PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn - Pt od 6:00 do 20:00

Sob od 8:00 do 12:00

Menu LightBox Gluten Free – dieta bezglutenowa

Zdjęcia prezentują posiłki z zestawów 1500 kcal. Posiłki w zestawach o innych kalorycznościach różnią się ilością potrawy, kompozycją śniadania i dodatkami. W Państwa posiłkach mogą też znaleźć się inne niż na zdjęciach warzywa i owoce, ponieważ staramy się je możliwie często urozmaicać. W składzie potraw zaznaczyliśmy pogrubioną czcionką produkty, które mogą wywoływać alergie u osób na nie uczulonych.

Poniedziałek  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Jogurt z musli waniliowo-orzechowym z wiśniami  zobacz składniki
II śniadanie:    Sałatka z mozzarelli i tortellini z bazylią i pesto, pomidorki  zobacz składniki
Obiad:    Suwlaki (potrawa grecka), warzywa na parze, kasza gryczana  zobacz składniki
Podwieczorek:    Pianka sojowa, galaretka z owocami  zobacz składniki
Kolacja:    Terina z łososia, mix warzyw, pieczywo  zobacz składniki

Zdjęcie wkrótce
Sałatka z mozzarelli i tortellini z bazylią i pesto, pomidorki
Zdjęcie wkrótce
Pianka sojowa, galaretka z owocami
Terina z łososia, mix warzyw, pieczywo
 

Wtorek  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Jogurt z musli "Polski ogród"  zobacz składniki
II śniadanie:    Krem z jarmużu z grzankami  zobacz składniki
Obiad:    Stek z miecznika w sosie musztardowo-pieczarkowym z wyspy Leros, warzywa na parze, ryż biały i dziki  zobacz składniki
Podwieczorek:    Ciasteczka migdałowe  zobacz składniki
Kolacja:    Placki z cukinii z jogurtem greckim, surówka wielowarzywna  zobacz składniki

Jogurt z musli "Polski ogród"
Krem z jarmużu z grzankami
Stek z miecznika w sosie musztardowo-pieczarkowym z wyspy Leros, warzywa na parze, ryż biały i dziki
Zdjęcie wkrótce
Placki z cukinii z jogurtem greckim, surówka wielowarzywna
 

Środa  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Twarożek na szpinaku z siemieniem lnianym i kiełkami rzodkiewki, wędlina, pasta z awokado, pomidorki koktajlowe, pieczywo  zobacz składniki
II śniadanie:    Zupa kalafiorowa  zobacz składniki
Obiad:    Szaszłyki jagnięce z sosem tzatziki, pomidory grillowane, ziemniak pieczony  zobacz składniki
Podwieczorek:    Koktajl melonowy z miętą i imbirem  zobacz składniki
Kolacja:    Sałatka z kurczaka, kukurydzy, ananasa i ogórka z nasionami słonecznika, papryka na sałacie  zobacz składniki

Twarożek na szpinaku z siemieniem lnianym i kiełkami rzodkiewki, wędlina, pasta z awokado, pomidorki koktajlowe, pieczywo
Zupa kalafiorowa
Szaszłyki jagnięce z sosem tzatziki, pomidory grillowane, ziemniak pieczony
Zdjęcie wkrótce
Sałatka z kurczaka, kukurydzy, ananasa i ogórka z nasionami słonecznika, papryka na sałacie
 

Czwartek  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Ryżanka z kurkumą, prażone jabłko z cynamonem, warzywa  zobacz składniki
II śniadanie:    Zupa z kurek  zobacz składniki
Obiad:    Stek Salisbury ze słonecznikiem w sosie pieprzowym, groszek zielony, kasza jaglana  zobacz składniki
Podwieczorek:    Galaretka z owocami  zobacz składniki
Kolacja:    Briam (potrawa grecka z warzyw), pasta fava, pieczywo  zobacz składniki

