PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn - Pt od 6:00 do 20:00

Sob od 8:00 do 12:00

 
 

Dieta LightBox Gluten Free

Menu bez glutenu
  • dieta bezglutenowa z certyfikatem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
  • zbilansowana w oparciu o normy i zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia
  • bezpieczne, bezglutenowe produkty, przeszkoleni pracownicy, kontrolowane warunki przygotowania posiłków
  • policzone kalorie i ok. 80 makro/mikroskładników
 
  • 1000, 1200, 1500, 2000 lub 2500 kcal
  • 4 lub 5 posiłków dziennie
  • z weekendami lub bez
Dieta LightBox Gluten Free
 

Dieta LightBox Gluten Free to dieta bezglutenowa – wykluczającą produkty zawierające białka zbóż: pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia i owsa.

Celiakia, alergia i nadwrażliwość na gluten to nietolerancje pokarmowe, przy których dieta bezglutenowa jest podstawowym zaleceniem. Dieta LightBox Gluten Free przeznaczona jest głównie dla osób ze zdiagnozowaną celiakią w drugim okresie choroby (w pierwszym należy stosować dietę lekkostrawną) oraz dla osób z nadwrażliwością na gluten.

Samodzielne ułożenie i stosowanie diety bezglutenowej jest trudne, ponieważ prolaminy, czyli białka zwane potocznie glutenem, znajdują się nie tylko w typowych produktach zbożowych jak pieczywo czy makaron, ale także w wielu innych produktach spożywczych, np. w przetworach mięsnych, koncentratach, majonezach, musztardzie, przyprawach ziołowych, produktach mlecznych, suszonych owocach, a także w lekach zawierających skrobię jako substancję pomocniczą. Dlatego, jak wynika z badań, 1/3 osób chorych na celiakię nie jest w stanie rygorystycznie przestrzegać diety.

Wybór produktów bezglutenowych w celu prawidłowego skomponowania diety wymaga starannego czytania informacji na opakowaniach oraz znajomości nazw i pochodzenia niektórych składników, np. skrobi modyfikowanej. Dodatkowo należy pamiętać, że również produkty naturalnie bezglutenowe, np. gryczane, jaglane czy kukurydziane mogą być zanieczyszczone glutenem, dlatego konieczne jest zwracanie uwagi, czy mają one na opakowaniu informację o braku glutenu lub – bezpieczniej – czy oznakowane są licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa.

Kolejnym wyzwaniem przy komponowaniu diety bezglutenowej jest takie jej zbilansowanie, aby pokrywała zapotrzebowanie na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, w tym deficytowe w produktach bezglutenowych witaminy z grupy B oraz składniki mineralne – żelazo, magnez, selen i mangan.

Dieta LightBox Gluten Free to prawidłowo skomponowane, urozmaicone zestawy posiłków bezglutenowych, zawierające szczególnie wartościowe pod względem żywieniowym naturalnie bezglutenowe zamienniki tradycyjnych zbóż – amarantus oraz produkty z gryki i prosa, a także ryż i kukurydzę, płatki quinoa, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy i bezglutenowe suszone owoce, świeże warzywa, jogurt naturalny i wiele innych cennych produktów o wysokiej wartości odżywczej. Dieta LightBox Gluten Free ma niską zawartość cholesterolu, sodu, cukrów prostych oraz niski poziom nasyconych, a wysoki wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zadbaliśmy również o prawidłowe rozłożenie całodziennej energii na poszczególne posiłki. Z tych powodów stosowanie diety LightBox Gluten Free jest korzystne dla zdrowia również przy odchudzaniu.

Do przygotowywania potraw bezglutenowych w diecie LightBox Gluten Free wykorzystujemy produkty z oznakowaniem gwarantującym ich bezpieczeństwo, zamieszczone w wykazie produktów bezglutenowych Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Zaopatrujemy się w nie u wiarygodnych producentów żywności bezglutenowej, m.in. Margita, Schar, Saluteo, Schnitzer, Bezgluten, Sam Mills, EcoProduct, Strawa, Dary Natury.

LightBox jest uczestnikiem Programu Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – „Menu bez glutenu”, adresowanego do producentów żywności, którzy są w stanie zapewnić odpowiednie menu, surowce i warunki produkcji, aby przygotowywane posiłki były bezpieczne dla osób, które muszą lub chcą stosować dietę bezglutenową.

 

Dla alergików

Posiłki w zestawach LightBox Gluten Free przygotowywane są z wykorzystaniem szerokiej gamy produktów spożywczych, w tym naturalnych produktów i ich pochodnych mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Są to: jaja, ryby, orzechy, orzeszki ziemne, soja, mleko, seler, gorczyca, nasiona sezamu. Może to uniemożliwić stosowanie diety przez osoby uczulone na któryś z w/w składników. Osoby, które nie tolerują innych niż w/w produktów, a nie wiedzą, czy znajdują się one w posiłkach LightBox, powinny wysłać maila z zapytaniem na adres dietetyk@lightbox.pl lub skontaktować się z dietetykiem LightBox – tel. 881 947 029. Prosimy również przed złożeniem zamówienia o poinformowanie nas o wszelkich przeciwwskazaniach żywieniowych, związanych z chorobami nie tylko dietozależnymi.

X
Zamów dietę LightBox Optimum, No Fish lub Vege dziś do godz. 13:00, a już jutro otrzymasz pierwszy zestaw. Zapraszamy!
X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.