunkowo niskokaloryczne (z pewnymi wyjątkami). Te niezwykłe produkty możesz włączać do diety, kiedy tylko chcesz - także podczas Świąt możesz zadbać o to, aby uroczysty posiłek był nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Oto 5 świątecznych superproduktów, które Ci to ułatwią. Na Święta możesz też zamówić catering dietetyczny - w Łodzi, Gdańsku czy Poznaniu jest wiele firm proponujących zdrowe świąteczne menu.

dieta pudełkowa Łódź śledzie i buraki

@ Анна Журавлева - Adobe Stock

Cynamon

Zapach cynamonu i innych przypraw korzennych to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów grudniowych świąt. Można go używać zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Od wieków znane są jego zdrowotne właściwości. Cynamon jest idealną przyprawą do stosowania w sezonie infekcji, ponieważ posiada właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodatkowo charakteryzuje się działaniem antyoksydacyjnym, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Kolejna właściwość cynamonu bezpośrednio wspierająca odporność to korzystny wpływ na rozwój prozdrowotnej flory jelitowej (w jelitach znajduje się „centrum dowodzenia” układu immunologicznego). Dodatek cynamonu do potraw może także poprawiać kontrolę glikemii, co jest szczególnie istotne dla osób zmagających się z cukrzycą czy insulinoopornością.

Orzechy

Orzechy stanowią przekąskę, która powinna pojawiać się w zdrowej diecie na co dzień, ale wiele świątecznych potraw także nie może się bez nich obyć. Są przede wszystkim dodatkiem do ciast i tradycyjnej kutii, ale pojawiają się także w niespodziewanych daniach, np. w towarzystwie śledzia z rodzynkami. Orzechy są wysokokaloryczne, ale można im to wybaczyć, ponieważ nawet ich niewielka porcja to solidna dawka składników odżywczych. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe to zdecydowanie te „dobre tłuszcze”. Warto także wspomnieć, że dodatek orzechów do dań na słodko nieco obniża ich indeks glikemiczny, przez co zmniejsza się ryzyko wahań stężenia glukozy. Orzechy to także doskonałe źródło składników mineralnych, takich jak: magnez, cynk, żelazo czy potas.

Barszcz czerwony

To niepozorne świąteczne danie, od którego tradycyjnie zaczynamy kolację wigilijną, zasługuje na szczególną uwagę. Podstawą barszczu czerwonego są oczywiście buraki i to właśnie one charakteryzują się niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Dzięki zawartości azotanów buraki stymulują produkcję tlenku azotu w naszym organizmie, a ten bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Spożywanie buraków wpływa także korzystnie na pracę serca i innych mięśni oraz podnosi wydolność organizmu. Zawarty w burakach kwas alfa liponowy posiada działanie obniżające stężenie glukozy we krwi oraz zwiększające wrażliwość na insulinę. Burak to także świetne źródło potasu, którego niedobór wiąże się np. z uczuciem zmęczenia i problemami trawiennymi.

Kompot z suszu

Pomimo tego, że jest to danie na słodko, warto wspomnieć o jego zdrowotnych właściwościach. Bez wątpienia napój ten to nie są puste kalorie, więc bez większych wyrzutów sumienia możemy po niego sięgnąć podczas Wigilii i potraktować jak zdrowy deser. Śliwki to znany naturalny środek na zaparcia, natomiast morele zawierają bogactwo antyoksydantów (szczególnie beta-karotenu) oraz chronią serce. W gruszkach znajduje się duża ilość błonnika pokarmowego, witamina C, miedź i witamina K. Rodzynki stanowią dobre źródło potasu i obniżają stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Cytryna pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu (pomimo kwaśnego smaku, ma alkalizujące właściwości!).

