PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn – Pt od 10:00 do 18:00

Menu LightBox Gluten Free - dieta bezglutenowa

Uprzejmie prosimy o przestrzeganie reguł żywieniowych przygotowanych przez naszych Dietetyków

  • Należy spożywać 5 posiłków dziennie
  • Przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa niż 3 godzinny
  • Posiłki należy spożywać powoli
  • Przez cały dzień należy wypijać 1,5-2 litrów niesłodzonych napojów; najbardziej polecana jest niegazowana woda mineralna
  • Nie należy pić alkoholu
  • Należy unikać picia słodzonych soków, napojów gazowanych, słodkiej kawy i herbaty
  • Ostatni posiłek powinien być spożywany minimum 3 godziny przed snem

Przybliżona wartość energetyczna poszczególnych posiłków w zestawach LightBox

  Zestawy LightBox
LB 1000 LB 1200 LB 1500 LB 2000 LB 2500
Śniadanie 280 kcal 336 kcal 420 kcal 560 kcal 700 kcal
II śniadanie 80 kcal 96 kcal 120 kcal 160 kcal 200 kcal
Obiad 340 kcal 408 kcal 510 kcal 680 kcal 850 kcal
Podwieczorek 80 kcal 96 kcal 120 kcal 160 kcal 200 kcal
Kolacja 220 kcal 264 kcal 330 kcal 440 kcal 550 kcal

 

Uwaga! Zgodnie z powyższą tabelą wartość energetyczna zestawów LightBox Office (bez kolacji) wynosi w przybliżeniu: LB 1000 OF – 780 kcal, LB 1200 OF – 936 kcal, LB 1500 OF – 1170 kcal, LB 2000 OF – 1560 kcal i LB 2500 OF – 1950 kcal. Poniższe menu dotyczy zestawów LightBox All Day, składających się z pięciu posiłków dziennie oraz zestawów LightBox Office – z czterech posiłków, bez kolacji. Przy korzystaniu z zestawu LightBox Office polecamy przygotowanie kolacji we własnym zakresie z produktów przedstawionych w podzakładce "Propozycja kolacji".

Propozycja śniadań do zestawów After Ten

Aby uzupełnić wartość wybranego zestawu LightBox After Ten proponujemy samodzielne komponowanie śniadań o odpowiedniej kaloryczności w oparciu o poniższą listę produktów. Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny korzystać z ofert firm produkujących żywność bezglutenową, w tym posiadających licencjonowany znak przekreślonego kłosa. Lista bezpiecznych produktów dostępnych na polskim rynku zamieszczona jest na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl. Pamiętajmy, że gluten mogą zawierać nie tylko produkty zbożowe, ale również jogurty, serki smakowe, wędliny, pasztety, majonez, koncentraty spożywcze, ciasta, a nawet proszek do pieczenia i przyprawy, w tym musztarda i sos sojowy.

Pieczywo, 100 kcal (ok. g)
bułki bezglutenowe mleczne, 1 szt. (35)
chleb królewski, 1/2 kromki (35)
chleb rustykalny ciemny, 3/4 kromki (40)
chleb skrobiowy, kromka (35)
chleb szlachecki jasny, 1/2 kromki (35)
chleb vital z błonnikiem, kromka (30)
chleb z kminkiem, 2 kromki (50)
chleb z maczkiem, 2 kromki (50)
chleb z ziarnami, 2 kromki (50)
kołacz razowy, 1 i 1/2 kromki (30)

Dodatki białkowe, 80 kcal (ok. g)
jajo kurze, 1 sztuka (50)
łosoś wędzony, 2 plastry (średnie) (50)
makrela wędzona (średnia) bez skóry i ości, 1/3 sztuki (35)
pasta jajeczna, 2 łyżki (50)
pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem, 1 łyżka (20)
pasta z twarożku półtłustego z rzodkiewka i szczypiorkiem, 5 łyżek (120)
pasztet z soczewicy, 2 plastry (70)
polędwica wieprzowa, 2 plasterki (50)
ser camembert, 1/4 krążka (30)
ser twarogowy chudy, plaster (80)
ser twarogowy półtłusty, plaster (60)
ser twarogowy ziarnisty typu „wiejski", 1/2 opakowania (80)
ser żółty, jeden plasterek (25)
szynka wieprzowa, 1 plasterek (35)
wędlina drobiowa, 4 plasterki (80)

