PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn - Pt od 6:00 do 20:00

Sob od 8:00 do 12:00

Wyniki badania Instytutu Badania Opinii Homo Homini dla LightBox, sierpień 2010

 

Co Polacy jedzą w pracy?

 

@ Sergejs Rahunoks - Fotolia.com

Przemiany, jakie dokonały się w Polsce w ciągu ostatnich 20 lat, wymusiły reorganizację form i charakteru pracy, której przeciętny czas wydłużył się do 8-10 godzin dziennie, co oznacza, że pomijając czas snu ponad połowę dziennego aktywnego dnia pochłania nam życie zawodowe. Do tego dodajmy stres i wieczny pośpiech, a wyłoni się obraz pracownika, którego styl życia pozostawia wiele do życzenia prowadząc przy braku samokontroli do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Jednym z najważniejszych składników naszego stylu życia jest sposób żywienia, który – jak pokazują wyniki publikowanych co jakiś czas wyrywkowych badań socjologicznych – jest u większości z nas bardziej niż nieprawidłowy. Wyniki te znalazły potwierdzenie w ogólnopolskim badaniu, jakie na zlecenie LightBox zrealizował przez Instytut Badania Opinii Homo Homini. Wyniki badania po raz pierwszy w Polsce pokazały szczegółowe i kompleksowe dane nt. tego, jak Polacy odżywiają się w ciągu swojego dnia pracy.

Wyniki badania obrazujące nawyki żywieniowe Polaków podczas pracy są wręcz zatrważające:

  • Aż 10% pracujących Polaków niczego nie je w pracy.

  • Przeważająca większość z nas, bo ponad 75 %, je jeden lub dwa posiłki wliczając w to również przekąski.

  • Kolacja lub obiadokolacja uważana jest za główny posiłek dnia przez 18% aktywnych zawodowo osób.

  • Jeżeli już spożywamy posiłki w pracy, to bardzo rzadko na ciepło. Niemal co drugi pracownik żywi się jedynie słodyczami lub kanapkami, najczęściej przygotowywanymi własnoręcznie w domu.

  • Jedynie 4% zatrudnionych pozwala sobie w pracy na spożycie pełnego obiadu.

  • Niewielu pracowników zamawia sobie posiłki w czasie godzin pracy, a jeżeli tak, to osoby te cenią sobie przede wszystkim szybkość dostawy, a ich zdrowotność stawiają na dalekim siódmym miejscu wśród cech, którymi się kierują przy zamawianiu.

  • O jedzeniu zaczynamy najczęściej myśleć dopiero w momencie, gdy jesteśmy głodni i aby szybko zaspokoić głód, chwytamy głównie słodycze i ciastka, a przekąskami są owoce.

  • Pojawiający się głód zaspokajamy również samą kawą i wodą mineralną, a także uspakajamy papierosami.

Takie są smutne fakty.

Prawie ¾ aktywnych zawodowo Polaków nie zwraca uwagi na sposób odżywiania się w pracy tłumacząc to brakiem czasu i nawykami żywieniowymi, czyli przyzwyczajeniem do spożywania posiłków dopiero po pracy. Jednocześnie aż 90% pracujących osób, pomimo złych nawyków żywieniowych, chciałoby się odżywiać zdrowo, smacznie i regularnie, mając świadomość pozytywnego wpływu regularnego jedzenia na zdrowie i koncentrację w pracy. Brak koncentracji to jednak tylko ułamek tego, co mogą powodować złe nawyki żywieniowe. Objawami niedożywienia mózgu są też: gorsza pamięć, spowolnienie myślenia, wahania nastroju, depresja, niecierpliwość, nadpobudliwość lub spadek energii. Po tygodniu intensywnej pracy czujemy zmęczenie, zniechęcenie do jakichkolwiek działań i z niepokojem myślimy o poniedziałku.

Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) racjonalne żywienie aż o 20 % podnosi wydajność pracownika, poprawia jego motywację i odporność na choroby, a także zapobiega rozwojowi chorób dietozależnych, w tym otyłości i chorób układu naczyniowo-sercowego, których głównym katalizatorem jest stres w pracy.

Szkoda, że w Polsce, w odróżnieniu od innych krajów europejskich, nie ma rozwiniętej tradycji spożywania lunchu w pracy, pomimo tego, że już dawno zmieniły się godziny aktywności zawodowej Polaków w ciągu dnia, obejmujące obecnie czas właściwy dla spożywania wszystkich posiłków pomiędzy śniadaniem a kolacją.

Zmiana nawyków jest możliwa, podobnie jak znalezienie czasu na spożywanie gotowych, racjonalnych posiłków, z zalecaną regularnością. Nie czekajmy więc na moment, kiedy wyniki badań lekarskich staną się dla nas nieprzyjemnym zaskoczeniem i dopiero wtedy zmuszą do urzeczywistnienia prawidłowego modelu żywienia w pracy, w której spędzamy przecież aż ok. 1/3 naszego życia.

__________________________________________________________________________

Ogólnopolskie badanie opinii publicznej zlecone przez firmę LightBox zostało zrealizowane w dniach 15-20 sierpnia 2010 r. przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini na reprezentatywnej próbie 1104 dorosłych Polaków poprzez przeprowadzenie niestandaryzowanych wywiadów kwestionariuszowych zawierających pytania zamknięte poszerzone o pytania półotwarte, w technice CATI (badania telefoniczne wspomagane komputerowo) na ogólnopolskiej próbie losowej 1000 aktywnych zawodowo pracowników biurowych w dużych miastach, którzy ukończyli 18 lat.

X
Zamów dietę LightBox Optimum, No Fish lub Vege dziś do godz. 13:00, a już jutro otrzymasz pierwszy zestaw. Zapraszamy!
X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.