PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn - Pt od 6:00 do 20:00

Sob od 8:00 do 12:00

Menu LightBox Gluten Free – dieta bezglutenowa

Zdjęcia prezentują posiłki z zestawów 1500 kcal. Posiłki w zestawach o innych kalorycznościach różnią się ilością potrawy, kompozycją śniadania i dodatkami. W Państwa posiłkach mogą też znaleźć się inne niż na zdjęciach warzywa i owoce, ponieważ staramy się je możliwie często urozmaicać. W składzie potraw zaznaczyliśmy pogrubioną czcionką produkty, które mogą wywoływać alergie u osób na nie uczulonych.

Poniedziałek  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Omlet serowo-migdałowy z orzechami, jogurt grecki, owoce  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
II śniadanie:    Sałatka grecka  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Obiad:    Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, warzywa na parze, kasza gryczana  zdjęcie wkrótce | zobacz składniki
Podwieczorek:    Pudding chia z żeliną owocową  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Kolacja:    Tatar z łososia, mix warzyw, pieczywo  zobacz zdjęcie | zobacz składniki

Wtorek  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Jaglanka na mleczku kokosowym z bakaliami, jabłko pieczone  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
II śniadanie:    Barszcz ukraiński z jajkiem przepiórczym  zdjęcie wkrótce | zobacz składniki
Obiad:    Pulpety ze szczupaka w sosie kaparowym, warzywa na parze, ryż brązowy  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Podwieczorek:    Budyń czekoladowy z migdałami, owoce  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Kolacja:    Roladki z łososia w cieście szpinakowym z sezamem, sałatka wielowarzywna z czerwoną fasolką, pieczywo  zobacz zdjęcie | zobacz składniki

Środa  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Jogurt z granolą sojową z kumkwatem  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
II śniadanie:    Krem z buraków z nasionami słonecznika  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Obiad:    Indyk z pędami bambusa, kiełkami fasoli mung, kukurydzą i czarnymi oliwkami, ryż biały i dziki  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Podwieczorek:    Deser pomarańczowy z crunchy, owoce  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Kolacja:    Pieczeń rzymska z piersi kurczaka z warzywami i jajkami przepiórczymi, sałatka z jarmużu, pomidorów, z sezamem i sosem vinegrette, pieczywo  zobacz zdjęcie | zobacz składniki

Czwartek  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Ryżanka z kurkumą, prażone jabłko z cynamonem, warzywa  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
II śniadanie:    Sałatka z kaszy jaglanej z papryką i pomidorami  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Obiad:    Bitki wołowe w sosie cebulowo-koperkowym, warzywa na parze, sorgo  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Podwieczorek:    Kokosowa tapioka z musem mango  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Kolacja:    Tagiatelle z sosem pomidorowym, pieczarkami i serem żółtym  zdjęcie wkrótce | zobacz składniki

Piątek  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Jogurt z musli kukurydzianym z rodzynkami  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
II śniadanie:    Krem brokułowy z pestkami dyni  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Obiad:    Risotto z ryżu parboiled z warzywami i serem blue, pomidorki koktajlowe, rucola  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Podwieczorek:    Makaron czekoladowy z musem brzoskwiniowym i sosem chałwowym  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Kolacja:    Zapiekanka jogurtowo-warzywna z wyspy Patmos z kaszą jaglaną, mix warzyw  zobacz zdjęcie | zobacz składniki

Sobota  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Jogurt z musli "Jagły i truskawka"  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
II śniadanie:    Mozzarella z pomidorami, papryką i bazylią  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Obiad:    Łosoś w sosie pomarańczowym z migdałami, warzywa na parze, ryż czerwony  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Podwieczorek:    Galaretka z brzoskwiniami  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Kolacja:    Roladki z cukinii z serem i orzechami włoskimi, mix warzyw, pieczywo  zobacz zdjęcie | zobacz składniki

Niedziela  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Twarożek w trzech odsłonach, Krakersy kukurydziano-ryżowe, warzywa  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
II śniadanie:    Chłodnik  zdjęcie wkrótce | zobacz składniki
Obiad:    Makaron z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami, rucola  zobacz zdjęcie | zobacz składniki
Podwieczorek:    Koktajl jogurtowo-wiśniowy z siemieniem lnianym  zdjęcie wkrótce | zobacz składniki
Kolacja:    Pieczeń z indyka z brzoskwinią i orzechami włoskimi, mix warzyw, pieczywo  zobacz zdjęcie | zobacz składniki