Ryżanka z kurkumą, prażone jabłko z cynamonem, warzywa
Zdjęcie wkrótce
Stek Salisbury ze słonecznikiem w sosie pieprzowym, groszek zielony, kasza jaglana
Galaretka z owocami
Briam (potrawa grecka z warzyw), pasta fava, pieczywo
 

Piątek  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Pasztet domowy z marchwi, czerwonej soczewicy i nasion dyni, ser koryciński, pieczywo fitness, warzywa  zobacz składniki
II śniadanie:    Sałatka z pieczarkami i kaparami na liściu  zobacz składniki
Obiad:    Paella hiszpańska de verdudas z ryżem arborio  zobacz składniki
Podwieczorek:    Jabłko pieczone, sos jogurtowo-waniliowy z migdałami  zobacz składniki
Kolacja:    Pasta twarogowa prowansalska, mix warzyw, pieczywo  zobacz składniki

Pasztet domowy z marchwi, czerwonej soczewicy i nasion dyni, ser koryciński, pieczywo fitness, warzywa
Zdjęcie wkrótce
Zdjęcie wkrótce
Jabłko pieczone, sos jogurtowo-waniliowy z migdałami
Zdjęcie wkrótce
 

Sobota  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Jogurt z musli "Kolumba" z sezamem  zobacz składniki
II śniadanie:    Sałatka śródziemnomorska  zobacz składniki
Obiad:    Indyk pieczony z jabłkami, buraczki z jabłkiem, kasza gryczana  zobacz składniki
Podwieczorek:    Owoce z serkiem waniliowym  zobacz składniki
Kolacja:    Łosoś wędzony na gorąco z roszponką, świeżymi ogórkami, mozzarellą, włoskime obwarzanki taralli  zobacz składniki

Zdjęcie wkrótce
Sałatka śródziemnomorska
Indyk pieczony z jabłkami, buraczki z jabłkiem, kasza gryczana
Owoce z serkiem waniliowym
Łosoś wędzony na gorąco z roszponką, świeżymi ogórkami, mozzarellą, włoskime obwarzanki taralli
 

Niedziela  zobacz wartość odżywczą zestawu

Śniadanie:    Jogurt z musli czekoladowym z bananem  zobacz składniki
II śniadanie:    Krem z zielonych szparagów z prażonymi migdałami  zobacz składniki
Obiad:    Tortilla hiszpańska de patatas z serem owczym manchego i sosem pomidorowo-paprykowym  zobacz składniki
Podwieczorek:    Pudding waniliowy z pomarańczą  zobacz składniki
Kolacja:    Feta w cieście typu sfoliata z sosem miodowo-sezamowym z wyspy Marathi, mix warzyw  zobacz składniki

Zdjęcie wkrótce
Zdjęcie wkrótce
Zdjęcie wkrótce
Pudding waniliowy z pomarańczą
Feta w cieście typu sfoliata z sosem miodowo-sezamowym z wyspy Marathi, mix warzyw
 
 

Przybliżona wartość energetyczna poszczególnych posiłków w zestawach LightBox

  Zestawy LightBox
LB 1000 LB 1200 LB 1500 LB 2000 LB 2500
Śniadanie 280 kcal 336 kcal 420 kcal 560 kcal 700 kcal
II śniadanie 80 kcal 96 kcal 120 kcal 160 kcal 200 kcal
Obiad 340 kcal 408 kcal 510 kcal 680 kcal 850 kcal
Podwieczorek 80 kcal 96 kcal 120 kcal 160 kcal 200 kcal
Kolacja 220 kcal 264 kcal 330 kcal 440 kcal 550 kcal

 

Uwaga! Zgodnie z powyższą tabelą wartość energetyczna zestawów LightBox Office (bez kolacji) wynosi w przybliżeniu: LB 1000 OF – 780 kcal, LB 1200 OF – 936 kcal, LB 1500 OF – 1170 kcal, LB 2000 OF – 1560 kcal i LB 2500 OF – 1950 kcal. Poniższe menu dotyczy zestawów LightBox All Day, składających się z pięciu posiłków dziennie oraz zestawów LightBox Office – z czterech posiłków, bez kolacji. Przy korzystaniu z zestawu LightBox Office polecamy przygotowanie kolacji we własnym zakresie z produktów przedstawionych w podzakładce "Propozycja kolacji".

