PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn - Pt od 6:00 do 20:00

Sob od 8:00 do 13:00

 
 

Dieta LightBox Gluten&Lactose Free

  • dla osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten oraz z nietolerancją laktozy
  • specjalistyczna, bezpieczna dieta – wykluczająca produkty zawierające białka zbóż: pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia i owsa; zawierająca mleko i produkty mleczne wolne od laktozy
  • skomponowana z bogatego asortymentu wysokiej jakości produktów:
    • naturalnie bezglutenowych zamienników tradycyjnych zbóż – amarantusa, gryki i prosa, a także quinoa, kukurydzy i różnych gatunków ryżu
    • warzyw i owoców oraz orzechów i nasion
    • różnych rodzajów drobiu (kurczak, indyk, kaczka), czerwonego mięsa (wołowina, cielęcina i jagnięcina) i ryb (m.in. łosoś, tuńczyk, halibut)
    • bezlaktozowych produktów mlecznych oraz jaj
  • zbilansowana w oparciu o normy i zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia
  • bezpieczne produkty, przeszkoleni pracownicy, kontrolowane warunki przygotowania posiłków – dieta z certyfikatem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
  • policzone kalorie i ok. 80 makro/mikroskładników
 
  • 1000, 1200, 1500, 2000 lub 2500 kcal
  • 4 lub 5 posiłków dziennie
  • z weekendami lub bez
Dieta LightBox Gluten Free
 

Celiakia, alergia i nadwrażliwość na gluten to nietolerancje pokarmowe, przy których podstawowym zaleceniem jest dieta bezglutenowa. Celiakii często towarzyszy również nietolerancja laktozy (cukru mlecznego), która jednak może też być efektem uszkodzenia nabłonka jelita cienkiego w związku z innymi problemami zdrowotnymi. Bezpośrednim powodem nietolerancji laktozy jest niedobór laktazy – enzymu rozkładającego cukier mleczny. Jeżeli cukier nie zostanie rozłożony, zalega w jelicie, co może się objawiać bólami brzucha, wzdęciami, mdłościami czy biegunkami.

Dieta LightBox Gluten&Lactose Free przeznaczona jest głównie dla osób ze zdiagnozowaną celiakią w drugim okresie choroby (w pierwszym należy stosować dietę lekkostrawną) lub nadwrażliwością na gluten oraz z nietolerancją laktozy. Samodzielne ułożenie i stosowanie diety bezglutenowo-bezlaktozowej jest trudne, ponieważ zarówno prolaminy, czyli białka zwane potocznie glutenem, jak i cukier mleczny znajdują się nie tylko w typowych produktach zbożowych jak pieczywo czy makaron i artykułach mlecznych, jak sery czy masło, ale także w wielu innych produktach spożywczych, np. w przetworach mięsnych, koncentratach, majonezach, musztardzie, przyprawach ziołowych czy suszonych owocach.

Wybór produktów bezglutenowych i bezlaktozowych w celu prawidłowego skomponowania diety wymaga starannego czytania informacji na opakowaniach oraz znajomości nazw i pochodzenia niektórych składników, np. skrobi modyfikowanej. Dodatkowo należy pamiętać, że również produkty naturalnie bezglutenowe, np. gryczane, jaglane czy kukurydziane mogą być zanieczyszczone glutenem, dlatego konieczne jest zwracanie uwagi, czy mają one na opakowaniu informację o braku glutenu lub – bezpieczniej – czy oznakowane są licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa.

Kolejnym wyzwaniem jest takie zbilansowanie diety, aby pokrywała zapotrzebowanie na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, w tym deficytowe w produktach bezglutenowych witaminy z grupy B oraz składniki mineralne – żelazo, magnez, selen i mangan; oraz aby nie dopuścić do niedoborów białka, wapnia, witaminy D i cynku, a także nie pogłębiać deficytu witamin B2, B12, D3 i magnezu poprzez eliminację produktów mlecznych.

Dieta LightBox Gluten&Lactose Free to prawidłowo skomponowane, urozmaicone zestawy posiłków bez glutenu i bez laktozy, zawierające szczególnie wartościowe pod względem żywieniowym naturalnie bezglutenowe zamienniki tradycyjnych zbóż – amarantus, produkty z gryki i prosa, ryż i kukurydzę, płatki quinoa oraz bezlaktozowe mleko, jogurty, sery, twarożki i masło, a także nasiona i orzechy, bezglutenowe suszone owoce, warzywa i wiele innych cennych produktów o wysokiej wartości odżywczej. Dieta LightBox Gluten&Lactose Free ma niską zawartość cholesterolu, sodu, cukrów prostych oraz niski poziom nasyconych, a wysoki wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zadbaliśmy również o prawidłowe rozłożenie całodziennej energii na poszczególne posiłki. Z tych powodów stosowanie diety LightBox Gluten&Lactose Free jest korzystne dla zdrowia również przy odchudzaniu.

Do przygotowywania potraw bezglutenowych w diecie LightBox Gluten&Lactose Free wykorzystujemy produkty z oznakowaniem gwarantującym ich bezpieczeństwo, zamieszczone w wykazie produktów bezglutenowych Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Zaopatrujemy się w nie u wiarygodnych producentów żywności bezglutenowej, m.in. Margita, Schar, Saluteo, Schnitzer, Bezgluten, Sam Mills, EcoProduct, Strawa, Dary Natury. Podobnie przy doborze produktów bez laktozy kierujemy się ich jakością, w tym smakiem i wartością odżywczą, wybierając te oferowane przez renomowane firmy jak Mlekovita, Łowicz, Mlekpol, Temar czy Arla Foods.

LightBox jest uczestnikiem Programu Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – „Menu bez glutenu”, adresowanego do producentów żywności, którzy są w stanie zapewnić odpowiednie menu, surowce i warunki produkcji, aby przygotowywane posiłki były bezpieczne dla osób, które muszą lub chcą stosować dietę bezglutenową.

 

Dla alergików

Posiłki w zestawach LightBox Gluten&Lactose Free przygotowywane są z wykorzystaniem szerokiej gamy produktów spożywczych, w tym naturalnych produktów i ich pochodnych mogących powodować alergie. Są to: jaja, ryby, orzechy, orzeszki ziemne, soja, mleko, seler, gorczyca, nasiona sezamu. Może to uniemożliwić stosowanie diety przez osoby uczulone na któryś z w/w składników. Osoby, które nie tolerują innych niż w/w produktów, a nie wiedzą, czy znajdują się one w posiłkach LightBox, powinny wysłać maila z zapytaniem na adres dietetyk@lightbox.pl lub skontaktować się z dietetykiem LightBox – tel. 881 947 029. Prosimy również przed złożeniem zamówienia o poinformowanie nas o wszelkich przeciwwskazaniach żywieniowych, związanych z chorobami nie tylko dietozależnymi.

X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.