 

Przybliżona wartość energetyczna poszczególnych posiłków w zestawach LightBox

  Zestawy LightBox
LB 1000 LB 1200 LB 1500 LB 2000 LB 2500
Śniadanie 280 kcal 336 kcal 420 kcal 560 kcal 700 kcal
II śniadanie 80 kcal 96 kcal 120 kcal 160 kcal 200 kcal
Obiad 340 kcal 408 kcal 510 kcal 680 kcal 850 kcal
Podwieczorek 80 kcal 96 kcal 120 kcal 160 kcal 200 kcal
Kolacja 220 kcal 264 kcal 330 kcal 440 kcal 550 kcal

 

Uwaga! Zgodnie z powyższą tabelą wartość energetyczna zestawów LightBox Office (bez kolacji) wynosi w przybliżeniu: LB 1000 OF – 780 kcal, LB 1200 OF – 936 kcal, LB 1500 OF – 1170 kcal, LB 2000 OF – 1560 kcal i LB 2500 OF – 1950 kcal. Poniższe menu dotyczy zestawów LightBox All Day, składających się z pięciu posiłków dziennie oraz zestawów LightBox Office – z czterech posiłków, bez kolacji. Przy korzystaniu z zestawu LightBox Office polecamy przygotowanie kolacji we własnym zakresie z produktów przedstawionych w podzakładce "Propozycja kolacji".

Śniadanie LightBox składa się z:

  • świeżych owoców (zestawy 1000, 1200 i 1500 kcal),
  • specjalnie skomponowanych, urozmaiconych zestawów musli o niskim indeksie glikemicznym, zawierających niezwykle cenne dla zdrowia naturalnie bezglutenowe zamienniki tradycyjnych zbóż – amarantus, produkty z gryki i prosa, a także płatki ryżowe i kukurydziane, płatki quinoa, siemię lniane, sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy i migdały oraz bezglutenowe suszone owoce, a wśród nich o szczególnych właściwościach prozdrowotnych – truskawki, cytryny, pomarańcze, morele, czereśnie, egzotyczne owoce papai i jagody inkaskie, produkowane przy użyciu innowacyjnej technologii suszenia w niskiej temperaturze,
  • bezcukrowego jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu (2,0%) wzbogaconego w wapń oraz kultury probiotyczne Lactobacillus acidophilus LA-5® i Bifidobacterium BB-12®,
  • pieczywa bezglutenowego z dodatkiem produktów białkowych oraz świeżych warzyw (zestawy 1500, 2000 i 2500 kcal)

lub

  • ryżanki i jaglanki z prażonym jabłkiem i bakaliami oraz surowej marchewki

lub

  • tradycyjnych zestawów – z ciemnym pieczywem bezglutenowym, twarożkami, pasztetami, serem korycińskim, omletem i roladkami z ciasta na mące bezglutenowej z nadzieniem twarogowo-warzywnym lub warzywnym, z nasionami słonecznika, pestkami dyni i orzechami

Propozycja śniadań do zestawów After Ten

Aby uzupełnić wartość wybranego zestawu LightBox After Ten proponujemy samodzielne komponowanie śniadań o odpowiedniej kaloryczności w oparciu o poniższą listę produktów. Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny korzystać z ofert firm produkujących żywność bezglutenową, w tym posiadających licencjonowany znak przekreślonego kłosa. Lista bezpiecznych produktów dostępnych na polskim rynku zamieszczona jest na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl. Pamiętajmy, że gluten mogą zawierać nie tylko produkty zbożowe, ale również jogurty, serki smakowe, wędliny, pasztety, majonez, koncentraty spożywcze, ciasta, a nawet proszek do pieczenia i przyprawy, w tym musztarda i sos sojowy.

Pieczywo, 100 kcal (ok. g)
bułki bezglutenowe mleczne, 1 szt. (35)
chleb królewski, 1/2 kromki (35)
chleb rustykalny ciemny, 3/4 kromki (40)
chleb skrobiowy, kromka (35)
chleb szlachecki jasny, 1/2 kromki (35)
chleb vital z błonnikiem, kromka (30)
chleb z kminkiem, 2 kromki (50)
chleb z maczkiem, 2 kromki (50)
chleb z ziarnami, 2 kromki (50)
kołacz razowy, 11/2 kromki (30)