Śniadanie LightBox składa się z:

  • świeżych owoców (zestawy 1000, 1200 i 1500 kcal),
  • specjalnie skomponowanych, urozmaiconych zestawów musli o niskim indeksie glikemicznym, zawierających niezwykle cenne dla zdrowia naturalnie bezglutenowe zamienniki tradycyjnych zbóż – amarantus, produkty z gryki i prosa, a także płatki ryżowe i kukurydziane, płatki quinoa, siemię lniane, sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy i migdały oraz bezglutenowe suszone owoce, a wśród nich o szczególnych właściwościach prozdrowotnych – truskawki, cytryny, pomarańcze, morele, czereśnie, egzotyczne owoce papai i jagody inkaskie, produkowane przy użyciu innowacyjnej technologii suszenia w niskiej temperaturze,
  • bezcukrowego jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu (2,0%) wzbogaconego w wapń oraz kultury probiotyczne Lactobacillus acidophilus LA-5® i Bifidobacterium BB-12®,
  • pieczywa bezglutenowego z dodatkiem produktów białkowych oraz świeżych warzyw (zestawy 1500, 2000 i 2500 kcal)

lub

  • ryżanki i jaglanki z prażonym jabłkiem i bakaliami oraz surowej marchewki

lub

  • tradycyjnych zestawów – z ciemnym pieczywem bezglutenowym, twarożkami, pasztetami, serem korycińskim, omletem i roladkami z ciasta na mące bezglutenowej z nadzieniem twarogowo-warzywnym lub warzywnym, z nasionami słonecznika, pestkami dyni i orzechami

Propozycja śniadań do zestawów After Ten

Aby uzupełnić wartość wybranego zestawu LightBox After Ten proponujemy samodzielne komponowanie śniadań o odpowiedniej kaloryczności w oparciu o poniższą listę produktów. Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny korzystać z ofert firm produkujących żywność bezglutenową, w tym posiadających licencjonowany znak przekreślonego kłosa. Lista bezpiecznych produktów dostępnych na polskim rynku zamieszczona jest na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl. Pamiętajmy, że gluten mogą zawierać nie tylko produkty zbożowe, ale również jogurty, serki smakowe, wędliny, pasztety, majonez, koncentraty spożywcze, ciasta, a nawet proszek do pieczenia i przyprawy, w tym musztarda i sos sojowy.

Pieczywo, 100 kcal (ok. g)
bułki bezglutenowe mleczne, 1 szt. (35)
chleb królewski, 1/2 kromki (35)
chleb rustykalny ciemny, 3/4 kromki (40)
chleb skrobiowy, kromka (35)
chleb szlachecki jasny, 1/2 kromki (35)
chleb vital z błonnikiem, kromka (30)
chleb z kminkiem, 2 kromki (50)
chleb z maczkiem, 2 kromki (50)
chleb z ziarnami, 2 kromki (50)
kołacz razowy, 11/2 kromki (30)

Dodatki białkowe, 80 kcal (ok. g)
jajo kurze, 1 sztuka (50)
łosoś wędzony, 2 plastry (średnie) (50)
makrela wędzona (średnia) bez skóry i ości, 1/3 sztuki (35)
pasta jajeczna, 2 łyżki (50)
pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem, 1 łyżka (20)
pasta z twarożku półtłustego z rzodkiewka i szczypiorkiem, 5 łyżek (120)
pasztet z soczewicy, 2 plastry (70)
polędwica wieprzowa, 2 plasterki (50)
ser camembert, 1/4 krążka (30)
ser twarogowy chudy, plaster (80)
ser twarogowy półtłusty, plaster (60)
ser twarogowy ziarnisty typu „wiejski", 1/2 opakowania (80)
ser żółty, jeden plasterek (25)
szynka wieprzowa, 1 plasterek (35)
wędlina drobiowa, 4 plasterki (80)

