PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn - Pt od 6:00 do 20:00

Sob od 8:00 do 12:00

 
 

Dieta LightBox Vege

  • urozmaicona dieta laktoowowegetariańska – wykluczająca mięso i ryby, a zawierająca produkty mleczne i jaja
  • zbilansowana w oparciu o normy i zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia
  • bogaty asortyment produktów z pięciu grup wege: pełnych ziaren zbóż, roślin strączkowych, warzyw, owoców oraz orzechów i nasion
  • różnorodne źródła wartościowego białka roślinnego: nasiona roślin strączkowych, tofu, seitan, tempeh
  • policzone kalorie i ok. 80 makro/mikroskładników
  • 1000, 1200, 1500 lub 2000 kcal
  • 4 lub 5 posiłków dziennie
  • z weekendami lub bez
Dieta LightBox Vege
 

Aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu, należy dostarczać mu z pożywieniem określonych ilości składników odżywczych. Składniki te w różnych produktach spożywczych występują w nierównych proporcjach. I tak na przykład dobrym źródłem błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E i C, a także folianów są produkty roślinne, natomiast wysokowartościowego białka, witamin B12, D oraz wapnia – produkty pochodzenia zwierzęcego. Ograniczenie tych ostatnich w diecie laktoowowegetariańskiej sprawia, że w porównaniu z dietą tradycyjną jest ona znacznie trudniejsza do zbilansowania i nieraz wymaga suplementacji lub wprowadzenia produktów fortyfikowanych, czyli wzbogaconych w brakujące składniki.

Zespół dietetyków LightBox stworzył zbilansowany, laktoowowegetariański program żywieniowy, oparty o normy i zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia. Wykorzystaliśmy w nim różnorodne produkty dostarczające wartościowego białka, jak nasiona roślin strączkowych czy produkty sojowe typu tofu. Włączyliśmy także do menu mniej popularne i trudniej dostępne nawet dla wegetarian produkty, np. seitan, będący prawie czystym białkiem pszennym i zawierający tylko 2% tłuszczu, 3,5% węglowodanów oraz duże ilości błonnika.

Przy bilansowaniu diety LightBox Vege zwróciliśmy uwagę nie tylko na konieczność dostarczania organizmowi odpowiednich ilości składników odżywczych, ale również na indeks glikemiczny wykorzystywanych produktów oraz odpowiednią zawartość związków, które decydują o prozdrowotnych właściwościach diety. Dietę LightBox Vege charakteryzują więc niskie ilości cholesterolu, sodu, cukrów prostych oraz wysoka zawartość błonnika pokarmowego, odpowiedni udział energii z białka, węglowodanów i tłuszczów ogółem, a także niski poziom nasyconych, a wysoki wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zadbaliśmy również o prawidłowe rozłożenie całodziennej energii na poszczególne posiłki. Stosowanie diety LightBox Vege jest korzystne dla zdrowia także przy odchudzaniu.

Korzyści zdrowotne i stwierdzona wśród wegetarian mniejsza śmiertelność z powodu niektórych chorób wynikają z niskiego poziomu w diecie takich składników jak nasycone kwasy tłuszczowe czy cholesterol oraz ze zwiększonej ilości błonnika, magnezu, potasu, witaminy C, witaminy E, folianów, karetonoidów, flawonoidów i innych fitozwiązków. Udowodnione istotnie mniejsze zagrożenie dietozależnymi chorobami cywilizacyjnymi wśród wegetarian to efekt nie tylko samej diety wegetariańskiej, ale zmiany całego stylu życia, w tym niepalenia tytoniu, ograniczenia lub wykluczenia spożywania alkoholu i większej aktywności fizycznej. Wegetariański styl życia zmniejsza ryzyko nadciśnienia, chorób serca i cukrzycy typu 2, co wiąże się z niskim poziomem cholesterolu i jego frakcji u wegetarian. Ponadto osoby stosujące ten rodzaj diety rzadziej zapadają na choroby nowotworowe.

Z drugiej strony, brak ryb i produktów mięsnych w diecie wegetariańskiej oznacza, że występuje w niej niedostateczna ilość witaminy D. Jej poziom w naszym organizmie uzależniony jest również od kontaktu ze światłem słonecznym, jednak w naszej szerokości geograficznej jest go za mało, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dlatego polecając dietę LightBox Vege, proponujemy jej suplementację preparatami z roślinną formą witaminy D.

 

Dla alergików:

Posiłki w zestawach LightBox Vege przygotowywane są z wykorzystaniem szerokiej gamy produktów spożywczych, w tym naturalnych produktów i ich pochodnych mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Są to: produkty zbożowe zawierające gluten, jaja, orzechy, orzeszki ziemne, soja, mleko, seler, gorczyca, nasiona sezamu oraz łubin. Może to uniemożliwić stosowanie diety przez osoby uczulone na któryś z w/w składników. Osoby, które nie tolerują innych niż w/w produktów, a nie wiedzą, czy znajdują się one w posiłkach LightBox, powinny wysłać maila z zapytaniem na adres dietetyk@lightbox.pl lub skontaktować się z dietetykiem LightBox – tel. 881 947 029. Prosimy również przed złożeniem zamówienia o poinformowanie nas o wszelkich przeciwwskazaniach żywieniowych, związanych z chorobami nie tylko dietozależnymi.

X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.