Tłuszcze, 35 kcal (ok. g)
majonez bezglutenowy, 1 łyżeczka (5)
masło, 1 płaska łyżeczka (5)
oliwa z oliwek, olej, 4/5 łyżeczki (4)
tłuszcz roślinny do pieczywa, 1 i 1/2 łyżeczki (8)

Napoje mleczne oraz soki, 100 kcal (ok. g)
jogurt naturalny 2%, 4/5 szklanki (160)
jogurt bananowy 1,5%, 2/3 szklanki (135)
jogurt truskawkowy 1,5%, 4/5 szklanki (160)
kakao na mleku 1,5%, 2/3 szklanki (130)
kefir 2%, szklanka (200)
maślanka 0,5%, 1i1/3 szklanki (260)
mleko 2%, szklanka (200)
mleko kokosowe, 1/5 szklanki (40)
mleko ryżowe, 2/3 szklanki (130)
mleko sojowe, szklanka (200)

sok jabłkowy, 1 i 1/5 szklanki (230)
sok marchwiowy, 1 i 1/5 szklanki (230)
sok pomarańczowy, 1 i 1/5 szklanki (230)
sok pomidorowy, 3 i 1/2 szklanki (710)
sok wielowarzywny, 1 i 3/4 szklanki (350)
sok z jabłek i mango, 1 szklanka (200)

Warzywa i owoce, 25 kcal (ok. g)
cykoria, 2 i 1/2 sztuki (150)
groszek zielony, 2 i 1/2 łyżki (35)
kalarepka, 1/2 sztuki (90)
koper włoski (fenkuł), 1/2  sztuki (100)
ogórek (duży), 1 sztuka (200)
papryka (duża), 1/2 sztuki (90)
pomidor, 1 sztuka (150)
rzodkiewka, 18 sztuk (180)
sałata, 1/2 główki (180)
seler naciowy, 3,5 łodyżki (200)

banan po obraniu, 1/4 sztuki (30)
czereśnie, 12 sztuk, (50)
gruszka klapsa, 1/3 sztuki (50)
jabłko (duże), 1/3 sztuki (60)
kiwi, 2/3 sztuki (50)
mandarynki, 1 sztuka (60)
winogrona, 13 sztuk (40)

Składniki do przygotowania mieszanek musli, 1 łyżka - kcal (ok. g)
nasiona słonecznika, 56 (10)
nasiona dyni, 10 (56)
morele suszone (1 sztuka), 28 (10)
musli gryczano-ryżowe z owocami suszonymi, 38 (10)
musli jaglano-gryczane z owocami liofilizowanymi, 34 (10)
otręby gryczane, 27 (8)
orzechy nerkowca, 44 (8)
orzechy włoskie obrane, 100 (15)
płatki gryczane, 34 (10)
płatki jaglane, 36 (10)
płatki kukurydziane bezglutenowe, 11 (3)
płatki ryżowe, 41 (12)
płatki quinoa, 34 (10)
popping z nasion amarantusa, 12 (3)
sezam, 63 (10)
śliwki suszone (1 sztuka), 19 (7)

Propozycja kolacji do zestawów Office

Aby uzupełnić wartość wybranego zestawu LightBox Office proponujemy samodzielne komponowanie kolacji o odpowiedniej kaloryczności w oparciu o poniższą listę produktów. Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny korzystać z ofert firm produkujących żywność bezglutenową, w tym posiadających licencjonowany znak przekreślonego kłosa. Lista bezpiecznych produktów dostępnych na polskim rynku zamieszczona jest na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl. Pamiętajmy, że gluten mogą zawierać nie tylko produkty zbożowe, ale również jogurty, serki smakowe, wędliny, pasztety, majonez, koncentraty spożywcze, ciasta, a nawet proszek do pieczenia i przyprawy, w tym musztarda i sos sojowy.

