Zamów LightBox
LightBox to całodzienne zestawy pięciu posiłków:
  • o pełnej wartości odżywczej
  • dostarczanych do klienta kurierem
  • dla chcących się zdrowo odżywiać
    lub zdrowo i efektywnie schudnąć
Miasta, w których od października można zamawiać zestawy LightBox:

RYSUNEK MIESIĄCA

 

Gdzie LightBox jest dostępny?
Gdzie LightBox jest dostępny
Zamów LightBox

Indeks Glikemiczny

Termin indeks glikemiczny (IG) pojawił się w literaturze fachowej ponad 20 lat temu i określa szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów, ale w postaci czystej glukozy. Od tego czasu przeprowadzono szereg badań, które potwierdziły pozytywne efekty diety o wysokiej zawartości węglowodanów, ale o niskim IG w chorobach cywilizacyjnych takich jak: otyłość, cukrzyca, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz niektórych typach nowotworów.

Wzór na indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny produktów węglowodanowych informuje o ich zdolności do podwyższania poziomu glukozy we krwi, przez co nie dochodzi do wysokiego wydzielania lipogennej insuliny, która przyspiesza odkładanie się tłuszczu w organizmie.

Pojęcie indeksu glikemicznego (IG) przyciąga uwagę coraz większej rzeszy świadomych konsumentów, dlatego w niektórych krajach europejskich zaczęto podawać wartości indeksu na etykietach produktów spożywczych.

Po co nam znajomość indeksów glikemicznych produktów? Jak ją praktycznie wykorzystać?

@ Africa Studio - Fotolia.com

Stężenie glukozy we krwi (glikemia) zależy zarówno od ilości, jak i rodzaju węglowodanów w diecie, zatem znajomość indeksu glikemicznego produktów pozwala lepiej kontrolować glikemię, a zależy od niej nasze bieżące samopoczucie, sprawność fizyczna i psychiczna oraz apetyt, nie mówiąc o długofalowym jej wpływie na nasze zdrowie w przyszłości.

Indeks glikemiczny to też sposób szeregowania żywności według siły, z jaką podnosi ona stężenie cukru we krwi. Skala wartości IG mieści się w granicach od 0 do 100, gdzie 100 stanowi indeks glukozy lub rzadziej białego chleba.

W celu ułatwienia wyboru odpowiednich produktów podzielono je na trzy grupy: produkty o indeksie glikemicznym niskim - poniżej 55 , średnim - od 55 do 70 i wysokim - powyżej 70. Produkty spożywcze o niskim indeksie zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, które są szybko trawione i wchłaniane z przewodu pokarmowego, co powoduje, że stężenie glukozy we krwi ulega na początku gwałtownemu podwyższeniu, a następnie obniżeniu, często nie tylko do wartości wyjściowej, lecz znacznie poniżej, doprowadzając do hipoglikemii. Tak się dzieje np. po spożyciu prażonej kukurydzy. Natomiast wolno trawione i wchłaniane węglowodany mają niski indeks glikemiczny, a stężenie glukozy we krwi, po ich spożyciu, podnosi się powoli.

 

Tabela 1. Wybrane produkty spożywcze w zależności od wartości ich indeksu glikemicznego.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym (<55) Produkty o średnim indeksie glikemicznym (55-70) Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (> 70)

Warzywa strączkowe

Makaron z mąki razowej

Gruszki

Winogrona

Pomarańcze

Mleko

Czekolada gorzka

Wiśnie

Pomidory

Otręby owsiane

Fruktoza

Banan średniodojrzały

 

Ziemniaki gotowane (młode)

Mango

Ananas

Herbatniki

Brązowy ryż

Fanta

Buraki

Rzepa

Sacharoza

Chleb biały

Chleb pełnoziarnisty żytni

Płatki kukurydziane

Ziemniaki gotowane

Ziemniaki purée

Frytki

Miód

Biały ryż

Daktyle suszone

Popcorn

Arbuz

 

 