Tłuszcze, 35 kcal (ok. g)
majonez bezglutenowy, 1 łyżeczka (5)
masło, 1 płaska łyżeczka (5)
oliwa z oliwek, olej, 4/5 łyżeczki (4)
tłuszcz roślinny do pieczywa, 11/2 łyżeczki (8)

Napoje mleczne oraz soki, 100 kcal (ok. g)
jogurt naturalny 2%, 4/5 szklanki (160)
jogurt bananowy 1,5%, 2/3 szklanki (135)
jogurt truskawkowy 1,5%, 4/5 szklanki (160)
kakao na mleku 1,5%, 2/3 szklanki (130)
kefir 2%, szklanka (200)
maślanka 0,5%, 11/3 szklanki (260)
mleko 2%, szklanka (200)
mleko kokosowe, 1/5 szklanki (40)
mleko ryżowe, 2/3 szklanki (130)
mleko sojowe, szklanka (200)

sok jabłkowy, 11/5 szklanki (230)
sok marchwiowy, 11/5 szklanki (230)
sok pomarańczowy, 11/5 szklanki (230)
sok pomidorowy, 31/2 szklanki (710)
sok wielowarzywny, 13/4 szklanki (350)
sok z jabłek i mango, 1 szklanka (200)

Warzywa i owoce, 25 kcal (ok. g)
cykoria, 21/2 sztuki (150)
groszek zielony, 21/2 łyżki (35)
kalarepka, 1/2 sztuki (90)
koper włoski (fenkuł), 1/2 sztuki (100)
ogórek (duży), 1 sztuka (200)
papryka (duża), 1/2 sztuki (90)
pomidor, 1 sztuka (150)
rzodkiewka, 18 sztuk (180)
sałata, 1/2 główki (180)
seler naciowy, 3,5 łodyżki (200)

banan po obraniu, 1/4 sztuki (30)
czereśnie, 12 sztuk, (50)
gruszka klapsa, 1/3 sztuki (50)
jabłko (duże), 1/3 sztuki (60)
kiwi, 2/3 sztuki (50)
mandarynki, 1 sztuka (60)
winogrona, 13 sztuk (40)

Składniki do przygotowania mieszanek musli, 1 łyżka - kcal (ok. g)
nasiona słonecznika, 56 (10)
nasiona dyni, 10 (56)
morele suszone (1 sztuka), 28 (10)
musli gryczano-ryżowe z owocami suszonymi, 38 (10)
musli jaglano-gryczane z owocami liofilizowanymi, 34 (10)
otręby gryczane, 27 (8)
orzechy nerkowca, 44 (8)
orzechy włoskie obrane, 100 (15)
płatki gryczane, 34 (10)
płatki jaglane, 36 (10)
płatki kukurydziane bezglutenowe, 11 (3)
płatki ryżowe, 41 (12)
płatki quinoa, 34 (10)
popping z nasion amarantusa, 12 (3)
sezam, 63 (10)
śliwki suszone (1 sztuka), 19 (7)

Propozycja kolacji do zestawów Office

Aby uzupełnić wartość wybranego zestawu LightBox Office proponujemy samodzielne komponowanie kolacji o odpowiedniej kaloryczności w oparciu o poniższą listę produktów. Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny korzystać z ofert firm produkujących żywność bezglutenową, w tym posiadających licencjonowany znak przekreślonego kłosa. Lista bezpiecznych produktów dostępnych na polskim rynku zamieszczona jest na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl. Pamiętajmy, że gluten mogą zawierać nie tylko produkty zbożowe, ale również jogurty, serki smakowe, wędliny, pasztety, majonez, koncentraty spożywcze, ciasta, a nawet proszek do pieczenia i przyprawy, w tym musztarda i sos sojowy.