Pieczywo, 100 kcal (ok. g)
bułki bezglutenowe mleczne, 1 szt. (35)
chleb królewski, 1/2 kromki (35)
chleb rustykalny ciemny, 3/4 kromki (40)
chleb skrobiowy, kromka (35)
chleb szlachecki jasny, 1/2 kromki (35)
chleb vital z błonnikiem, kromka (30)
chleb z kminkiem, 2 kromki (50)
chleb z maczkiem, 2 kromki (50)
chleb z ziarnami, 2 kromki (50)
kołacz razowy, 1 i 1/2 kromki (30)

Dodatki białkowe, 80 kcal (ok. g)
jajo kurze, 1 sztuka (50)
łosoś wędzony, 2 plastry (średnie) (50)
makrela wędzona (średnia) bez skóry i ości, 1/3 sztuki (35)
pasta jajeczna, 2 łyżki (50)
pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem, 1 łyżka (20)
pasta z twarożku półtłustego z rzodkiewka i szczypiorkiem, 5 łyżek (120)
pasztet z soczewicy, 2 plastry (70)
polędwica wieprzowa, 2 plasterki (50)
ser camembert, 1/4 krążka (30)
ser twarogowy chudy, plaster (80)
ser twarogowy półtłusty, plaster (60)
ser twarogowy ziarnisty typu „wiejski", 1/2 opakowania (80)
ser żółty, jeden plasterek (25)
szynka wieprzowa, 1 plasterek (35)
wędlina drobiowa, 4 plasterki (80)

Tłuszcze, 35 kcal (ok. g)
majonez bezglutenowy, 1 łyżeczka (5)
masło, 1 płaska łyżeczka (5)
oliwa z oliwek, olej, 4/5 łyżeczki (4)
tłuszcz roślinny do pieczywa, 1 i 1/2 łyżeczki (8)

Napoje mleczne oraz soki, 100 kcal (ok. g)
jogurt naturalny 2%, 4/5 szklanki (160)
jogurt bananowy 1,5%, 2/3 szklanki (135)
jogurt truskawkowy 1,5%, 4/5 szklanki (160)
kakao na mleku 1,5%, 2/3 szklanki (130)
kefir 2%, szklanka (200)
maślanka 0,5%, 1i1/3 szklanki (260)
mleko 2%, szklanka (200)
mleko kokosowe, 1/5 szklanki (40)
mleko ryżowe, 2/3 szklanki (130)
mleko sojowe, szklanka (200)

sok jabłkowy, 1 i 1/5 szklanki (230)
sok marchwiowy, 1 i 1/5 szklanki (230)
sok pomarańczowy, 1 i 1/5 szklanki (230)
sok pomidorowy, 3 i 1/2 szklanki (710)
sok wielowarzywny, 1 i 3/4 szklanki (350)
sok z jabłek i mango, 1 szklanka (200)

Warzywa i owoce, 25 kcal (ok. g)
cykoria, 2 i 1/2 sztuki (150)
groszek zielony, 2 i 1/2 łyżki (35)
kalarepka, 1/2 sztuki (90)
koper włoski (fenkuł), 1/2 sztuki (100)
ogórek (duży), 1 sztuka (200)
papryka (duża), 1/2 sztuki (90)
pomidor, 1 sztuka (150)
rzodkiewka, 18 sztuk (180)
sałata, 1/2 główki (180)
seler naciowy, 3,5 łodyżki (200)

banan po obraniu, 1/4 sztuki (30)
czereśnie, 12 sztuk, (50)
gruszka klapsa, 1/3 sztuki (50)
jabłko (duże), 1/3 sztuki (60)
kiwi, 2/3 sztuki (50)
mandarynki, 1 sztuka (60)
winogrona, 13 sztuk (40)

Śniadanie LightBox składa się z:

  • świeżych owoców (zestawy 1000, 1200 i 1500 kcal),
  • specjalnie skomponowanych, urozmaiconych zestawów musli o niskim indeksie glikemicznym, zawierających niezwykle cenne dla zdrowia naturalnie bezglutenowe zamienniki tradycyjnych zbóż – amarantus, produkty z gryki i prosa, a także płatki ryżowe i kukurydziane, płatki quinoa, siemię lniane, sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy i migdały oraz bezglutenowe suszone owoce, a wśród nich o szczególnych właściwościach prozdrowotnych – truskawki, cytryny, pomarańcze, morele, czereśnie, egzotyczne owoce papai i jagody inkaskie, produkowane przy użyciu innowacyjnej technologii suszenia w niskiej temperaturze,
  • bezcukrowego jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu (2,0%) wzbogaconego w wapń oraz kultury probiotyczne Lactobacillus acidophilus LA-5® i Bifidobacterium BB-12®,
  • pieczywa bezglutenowego z dodatkiem produktów białkowych oraz świeżych warzyw (zestawy 1500, 2000 i 2500 kcal)

lub

  • ryżanki i jaglanki z prażonym jabłkiem i bakaliami oraz surowej marchewki

lub

  • tradycyjnych zestawów – z ciemnym pieczywem bezglutenowym, twarożkami, pasztetami, serem korycińskim, omletem i roladkami z ciasta na mące bezglutenowej z nadzieniem twarogowo-warzywnym lub warzywnym, z nasionami słonecznika, pestkami dyni i orzechami