Surowe warzywa

@ NataliTerr - Fotolia.com

Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym charakteryzuje się większym udziałem surowych warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, produktów z pełnych ziaren zbóż i bogatych w rozpuszczalny w wodzie, błonnik pokarmowy. Polecane pieczywo to głównie razowe z pełnej mąki, najlepiej wzbogacone ziarnami zbóż. W daniach obiadowych powinno się uwzględniać produkty takie jak ryż czerwony, ryż dziki, brązowy, makaron żytni razowy z mąki pełnoziarnistej, kaszę gryczaną, jaglaną, nasiona roślin strączkowych w tym ciecierzycę, soczewicę i soję. Warzywa i produkty zbożowe powinny być poddawane obróbce termicznej do stanu aldente.

Przykładem posiłku o niskim indeksie jest mieszanka musli, w skład której wchodzą między innymi suszone śliwki i morele, orzechy laskowe, włoskie, pestki z dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, zarodki pszenne, płatki zbóż, np. owsiane, ziarno amarantusa, otręby pszenne, żytnie lub owsiane czy błonnik pszenny.

Dieta o indeksie wysokim zawiera produkty z wysoko przetworzonej mąki (jasne pieczywo), produkty skrobiowe o niskiej zawartości błonnika pokarmowego (ziemniaki, ryż biały) oraz żywność o wysokiej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów (słodycze, ciasta, słodzone napoje).

Czy można skomponować dietę, której indeks glikemiczny nie przekroczy 55% ? Jest to możliwe, chociaż wymaga sporej pracy przy komponowaniu poszczególnych posiłków)

Do momentu rozpoczęcia badań nad indeksem glikemicznym uważano, że skrobia jako węglowodan złożony, w przeciwieństwie do cukrów prostych, jest trawiona i wchłaniana bardzo powoli. Okazało się jednak, że to nie wielkość cząsteczki chemicznej decyduje o szybkości i wartości glikemii. I tak na przykład słodkie napoje i puree ziemniaczane mają podobny indeks glikemiczny.

Od czego więc zależy wielkość indeksu glikemicznego?

Poziom cukru we krwi po spożyciu produktu spożywczego nie może być prawidłowo oszacowany tylko w oparciu o typ i ilość węglowodanów zawartych w pożywieniu, ponieważ tempo trawienia i wchłaniania węglowodanów do krwi zależy od wielu czynników, w tym rodzaju cukrów (prostych i złożonych), struktury chemicznej węglowodanu, formy żywności oraz zawartości błonnika pokarmowego, tłuszczów i białka, stopnia przetworzenia produktu, temperatury i czasu obróbki termicznej.

Podobny typ żywności w obrębie tej samej grupy może powodować różny poziom cukru we krwi i dlatego konieczne są pomiary IG dla każdego produktu oddzielnie. Jest to praca niezwykle czaso i pracochłonna. Dlatego też na razie nie ma polskich tabel, w których byłyby podane wskaźniki indeksu glikemicznego dla wszystkich, niektórych wręcz podstawowych produktów występujących w polskiej diecie. Dlatego też dostępne wartości, którymi się posługujemy należy traktować jako orientacyjne. Korzystanie z najbardziej aktualnych i najszerszych z dostępnych, amerykańskich tabel International Tables of Glycemic Index & Glycemic Load Values z 2008 r może również prowadzić do uzyskania wyników odbiegających od rzeczywistości ze względu na różnice jakościowe pomiędzy wydawałoby się nawet takimi samymi produktami, spożywanymi w Polsce i USA.

Co w największym stopniu różnicuje wartości indeksu glikemicznego?

1. Rodzaj surowca, warunki jego uprawy oraz, w przypadku warzyw i owoców, stopień dojrzałości samego produktu

Przykładem produktu zbożowego o wysokim indeksie glikemicznym wynoszącym 70 jest ryż biały, ale obecnie na półkach sklepowych pojawiło się wiele odmian ryżu, których wartości indeksu są o wiele niższe np. ryż basmati o IG równym 55. Również stopień dojrzałości roślin, które jemy, zmienia znacznie wartość ich indeksu. Na przykład dojrzałe banany mają znacznie wyższy IG niż owoce niedojrzałe.

