Zamów! EN

Blog LightBox

Zdrowe letnie obiady - 5 pomysłów
Natalia Bobowik Natalia Bobowik
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Zdrowe letnie obiady - 5 pomysłów

Lato to nie tylko wypoczynek, słońce i lody na deptaku ;) W tym czasie w warzywniakach kusi mnóstwo sezonowych warzyw i owoców, które nie są dostępne zimą, a jako mrożonki nie smakują już tak dobrze... Warto to wykorzystać i wypróbować nowe, zdrowe przepisy!

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, dawkowanie i przeciwwskazania
LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, dawkowanie i przeciwwskazania

Na etykietach produktów spożywczych często widnieje dodatek o nazwie maltodekstryna. Składnik ten można spotkać w wyrobach cukierniczych, lodach, produktach mięsnych, a nawet mleku modyfikowanym. Maltodekstrynę zawierają też liczne produkty mleczne. Skoro jest tak powszechnie stosowana przez przemysł spożywczy, to czy jest bezpieczna dla zdrowia? A może należy jej unikać?

Jak obniżyć ciśnienie dzięki właściwej diecie? Porady dietetyczne dla osób z nadciśnieniem
LightBox LightBox
ODCHUDZANIE PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Jak obniżyć ciśnienie dzięki właściwej diecie? Porady dietetyczne dla osób z nadciśnieniem

Nadciśnienie tętnicze to problem, z którym zmaga się wiele osób. Na początku może nie dawać żadnych charakterystycznych objawów. Dlatego zdarza się, że przez lata pozostaje niezauważone. Żeby uniknąć późnej diagnozy, dowiedz się, jakie sygnały wysyłane przez Twój organizm powinny skłonić Cię do wizyty u lekarza. Ponadto sprawdź, co może być pomocne w utrzymaniu wartości ciśnienia krwi na prawidłowym poziomie.

Hit czy mit: śniadanie białkowo-tłuszczowe
Anna Szechlicka Anna Szechlicka
ODCHUDZANIE PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Hit czy mit: śniadanie białkowo-tłuszczowe

Śniadania białkowo–tłuszczowe stały się bardzo popularne na przestrzeni ostatnich lat. Mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Czym są te śniadania? Kto może je spożywać? Czy są „lepsze” od tradycyjnych śniadań?

Najlepsze źródła witaminy C i innych antyoksydantów w diecie
Natalia Bobowik Natalia Bobowik
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Najlepsze źródła witaminy C i innych antyoksydantów w diecie

Antyoksydanty są nierozerwalnie związane ze zdrowiem, dobrym samopoczuciem i wolniejszym starzeniem. Ale co to są za substancje i jakie pełnią funkcje? Czy można dostarczać sobie antyoksydanty wraz z pożywieniem, czy też trzeba zażywać specjalne suplementy?

Czy istnieje jedna skuteczna dieta odchudzająca?
Anna Szechlicka Anna Szechlicka
ODCHUDZANIE PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Czy istnieje jedna skuteczna dieta odchudzająca?

To pytanie wraca jak bumerang. Nic dziwnego, bo taka dieta ułatwiłaby życie wielu ludziom – odchudzanie byłoby o wiele prostsze. Uniwersalna i skuteczna dieta odchudzająca to marzenie wielu osób. Czy istnieje dieta, która byłaby dobra dla każdego?

Hipoglikemia (niedocukrzenie) – co trzeba wiedzieć na jej temat i jak zapobiegać hipoglikemi?
LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Hipoglikemia (niedocukrzenie) – co trzeba wiedzieć na jej temat i jak zapobiegać hipoglikemi?

Hipoglikemia to stan zagrażający zdrowiu, którego nie można lekceważyć. Co prawda organizm uruchamia mechanizmy obronne, jednak mimo tego niski poziom cukru prowadzi do zaburzeń pracy mózgu. Dlatego, gdy poziom glukozy spada poniżej normy, konieczna jest natychmiastowa reakcja. Zapoznaj się z przyczynami i objawami hipoglikemii. Dzięki temu łatwiej będzie Ci jej zapobiec lub w porę rozpoznać, że stężenie glukozy jest niebezpiecznie niskie.

Fast food – dlaczego jest niezdrowy i czym go zastąpić?
LightBox LightBox
MOTYWACJA ODCHUDZANIE PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Fast food – dlaczego jest niezdrowy i czym go zastąpić?

Jedzenie typu fast food jest niezdrowe – wszyscy to powtarzają. Warto jednak wiedzieć, dlaczego tak jest. Co takiego jest w kebabie, frytkach czy hamburgerach, że dietetycy odradzają ich spożywanie? Poznaj odpowiedź na to pytanie i sprawdź, na co zamienić fast foody!

Dieta przy dnie moczanowej. Co jeść, a czego unikać, chorując na podagrę (artretyzm)?
LightBox LightBox
PORADY ZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta przy dnie moczanowej. Co jeść, a czego unikać, chorując na podagrę (artretyzm)?

Dna moczanowa związana jest z nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. To jedna z najczęściej występujących chorób zapalnych stawów. Do jej rozwoju przyczyniają się produkty bogate w związki purynowe oraz w węglowodany proste, takie jak fruktoza. Dowiedz się, których produktów należy unikać, a które mogą ograniczyć zaostrzenia tej choroby.

powrót do góry
Wykorzystujemy technologię ciasteczek. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności. OK, lubię ciasteczka