Pieczywo, 100 kcal (ok. g)
bułki bezglutenowe mleczne, 1 szt. (35)
chleb królewski, 1/2 kromki (35)
chleb rustykalny ciemny, 3/4 kromki (40)
chleb skrobiowy, kromka (35)
chleb szlachecki jasny, 1/2 kromki (35)
chleb vital z błonnikiem, kromka (30)
chleb z kminkiem, 2 kromki (50)
chleb z maczkiem, 2 kromki (50)
chleb z ziarnami, 2 kromki (50)
kołacz razowy, 11/2 kromki (30)

Dodatki białkowe, 80 kcal (ok. g)
jajo kurze, 1 sztuka (50)
łosoś wędzony, 2 plastry (średnie) (50)
makrela wędzona (średnia) bez skóry i ości, 1/3 sztuki (35)
pasta jajeczna, 2 łyżki (50)
pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem, 1 łyżka (20)
pasta z twarożku półtłustego z rzodkiewka i szczypiorkiem, 5 łyżek (120)
pasztet z soczewicy, 2 plastry (70)
polędwica wieprzowa, 2 plasterki (50)
ser camembert, 1/4 krążka (30)
ser twarogowy chudy, plaster (80)
ser twarogowy półtłusty, plaster (60)
ser twarogowy ziarnisty typu „wiejski", 1/2 opakowania (80)
ser żółty, jeden plasterek (25)
szynka wieprzowa, 1 plasterek (35)
wędlina drobiowa, 4 plasterki (80)

Tłuszcze, 35 kcal (ok. g)
majonez bezglutenowy, 1 łyżeczka (5)
masło, 1 płaska łyżeczka (5)
oliwa z oliwek, olej, 4/5 łyżeczki (4)
tłuszcz roślinny do pieczywa, 11/2 łyżeczki (8)

Napoje mleczne oraz soki, 100 kcal (ok. g)
jogurt naturalny 2%, 4/5 szklanki (160)
jogurt bananowy 1,5%, 2/3 szklanki (135)
jogurt truskawkowy 1,5%, 4/5 szklanki (160)
kakao na mleku 1,5%, 2/3 szklanki (130)
kefir 2%, szklanka (200)
maślanka 0,5%, 11/3 szklanki (260)
mleko 2%, szklanka (200)
mleko kokosowe, 1/5 szklanki (40)
mleko ryżowe, 2/3 szklanki (130)
mleko sojowe, szklanka (200)

sok jabłkowy, 11/5 szklanki (230)
sok marchwiowy, 11/5 szklanki (230)
sok pomarańczowy, 11/5 szklanki (230)
sok pomidorowy, 31/2 szklanki (710)
sok wielowarzywny, 13/4 szklanki (350)
sok z jabłek i mango, 1 szklanka (200)

Warzywa i owoce, 25 kcal (ok. g)
cykoria, 21/2 sztuki (150)
groszek zielony, 21/2 łyżki (35)
kalarepka, 1/2 sztuki (90)
koper włoski (fenkuł), 1/2 sztuki (100)
ogórek (duży), 1 sztuka (200)
papryka (duża), 1/2 sztuki (90)
pomidor, 1 sztuka (150)
rzodkiewka, 18 sztuk (180)
sałata, 1/2 główki (180)
seler naciowy, 3,5 łodyżki (200)

banan po obraniu, 1/4 sztuki (30)
czereśnie, 12 sztuk, (50)
gruszka klapsa, 1/3 sztuki (50)
jabłko (duże), 1/3 sztuki (60)
kiwi, 2/3 sztuki (50)
mandarynki, 1 sztuka (60)
winogrona, 13 sztuk (40)

Uprzejmie prosimy o przestrzeganie reguł żywieniowych przygotowanych przez naszych Dietetyków

  • Należy spożywać 5 posiłków dziennie
  • Przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa niż 3 godzinny
  • Posiłki należy spożywać powoli
  • Przez cały dzień należy wypijać 1,5-2 litrów niesłodzonych napojów; najbardziej polecana jest niegazowana woda mineralna
  • Nie należy pić alkoholu
  • Należy unikać picia słodzonych soków, napojów gazowanych, słodkiej kawy i herbaty
  • Ostatni posiłek powinien być spożywany minimum 3 godziny przed snem

 

 
Składniki posiłku:
 
X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.