2. Stopień przetworzenia.

Procesy mechaniczne stosowane w przemyśle spożywczym czy praktykowane w domach, jak mielenie, wałkowanie, rozgniatanie surowców i produktów, rozrywają ziarenka skrobi, czyniąc je bardziej podatnymi na trawienie i wchłanianie, przez co ich IG wzrasta. np. europejskie płatki zbożowe to najczęściej zmielone ziarna zbóż lub otręby, podczas gdy w Stanach Zjednoczonych produkt ten otrzymuje się z ugotowanych i specjalnie preparowanych nasion, a więc IG tych ostatnich jest wyższy.

Biały chleb i płatki kukurydziane są przykładami produktów wysokoprzetworzonych. Skrobia w chlebie białym i płatkach kukurydzianych jest w pełni zżelifikowana, co powoduje, że jest prawie całkowicie trawiona i wchłaniana w przewodzie pokarmowym. Natomiast węglowodany pochodzące ze spaghetti z powodu zwartej struktury produktu, która zmniejsza enzymatyczną hydrolizę skrobi są trudniej przyswajalne.

Również zmiana formy produktu ma wpływ na wartość indeksu glikemicznego, np. gotowane ziemniaki w kostkach mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki puree, podobnie wartość indeksu dla całych jabłek jest niższa niż dla jabłek tartych czy też soku jabłkowego.

3. Obróbka termiczna

Znaczący wpływ na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych ma temperatura i czas obróbki termicznej surowców, np. IG ryżu białego ugotowanego tradycyjnie wynosi - 70, natomiast IG rozgotowanego kleiku ryżowego już 90. Podczas gotowania woda i wysoka temperatura powodują pęcznienie skrobi i przejście w postać żelową, która jest łatwiej rozkładana przez enzymy przewodu pokarmowego, co powoduje szybki wzrost stężenia cukru we krwi.

4. Zawartość błonnika

Wpływ błonnika pokarmowego na wartość indeksu glikemicznego zależy od jego rodzaju. Błonnik rozpuszczalny zwiększa lepkość treści pokarmowej w przewodzie pokarmowym, co spowalnia jej przesuwanie i osłabia działanie enzymów, opóźniając trawienie i wchłanianie węglowodanów, wydłużając czas tych procesów, dlatego produkty te mają niski IG.Rezultatem takiego procesu jest niewielki i stopniowy wzrost stężenia cukru we krwi.

5.Tłuszcze

Tłuszcze spowalniają opróżnianie żołądka z treści pokarmowej i tym samym przedłużają trawienie i wchłanianie węglowodanów. Na przykład chipsy ziemniaczane mają indeks glikemiczny 54, czyli dużo niższy niż ziemniaki pieczone bez tłuszczu - 85. Podobnie indeks frytek, przygotowywanych z surowca mrożonego, który wchłania więcej tłuszczu jest niższy w porównaniu do indeksu tego produktu, otrzymanego z surowca świeżego.

6.Białko

Produkty bogate w białko wpływają na wydzielanie hormonów jelitowych, co może zmniejszać glikemię poposiłkową, a tym samym indeks glikemiczny.

7. Węglowodany

Największy wpływ na wzrost stężenia cukru we krwi mają cukry proste, a przede wszystkim glukoza, a następnie sacharoza, czyli cukier stołowy.

Powszechnie sądzi się, że cukier spożywczy (sacharoza) znacznie podwyższa stężenie glukozy we krwi. Jednak wartość IG sacharozy wynosi 68 i zbliżona jest do IG białego pieczywa – 70. Produkty zawierające znaczne ilości fruktozy o IG 19 lub laktozy o IG 46, charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, czym można wytłumaczyć niską wartość IG większości owoców i produktów mleczarskich.