Dodatki białkowe, 80 kcal (ok. g)
jajo kurze, 1 sztuka (50)
łosoś wędzony, 2 plastry (średnie) (50)
makrela wędzona (średnia) bez skóry i ości, 1/3 sztuki (35)
pasta jajeczna, 2 łyżki (50)
pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem, 1 łyżka (20)
pasta z twarożku półtłustego z rzodkiewka i szczypiorkiem, 5 łyżek (120)
pasztet z soczewicy, 2 plastry (70)
polędwica wieprzowa, 2 plasterki (50)
ser camembert, 1/4 krążka (30)
ser twarogowy chudy, plaster (80)
ser twarogowy półtłusty, plaster (60)
ser twarogowy ziarnisty typu „wiejski", 1/2 opakowania (80)
ser żółty, jeden plasterek (25)
szynka wieprzowa, 1 plasterek (35)
wędlina drobiowa, 4 plasterki (80)

Tłuszcze, 35 kcal (ok. g)
majonez bezglutenowy, 1 łyżeczka (5)
masło, 1 płaska łyżeczka (5)
oliwa z oliwek, olej, 4/5 łyżeczki (4)
tłuszcz roślinny do pieczywa, 11/2 łyżeczki (8)

Napoje mleczne oraz soki, 100 kcal (ok. g)
jogurt naturalny 2%, 4/5 szklanki (160)
jogurt bananowy 1,5%, 2/3 szklanki (135)
jogurt truskawkowy 1,5%, 4/5 szklanki (160)
kakao na mleku 1,5%, 2/3 szklanki (130)
kefir 2%, szklanka (200)
maślanka 0,5%, 11/3 szklanki (260)
mleko 2%, szklanka (200)
mleko kokosowe, 1/5 szklanki (40)
mleko ryżowe, 2/3 szklanki (130)
mleko sojowe, szklanka (200)

sok jabłkowy, 11/5 szklanki (230)
sok marchwiowy, 11/5 szklanki (230)
sok pomarańczowy, 11/5 szklanki (230)
sok pomidorowy, 31/2 szklanki (710)
sok wielowarzywny, 13/4 szklanki (350)
sok z jabłek i mango, 1 szklanka (200)

Warzywa i owoce, 25 kcal (ok. g)
cykoria, 21/2 sztuki (150)
groszek zielony, 21/2 łyżki (35)
kalarepka, 1/2 sztuki (90)
koper włoski (fenkuł), 1/2 sztuki (100)
ogórek (duży), 1 sztuka (200)
papryka (duża), 1/2 sztuki (90)
pomidor, 1 sztuka (150)
rzodkiewka, 18 sztuk (180)
sałata, 1/2 główki (180)
seler naciowy, 3,5 łodyżki (200)

banan po obraniu, 1/4 sztuki (30)
czereśnie, 12 sztuk, (50)
gruszka klapsa, 1/3 sztuki (50)
jabłko (duże), 1/3 sztuki (60)
kiwi, 2/3 sztuki (50)
mandarynki, 1 sztuka (60)
winogrona, 13 sztuk (40)

Składniki do przygotowania mieszanek musli, 1 łyżka - kcal (ok. g)
nasiona słonecznika, 56 (10)
nasiona dyni, 10 (56)
morele suszone (1 sztuka), 28 (10)
musli gryczano-ryżowe z owocami suszonymi, 38 (10)
musli jaglano-gryczane z owocami liofilizowanymi, 34 (10)
otręby gryczane, 27 (8)
orzechy nerkowca, 44 (8)
orzechy włoskie obrane, 100 (15)
płatki gryczane, 34 (10)
płatki jaglane, 36 (10)
płatki kukurydziane bezglutenowe, 11 (3)
płatki ryżowe, 41 (12)
płatki quinoa, 34 (10)
popping z nasion amarantusa, 12 (3)
sezam, 63 (10)
śliwki suszone (1 sztuka), 19 (7)

Propozycja kolacji do zestawów Office

Aby uzupełnić wartość wybranego zestawu LightBox Office proponujemy samodzielne komponowanie kolacji o odpowiedniej kaloryczności w oparciu o poniższą listę produktów. Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny korzystać z ofert firm produkujących żywność bezglutenową, w tym posiadających licencjonowany znak przekreślonego kłosa. Lista bezpiecznych produktów dostępnych na polskim rynku zamieszczona jest na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl. Pamiętajmy, że gluten mogą zawierać nie tylko produkty zbożowe, ale również jogurty, serki smakowe, wędliny, pasztety, majonez, koncentraty spożywcze, ciasta, a nawet proszek do pieczenia i przyprawy, w tym musztarda i sos sojowy.