 

Poniedziałek

Śniadanie:    Jaglanka na mleczku kokosowym z bakaliami, jabłko pieczone
II śniadanie:    Zupa ze świeżej kapusty z pomidorami i fasolką
Obiad:    Stek z tuńczyka w sosie cytrynowym, warzywa na parze z pieczarkami, makaron ryżowy z czarnym sezamem
Podwieczorek:    Owoce z jogurtem waniliowym
Kolacja:    Sałatka z kaszy gryczanej, piersi drobiowej i warzyw, mix warzyw, sucharki pełnoziarniste

Wtorek

Śniadanie:    Omlet serowy z jabłkami, jogurt grecki, pomarańcza
II śniadanie:    Flaczki z boczniaka
Obiad:    Kurczak w sosie migdałowym, ryż czarny, marchewka z groszkiem
Podwieczorek:    Serniczek chia z brzoskwiniami
Kolacja:    Sałatka jaglana z pieczonym dorszem i oliwkami, pieczywo

Środa

Śniadanie:    Jogurt z musli waniliowo-orzechowym z czereśniami
II śniadanie:    Sałatka z mozzarelli i pierożków tortellini z bazylią i pesto, pomidorki
Obiad:    Suwlaki (potrawa grecka), warzywa na parze, kasza gryczana
Podwieczorek:    Pianka sojowa, galaretka z owocami
Kolacja:    Terina z łososia, mix warzyw, pieczywo

Czwartek

Śniadanie:    Twarożek na szpinaku z siemieniem lnianym i kiełkami rzodkiewki, wędlina, pasta z awokado, pomidorki koktajlowe, pieczywo
II śniadanie:    Zupa kalafiorowa
Obiad:    Szaszłyki jagnięce z sosem tzatziki, pomidory grillowane, ziemniak pieczony
Podwieczorek:    Egzotyczny deser z ryżu brązowego z ananasem i galaretką brzoskwiniową, owoce
Kolacja:    Sałatka z kurczaka, kukurydzy, ananasa i ogórka z nasionami słonecznika, papryka na sałacie

Piątek

Śniadanie:    Jogurt z musli czekoladowym z papają
II śniadanie:    Krem z dyni
Obiad:    Jambalaya z pieczarkami, ryż biały i dziki
Podwieczorek:    Pudding waniliowy z pomarańczą
Kolacja:    Feta w cieście typu sfoliata z sosem miodowo-sezamowym z wyspy Marathi, mix warzyw

Sobota

Śniadanie:    Ryżanka z kurkumą, prażone jabłko z cynamonem, warzywa
II śniadanie:    Zupa pieczarkowa
Obiad:    Stek Salisbury ze słonecznikiem w sosie pieprzowym, groszek zielony, kasza jaglana
Podwieczorek:    Galaretka z owocami
Kolacja:    Briam (potrawa grecka z warzyw), pasta fava, pieczywo

Niedziela

Śniadanie:    Pasztet domowy z marchwi, czerwonej soczewicy i nasion dyni, ser koryciński, pieczywo fitness, warzywa
II śniadanie:    Sałatka z pieczarkami i kaparami na liściu
Obiad:    Risotto z dynią, serem żółtym i natką pietruszki
Podwieczorek:    Jabłko pieczone, sos jogurtowo-waniliowy z migdałami
Kolacja:    Schab pieczony ze śliwkami w galarecie, mix warzyw, pieczywo

X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.
close
Zamówienia na poniedziałek i wtorek
przyjmujemy do 10:00 w sobotę.
Złóż zamówienie przez naszą stronę www, nie zapomnij podać numeru telefonu i dokonaj płatności on-line,
a już od początku tygodnia możesz korzystać z LightBox.

Zapraszamy! :)