W praktyce większość produktów węglowodanowych spożywa się nie osobno, ale jako część składową przekąski lub posiłku, których skład ma również znaczący wpływ na poposiłkowe stężenie cukru we krwi. Na przykład chleb można jeść z masłem lub innymi tłuszczami, a ziemniaki z mięsem i warzywami. Dodatek produktów bogatych w tłuszcz czy białko znacząco zwalnia tempo trawienia posiłku, co zmniejsza całkowitą wartość IG.

Z punktu widzenia leczenia i profilaktyki chorób żywieniowozależnych ważne jest, aby indeks glikemiczny produktów uwzględnianych w diecie był jak najniższy. Czasami jednak wskazane jest spożywanie artykułów spożywczych o niskim indeksie, na przykład w żywieniu sportowców. Żywność o niskim indeksie glikemicznym może zwiększać wytrzymałość organizmu, a produkty spożywcze i napoje o jego wysokiej wartości pomagają uzupełniać zapasy glikogenu mięśniowego po wysiłku fizycznym.

Stopień wzrostu stężenia glukozy we krwi zależy nie tylko od wartości indeksu glikemicznego produktów, ale również od ilości zawartych w nich węglowodanów. Na przykład, gdy spożywamy taką samą ilość dwóch produktów o tym samym indeksie glikemicznym, ale różnej ilości węglowodanów, stężenie glukozy we krwi będzie rosnąć wolniej po spożyciu produktu o mniejszej zawartości węglowodanów. Dlatego obok indeksu glikemicznego wprowadzono pojęcie ładunku glikemicznego.

Dzięki znajomości ładunku glikemicznego można ocenić całkowity poziom cukru we krwi po spożyciu produktu lub posiłku. Oblicza się go wg wzoru, który umożliwia bezpośrednie porównanie wpływu kilku produktów w diecie na poziom cukru we krwi.

Wzór na ładunek glikemiczny

I tak np. arbuz ma wysoki IG, wynoszący 72, ale zawiera mało węglowodanów, bo zaledwie 4 g w przeciętnej porcji, a więc jego ładunek glikemiczny jest, pomimo wysokiego indeksu glikemicznego, niski i wynosi 3, co oznacza, że zjedzenie jednej porcji tego owocu nie będzie miało znaczącego wpływu na stężenie glukozy we krwi. Natomiast ładunek glikemiczny banana o takiej samej wadze to aż 12, pomimo znacznie mniejszego indeksu glikemicznego, wynoszącego 52, ale za to sześciokrotnie wyższej zawartości przyswajalnych węglowodanów.

Wartości graniczne ładunku glikemicznego dla standardowych porcji produktów spożywczych uznano za niskie dla ŁG ≤ 10, średnie od 11 do 19 i wysokie ≥ 20.

 

Tabela 2. Wybrane produkty spożywcze w zależności od ich ładunku glikemicznego.

Produkty o niskim ładunku glikemicznym (<10) Produkty o średnim ładunku glikemicznym (11-19) Produkty o wysokim ladunku glikemicznym (> 20)

Warzywa strączkowe

Gruszki

Winogrona

Pomarańcze

Mleko

Wiśnie

Pomidory

Otręby owsiane

Fruktoza

Mango

Ananas

Buraki

Rzepa

Sacharoza

Miód

Popcorn

Arbuz

Chleb biały

Chleb pełnoziarnisty

Ziemniaki gotowane (młode)

Herbatniki

Brązowy ryż

Czekolada gorzka

Ziemniaki gotowane

Ziemniaki purée

Makaron z mąki razowej

Banan średniodojrzały

 

Płatki kukurydziane

Banan dojrzały

Frytki

Biały ryż

Daktyle suszone

Maltoza

Fanta

 

 

Wśród wielu czynników, które mogą wpływać na wartość indeksu glikemicznego tego samego produktu, znalazła się również pora dnia, w której produkt ten został spożyty, tempo jego spożycia oraz rodzaj posiłku zjedzonego wcześniej - posiłek o niskim IG może zmniejszać glikemię następującą po spożyciu kolejnego posiłku. Dlatego też przy wyborze produktów, zawierających węglowodany, pod kątem ich indeksów glikemicznych nie należy opierać się tylko na suchych, szacunkowych wartościach w zamieszczanych tu i ówdzie tabelach, ale brać pod uwagę czynniki mogące wpływać na zmiany indeksów. Należy, zatem np. wybierać produkty jak najmniej przetworzone termicznie i mechanicznie, stosować dodatek octu lub soku cytrynowego do sałatek.

