PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn – Pt od 10:00 do 18:00

Łukasz Konik

Łukasz Konik

Szef kuchni

W menu na ten tydzień szczególnie polecam:

Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą w panierce paprykowej

Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą w panierce paprykowej Nazwa dania odnosi się do sposobu jego podawania w postaci cienkich plastrów. Carpaccio jest klasycznym daniem kuchni włoskiej. Współcześnie przygotowuje się je z wołowiny, cielęciny, dziczyzny, łososia lub tuńczyka, a bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę. Podobno danie to po raz pierwszy przygotowane zostało w 1950 r. na zamówienie włoskiej hrabiny, której lekarz kazał odżywiać się tylko surowym mięsem. Propozycja carpaccio z pieczonego buraka jest cenna nie tylko dla wegetarian. Potrawa charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjanów podnoszących odporność, opóźniających procesy starzenia i zapobiegających chorobom nowotworowym. Buraki pieczemy w skórce, dzięki czemu zachowują bogactwo składników mineralnych.

X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.