Pieczywo, 100 kcal (ok. g)
bułki bezglutenowe mleczne, 1 szt. (35)
chleb królewski, 1/2 kromki (35)
chleb rustykalny ciemny, 3/4 kromki (40)
chleb skrobiowy, kromka (35)
chleb szlachecki jasny, 1/2 kromki (35)
chleb vital z błonnikiem, kromka (30)
chleb z kminkiem, 2 kromki (50)
chleb z maczkiem, 2 kromki (50)
chleb z ziarnami, 2 kromki (50)
kołacz razowy, 11/2 kromki (30)

Dodatki białkowe, 80 kcal (ok. g)
jajo kurze, 1 sztuka (50)
łosoś wędzony, 2 plastry (średnie) (50)
makrela wędzona (średnia) bez skóry i ości, 1/3 sztuki (35)
pasta jajeczna, 2 łyżki (50)
pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem, 1 łyżka (20)
pasta z twarożku półtłustego z rzodkiewka i szczypiorkiem, 5 łyżek (120)
pasztet z soczewicy, 2 plastry (70)
polędwica wieprzowa, 2 plasterki (50)
ser camembert, 1/4 krążka (30)
ser twarogowy chudy, plaster (80)
ser twarogowy półtłusty, plaster (60)
ser twarogowy ziarnisty typu „wiejski", 1/2 opakowania (80)
ser żółty, jeden plasterek (25)
szynka wieprzowa, 1 plasterek (35)
wędlina drobiowa, 4 plasterki (80)

Tłuszcze, 35 kcal (ok. g)
majonez bezglutenowy, 1 łyżeczka (5)
masło, 1 płaska łyżeczka (5)
oliwa z oliwek, olej, 4/5 łyżeczki (4)
tłuszcz roślinny do pieczywa, 11/2 łyżeczki (8)

Napoje mleczne oraz soki, 100 kcal (ok. g)
jogurt naturalny 2%, 4/5 szklanki (160)
jogurt bananowy 1,5%, 2/3 szklanki (135)
jogurt truskawkowy 1,5%, 4/5 szklanki (160)
kakao na mleku 1,5%, 2/3 szklanki (130)
kefir 2%, szklanka (200)
maślanka 0,5%, 11/3 szklanki (260)
mleko 2%, szklanka (200)
mleko kokosowe, 1/5 szklanki (40)
mleko ryżowe, 2/3 szklanki (130)
mleko sojowe, szklanka (200)

sok jabłkowy, 11/5 szklanki (230)
sok marchwiowy, 11/5 szklanki (230)
sok pomarańczowy, 11/5 szklanki (230)
sok pomidorowy, 31/2 szklanki (710)
sok wielowarzywny, 13/4 szklanki (350)
sok z jabłek i mango, 1 szklanka (200)

Warzywa i owoce, 25 kcal (ok. g)
cykoria, 21/2 sztuki (150)
groszek zielony, 21/2 łyżki (35)
kalarepka, 1/2 sztuki (90)
koper włoski (fenkuł), 1/2 sztuki (100)
ogórek (duży), 1 sztuka (200)
papryka (duża), 1/2 sztuki (90)
pomidor, 1 sztuka (150)
rzodkiewka, 18 sztuk (180)
sałata, 1/2 główki (180)
seler naciowy, 3,5 łodyżki (200)

banan po obraniu, 1/4 sztuki (30)
czereśnie, 12 sztuk, (50)
gruszka klapsa, 1/3 sztuki (50)
jabłko (duże), 1/3 sztuki (60)
kiwi, 2/3 sztuki (50)
mandarynki, 1 sztuka (60)
winogrona, 13 sztuk (40)

Uprzejmie prosimy o przestrzeganie reguł żywieniowych przygotowanych przez naszych Dietetyków

  • Należy spożywać 5 posiłków dziennie
  • Przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa niż 3 godzinny
  • Posiłki należy spożywać powoli
  • Przez cały dzień należy wypijać 1,5-2 litrów niesłodzonych napojów; najbardziej polecana jest niegazowana woda mineralna
  • Nie należy pić alkoholu
  • Należy unikać picia słodzonych soków, napojów gazowanych, słodkiej kawy i herbaty
  • Ostatni posiłek powinien być spożywany minimum 3 godziny przed snem

 

 
Składniki posiłku:
 
X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.