Podsumowując, prawidłowo skomponowana zdrowa dieta uwzględniająca produkty o niskim indeksie glikemicznym powinna:

  • zapobiegać hiperglikemii poposiłkowej,
  • pomagać w utrzymaniu prawidłowej masy ciała,
  • korzystnie wpływać na wskaźniki biochemiczne krwi, w tym stężenie lipidów oraz
  • w pełni pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, składniki mineralne i witaminy,
  • być bogata w błonnik pokarmowy i antyoksydanty.

 

 

Tabela indeksów glikemicznych Montignaca

Produkty o niskim IG

Jaja

0

Kawa, herbata

0

Majonez (jaja, olej, musztarda)

0

Owoce morza

0

Ryby

0

Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.)

0

Śmietana kwaśna

0

Sos sojowy (bez cukru)

0

Tłuszcz roślinny/zwierzęcy

0

Wino wytrawne (czerwone, białe)

0

Wołowina

0

Ocet

5

Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.)

5

Skorupiaki

5

Awokado

10

Agawa (syrop)

15

Agrest złoty

15

Brukselka

15

Cebula

15

Cukinia

15

Cykoria

15

Czarna porzeczka

15

Fasolka pnąca

15

Fasolka szparagowa

15

Grzyby

15

Imbir

15

Kalafior

15

Kapusta

15

Kiełki (fasoli mung, soi, …)

15

Kiszona kapusta

15

Koper

15

Korniszony (bez cukru)

15

Mączka chleba świętojańskiego

15

Migdały

15

Ogórek

15

Oliwki

15

Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac.

15

Orzeszki ziemne (fistaszki)

15

Papryczki chili

15

Papryka (czerwona, zielona, żółta)

15

Pesto

15

Piniola

15

Por

15

Rabarbar

15

Rzodkiew

15

Sałata

15

Seler naciowy

15

Soja

15

Szczaw

15

Szparagi

15

Szpinak

15

Tofu

15

Zarodki (pszenne)

15

Acerola

20

Bakłażan

20

Czekolada gorzka (>80% kakao)

20

Czereśnie

20

Fruktoza

20

Jogurt sojowy

20

Kakao (bez cukru)

20

Karczochy

20

Pędy bambusa

20

Sok cytrynowy (niesłodzony)

20

Borówki

25




Czekolada gorzka (>70% kakao)

25

Czerwona porzeczka

25

Fasola mung, flagolet

25

Humus

25

Jeżyny

25

Mąka sojowa

25

Maliny

25

Pestki z dyni

25

Truskawki

25

Wiśnie

25

Zielona soczewica

25

Buraki surowe czerwone

30

Ciecierzyca gotowana

30

Czerwona soczewica

30

Czosnek

30

Dżem słodzony sokiem owocowym

30

Grejpfrut

30

Gruszka

30

Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung)

30

Mandarynki

30

Marakuja

30

Marchew surowa

30

Marmolada bez cukru

30

Migdałowe mleko

30

Mleczko owsiane (niegotowane)

30

Mleko odtłuszczone w proszku

30

Mleko sojowe

30

Morele świeże

30

Pamelo

30

Pomidory

30

Rzepa, brukiew (surowe)

30

Soczewica żółta

30

Twaróg odtłuszczony

30

Amarantus ziarno

35

Biała fasola

35

Brzoskwinie

35

Ciecierzyca z puszki

35

Czarna fasola

35

Drożdże

35

Drożdże piwne

35

Dziki ryż

35

Fasola biała - perłowa

35

Figi świeże

35

Granat

35

Groszek zielony

35

Jabłka duszone

35

Jabłka suszone

35

Jabłko (świeże)