Ryby

Ryb nie trzeba przedstawiać - to, że ich obecność w diecie jest korzystna, wiemy nie od dziś. Ryby królują zwłaszcza w Wigilię, zawsze jednak pamiętaj, że ich zdrowotne właściwości zależą od tego, w jaki sposób są przygotowane. Postaw więc na obróbkę termiczną, czyli pieczenie z niewielkim dodatkiem tłuszczu lub gotowanie (jak w przypadku karpia w galarecie czy ryby faszerowanej). Do przygotowania sałatki śledziowej czy śledzia pod pierzynką możesz użyć jogurtu naturalnego lub greckiego zamiast majonezu. W rybie po grecku warto zrezygnować z panierki (jeśli masz w zwyczaju przyrządzać ją w ten sposób). Ryby to bogactwo dobrego tłuszczu oraz białka - nie zapominaj o nich także na co dzień.

Kategorie

Ostatnio dodane

Odchudzające ćwiczenia, które łatwo wykonasz w domu!
Odchudzające ćwiczenia, które łatwo wykonasz w domu!
Ile kosztuje dieta pudełkowa - od czego uzależniona jest jej cena?
Ile kosztuje dieta pudełkowa - od czego uzależniona jest...
Jak zacząć dietę?
Jak zacząć dietę?
Jak zdrowo schudnąć?
Jak zdrowo schudnąć?
Od czego zacząć odchudzanie?
Od czego zacząć odchudzanie?

Jaka dieta pudełkowa LightBox najlepiej pasuje do Ciebie?

diets-alt-slim-flex
Slim FLEX
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-optimum-flex
Optimum FLEX
2000 / 2500 kcal
od 81 zł/dzień
diets-alt-sport-flex
od 84 zł/dzień
Dieta ketogeniczna
Keto
1500 / 2000 / 2500 kcal
od 83 zł/dzień
Dieta Low IG
Low IG
1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 76 zł/dzień
Dieta ekonomiczna
Economy
1250 / 1600 kcal
od 50 zł/dzień
diets-alt-slim
Slim
1000 / 1200 / 1500 kcal
od 62 zł/dzień
diets-alt-optimum
Optimum
1800 / 2000 / 2500 kcal
od 72 zł/dzień
diets-alt-sport
Sport
2500 / 3000 / 4000 kcal
od 77 zł/dzień
diets-alt-no-fish
No Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege
Vege
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-vege-plus-fish
Vege+Fish
1000 / 1200 / 1500 / 2000 kcal
od 63 zł/dzień
diets-alt-lactose-free
Lactose Free
1000 / 1200 / 1500 / 2000 / 2500 kcal
od 67 zł/dzień

Inne artykuły, które mogą Cię zaciekawić

LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Post przerywany (Intermittent Fasting, IF) – zasady i efekty stosowania postu przerywanego

Post przerywany (intermittent fasting, IF) zyskuje coraz większe grono zwolenników. Jest to sposób żywienia zakładający spożywanie posiłków w określonym przedziale czasowym w ciągu dnia lub istotne ograniczanie kaloryczności posiłków w wybrane dni tygodnia. Dowiedz się, na czym polega dieta IF, jakie są jej zalety i wady oraz poznaj wskazania i przeciwwskazania do jej stosowania.

LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta przy dnie moczanowej. Co jeść, a czego unikać, chorując na podagrę (artretyzm)?

Dna moczanowa związana jest z nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. To jedna z najczęściej występujących chorób zapalnych stawów. Do jej rozwoju przyczyniają się produkty bogate w związki purynowe oraz w węglowodany proste, takie jak fruktoza. Dowiedz się, których produktów należy unikać, a które mogą ograniczyć zaostrzenia tej choroby.

Adriana Szulińska Adriana Szulińska
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Zbilansowana dieta – czyli jaka?

Zdrowa dieta powinna być dobrze zbilansowana. Takie stwierdzenie usłyszysz niemal zawsze podczas porady dietetycznej. To najprostsze i najbardziej oczywiste zalecenie, ale równocześnie może wydawać się nieprecyzyjne. Co to właściwie oznacza? Czy istnieje jeden przepis na zbilansowaną dietę dla każdego?

powrót do góry
Wykorzystujemy technologię ciasteczek. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności. OK, lubię ciasteczka