PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn – Pt od 10:00 do 18:00

 
 

Dieta LightBox Vege (dieta laktoowowegetariańska)

Zobacz menu na bieżący tydzień     Zobacz cennik

Dieta LightBox Vege jest dietą laktoowowegetariańską – czyli dietą wegetariańską wykluczającą mięso i jego przetwory oraz ryby, natomiast dopuszczającą spożywanie produktów mleczarskich i jaj.

 

Dieta LightBox Vege

 

Aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu należy dostarczyć mu z pożywieniem określone ilości składników odżywczych. Składniki te w różnych produktach spożywczych występują w nierównych proporcjach. I tak na przykład dobrym źródłem błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin: E i C, a także folianów są produkty roślinne, natomiast wysokowartościowego białka, witamin B12, D oraz wapnia – produkty zwierzęce. Ograniczenie w diecie laktoowowegetariańskiej tych ostatnich sprawia, że w porównaniu z dietą tradycyjną, zgodną z Piramidą Zdrowego Żywienia, opracowaną przez naukowców z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, jest ona znacznie trudniejsza do zbilansowania i nieraz wymaga suplementacji lub wprowadzenia produktów fortyfikowanych – wzbogaconych w brakujące składniki.

Zespół naszych dietetyków stworzył zbilansowany laktoowowegetariański program żywieniowy poprzez wprowadzenie do diety LightBox Vege nie tylko szerokiego asortymentu produktów mięsozastępczych, dostarczających spore ilości wartościowego białka (nasion roślin strączkowych czy popularnych produktów sojowych typu tofu), ale także włączając do menu mniej popularne i trudniej dostępne nawet dla wegetarian produkty, np. seitan będący prawie czystym białkiem pszennym, podobnym swoim składem do białka mięsa. Seitan zawiera tylko 2 % tłuszczu, 3,5% węglowodanów i duże ilości błonnika.

Przy bilansowaniu diety wegetariańskiej LightBox Vege zwrócono uwagę nie tylko na konieczność dostarczenia organizmowi odpowiednich ilości składników pokarmowych zgodnie z aktualnymi normami, ale również na indeks glikemiczny wykorzystywanych surowców i produktów oraz odpowiedni poziom innych związków, które decydują o prozdrowotnych właściwościach każdej diety. Dietę wegetariańską LightBox Vege charakteryzują niskie ilości: cholesterolu, sodu pochodzącego z soli kuchennej, cukrów redukujących oraz wysoka zawartość błonnika pokarmowego, odpowiedni udział energii z białka, węglowodanów i tłuszczu ogółem, a także niski poziom nasyconych, a wysoki wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W diecie LightBox Vege, jak we wszystkich dietach LightBox, zadbano również o prawidłowe rozłożenie całodziennej energii na poszczególne posiłki.

Korzyści zdrowotne i stwierdzona wśród wegetarian mniejsza śmiertelność na niektóre przewlekłe choroby niezakaźne wynikają z niskiego poziomu w diecie takich składników jak nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol oraz ze zwiększonej ilości błonnika, magnezu, potasu, witaminy C, witaminy E, folianów, karetonoidów, flawonoidów i innych fitozwiązków.

Udowodnione istotnie mniejsze zagrożenie dietozależnymi chorobami cywilizacyjnymi wśród wegetarian, to efekt nie tylko samej diety wegetariańskiej, ale zmiany całego stylu życia, w tym niepalenia tytoniu, ograniczenia lub wykluczenia spożywania alkoholu, większej aktywności fizycznej. Wegetariański styl życia zmniejsza ryzyko nadciśnienia, chorób serca i cukrzycy typu 2, co wiąże się z niskim poziomem cholesterolu i jego frakcji, stwierdzanych w surowicy krwi wegetarian. Ponadto osoby stosujące ten rodzaj diety rzadziej zapadają na choroby nowotworowe.

Z drugiej strony, brak w tego typu diecie wegetariańskiej ryb i produktów mięsnych oznacza, że występuje w niej niedostateczna ilość witaminy D. Jej poziom w naszym organizmie uzależniony jest również od kontaktu ze światłem słonecznym, jednak w naszej szerokości geograficznej jest go zdecydowanie za mało, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dlatego polecając dietę LightBox Vege zalecamy jej suplementację preparatami z roślinną formą witaminy D.

Posiłki w zestawach LightBox Vege przygotowywane są z wykorzystaniem szerokiej gamy produktów spożywczych, w tym naturalnych produktów i ich pochodnych mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Są to: produkty zbożowe zawierające gluten, jaja, orzechy, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu. Może to uniemożliwić stosowanie diety przez osoby uczulone na któryś z w/w składników. Osoby, które nie tolerują innych niż w/w produktów, a nie wiedzą, czy znajdują się one w posiłkach LightBox, powinny wysłać maila z zapytaniem na adres dietetyk@lightbox.pl lub skontaktować się z dietetykiem LightBox – tel. 881 947 029. Prosimy również przed złożeniem zamówienia o poinformowanie nas o wszelkich przeciwwskazaniach żywieniowych, związanych z chorobami nie tylko dietozależnymi.

X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.
close
Zamówienia na poniedziałek i wtorek
przyjmujemy do 10:00 w sobotę.
Złóż zamówienie przez naszą stronę www, nie zapomnij podać numeru telefonu i dokonaj płatności on-line,
a już od początku tygodnia możesz korzystać z LightBox.

Zapraszamy! :)