L-karnityna to związek chemiczny syntetyzowany w organizmie człowieka. Pełni on ważną rolę w metabolizmie lipidów i w procesach detoksykacji, a więc przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najbardziej znany jest jako suplement diety stosowany przez sportowców i osoby pragnące zredukować nadmierną masę ciała. Jakie jest potencjalne ryzyko zażywania suplementów L karnityny? Jakie korzyści wynikają ze wzbogacenia diety o ten związek?
Alergia pokarmowa pojawia się, gdy układ odpornościowy reaguje nadmiernie na niektóre białka zawarte w żywności. Wyróżnia się 8 produktów spożywczych, które stwarzają największe ryzyko rozwoju reakcji alergicznej. Jakie to produkty? Jak leczyć alergie pokarmowe?
Zdrowy styl życia staje się niezdrowy, gdy przeradza się w obsesję, która dezorganizuje codzienne życie. W przypadku niektórych osób skupienie na zdrowym odżywianiu może przekształcić się w zaburzenie odżywiania zwane ortoreksją (orthorexia nervosa). Kto jest szczególnie narażony na wystąpienie takich zaburzeń odżywiania? Jakie są metody leczenia ortoreksji?
Aby określić potencjał danej osoby do rozbudowy masy mięśniowej czy skłonność do nabierania tkanki tłuszczowej, przydatne może być określenie somatotypu. Sprawdź, co kryje się pod tym pojęciem i jak dostosować dietę oraz trening do typu sylwetki.
Post przerywany (intermittent fasting, IF) zyskuje coraz większe grono zwolenników. Jest to sposób żywienia zakładający spożywanie posiłków w określonym przedziale czasowym w ciągu dnia lub istotne ograniczanie kaloryczności posiłków w wybrane dni tygodnia. Dowiedz się, na czym polega dieta IF, jakie są jej zalety i wady oraz poznaj wskazania i przeciwwskazania do jej stosowania.
Naukowcy dużo uwagi poświęcają w ostatnich latach wpływowi mikrobioty jelit na funkcjonowanie organizmu. Jej zaburzenia mogą przekładać się m.in. na problemy z masą ciała, gorsze funkcjonowanie układu nerwowego czy immunologicznego. Problem może pojawić się np. w przypadku nadmiaru bakterii w jelicie cienkim. Mówi się wtedy o SIBO, czyli o zespole rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Jakie są najczęstsze przyczyny i objawy SIBO? Jak wygląda dieta w SIBO oraz na czym polega leczenie? Poznaj odpowiedzi na te pytania.
Według statystyk, przeciętny Europejczyk wypija średnio około 4 filiżanek kawy dziennie. Te liczby pokazują, że kawa cieszy się dużą popularnością. Jednocześnie jej spożywanie jest przedmiotem licznych kontrowersji. Bo choć smak i aromat "małej czarnej" zachwyca, a zawarta w niej kofeina stawia na nogi, pojawia się pytanie o to, czy kawa jest zdrowa? Poniższe informacje powinny rozwiać Twoje wątpliwości!
Skarżysz się na nieustanny brak czasu? Z powodu nadmiaru obowiązków zdrowe odżywianie schodzi na dalszy plan, a w natłoku zadań zapominasz o zaplanowaniu posiłków na kolejny dzień? Nie musisz jednak gotować codziennie! Przechowywanie ugotowanej kaszy, makaronu czy ziemniaków powoduje, że część zawartej w nich skrobi ulega przekształceniu. W wyniku tego dochodzi do nieznacznego zmniejszenie wartości kalorycznej produktu oraz obniżenia indeksu glikemicznego. Dodatkowo, po spożyciu produktów zawierających skrobię oporną wzrost poziomu cukru we krwi jest mniejszy niż w przypadku zjedzenia np. świeżo ugotowanej kaszy.
Lato to nie tylko wypoczynek, słońce i lody na deptaku ;) W tym czasie w warzywniakach kusi mnóstwo sezonowych warzyw i owoców, które nie są dostępne zimą, a jako mrożonki nie smakują już tak dobrze... Warto to wykorzystać i wypróbować nowe, zdrowe przepisy!