W sezonie letnim sady i ogrody dostarczają bogactwo pysznych owoców, z których możesz przygotowywać smakowite koktajle – źródło sił witalnych i orzeźwienia w upalne dni. Koktajle świetnie sprawdzają się także w roli pełnowartościowych dietetycznych przekąsek. Oto trzy proste przepisy!

@Maksym Povozniuk - Adobe Stock
Już dziś postaw na zbilansowaną dietę od LightBox i czerp przyjemność z jej jedzenia!
1.Koktajl z owoców leśnych, czyli idealny wybór nie tylko dla sportowca
Owoce leśne, przede wszystkim borówki, jagody i jeżyny, to popularne składniki koktajli. Bardzo często w zestawach otrzymują je osoby zamawiające catering dietetyczny. Warszawa ani inne duże miasta nie dają co prawda zbyt wielu możliwości zbierania owoców leśnych na własną rękę, za to są one łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym czy warzywniaku.
Do przygotowania koktajlu potrzebne będą:
- pół szklanki jeżyn,
- pół szklanki borówek,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- szklanka mleka sojowego,
- łyżka miodu.
Przygotowanie koktajlu jest proste. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zblendować, a w wyjątkowo upalne dni można dorzucić także kilka kostek lodu.
Owoce leśne zawierają mnóstwo cennych dla ludzkiego organizmu składników. W borówkach znajdziemy pokaźną dawkę witamin A, B oraz C, a do tego fosforu, magnezu, wapnia i potasu. Te dobroczynne owoce to przy okazji bogate źródło antocyjanów, czyli bardzo ważnych przeciwutleniaczy. Podobne właściwości mają jeżyny, które wyróżniają się dodatkowo wysoką zawartością witaminy E, przeciwutleniacza zwanego witaminą młodości. Z kolei mleko sojowe i jogurt naturalny odpowiadają w za podaż białka.
2.Pyszny koktajl truskawkowy
Na przełomie wiosny i lata w Polsce rządzą truskawki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować z nich także wyśmienity koktajl, który sprawdzi się jako śniadanie dietetyczne.
Aby przygotować doskonały koktajl truskawkowy potrzebujemy:
- 2 szklanki truskawek,
- szklankę jogurtu naturalnego,
- pół szklanki mleka, które można zastąpić odpowiednikiem roślinnym,
- 1 małego banana.
Ten pyszny truskawkowy napój, podobnie jak inne koktajle owocowe, jest przykładem na to, że dietetyczne posiłki nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu. W tym przypadku również wystarczy jedynie zblendować składniki. Truskawki są dobrym źródłem witaminy C, z kolei banan nadaje koktajlowi nie tylko doskonały smak i konsystencję, ale również dostarcza substancje odżywcze, w tym fosfor, magnez, wapń, a przede wszystkim dużo potasu. Nie brakuje w nim witamin z grupy B, a także witaminy C, witaminy E oraz witaminy K. Mleko i jogurt naturalny to dobre źródła białaka.
3.Orzeźwiający koktajl malinowo-miętowy
Hasło "owoce sezonowe" przywodzi na myśl także maliny, dlatego nie mogło ich zabraknąć wśród naszych koktajlowych propozycji. Najlepiej przygotuj sobie taki koktajl przed wyjściem do pracy, a następnie wraz z lunchem szczelnie zapakuj całe jedzenie do pudełka.
Do koktajlu malinowego potrzebujesz ledwie kilku składników:
- szklanka świeżych malin,
- kilka porwanych liści mięty,
- szklanka kefiru,
- opcjonalnie odrobina miodu.
Maliny wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, jak również wapnia. Kefir stanowi idealną dawkę białka, a przy okazji wywiera korzystny wpływ na układ trawienny i florę bakteryjną jelit. Mięta odpowiada za orzeźwienie, zaś miód to propozycja dla osób, które potrzebują dodatkowej porcji energii i jeszcze większej dawki naturalnej słodyczy.