35

Jogurt odtłuszczony

35

Kwinoa (komosa ryżowa)

35

Mąka z ciecierzycy

35

Musztarda Dijon

35

Nasiona ( siemię lniane, sezam, mak )

35

Nektarynki

35

Pigwa

35

Pomarańcze

35

Pomidory suszone

35

Przecier pomidorowy

35

Seler surowy (korzeń)

35

Śliwki

35

Sok pomidorowy

35

Sorbet jabłkowy

35

Słonecznik

35

 

 

 

 

 

Produkty o średnim IG

Bób niedojrzały/niegotowany

40

Chleb z mąki p. na zaczynie lub drożdżach

40

Fasola z puszki

40

Figi suszone

40

Gryka

40

Kasza gryczana

40

Laktoza

40

Maca (z mąki p.)

40

Makaron z mąki razowej - al dente

40

Marchwiowy sok

40

Masło orzechowe (bez cukru)

40

Mleko kokosowe

40

Morele suszone

40

Otręby (owsiane i pszenne)

40

Owies

40

Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu)

40

Płatki owsiane (niegotowane)

40

Śliwki suszone

40

Spaghetti al. dente (gotowane 5min)

40

Ananas (świeży)

45

Banany niedojrzałe

45

Chleb pp. tostowany

45

Chleb żytni (z mąki pp)

45

Jęczmień (ziarno)

45



Kokos

45






Makaron : typ Capellini

45

Płatki śniadaniowe pełne

45

Ryż basmati brązowy

45

Sok grejpfrutowy (niesłodzony)

45

Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony)

45

Tosty z chleba z mąki pełnej

45

Winogrono (zielone i czerwone)

45

Zielony groszek z puszki (bez cukru)

45

Żurawina

45

Bataty - słodkie kartofle

50

Chleb orkiszowy

50

Couscous ( pełne ziarno)

50

Jabłkowy sok (niesłodzony)

50

Kiwi

50

Makaron z pszenicy durum

50

Mango

50

Muesli (niesłodzone)

50

Owoce lichee

50

Persymona, kaki

50

Ryż basmati

50

Ryż brązowy

50

Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony )

50

Sok ananasowy (świeży, niesłodzony)

50

Sok jabłkowy (niesłodzony)

50

Sok żurawinowy ( niesłodzony)

50

Surimi ( paluszki krabowe)

50





Produkty o wysokim IG

Brzoskwinie z puszki

55

Czerwony ryż

55

Ketchup

55

Maniok

55

Musztarda (z cukrem)

55

Nutella®

55

Papaja

55

Sok winogronowy (niesłodzony)

55

Sok z mango (niesłodzony)

55

Spaghetti (ugotowane na miękko)

55

Sushi

55

Banany dojrzałe

60

Jęczmień dmuchany

60

Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe)

60

Kasza manna

60

Kasztan

60

Lazania (makaron z pszenicy durum)

60

Lody słodzone cukrem

60

Majonez z cukrem

60

Melon

60

Miód

60

Mleko tłuste

60

Morele z puszki

60

Owsianka

60

Pizza

60

Ryż aromatyzowany (jaśminowy…)

60

Ryż długoziarnisty

60

Ananas z puszki

65

Buraki gotowane

65

Chleb "razowy" (z białej mąki)

65

Chleb pełnoziarnisty

65

Chleb żytni z białej mąki

65

Dżem z cukrem

65

Kukurydza

65

Kuskus

65

Mars®, Snikers®, Nuts®, itp..

65

Muesli (z cukrem, miodem itp.)

65

Pigwa konserwowa (z cukrem)

65

Rodzynki

65

Syrop klonowy

65

Ziemniaki w mundurkach

65

Amarantus dmuchany

70

Bagietka

70

Biały ryż

70






Biszkopt

70

Brązowy cukier

70

Bułki

70

Chipsy

70

Chleb ryżowy

70

Cukier

70

Daktyle suszone

70

Kasza jęczmienna

70

Kleik

70

Maca (z białej mąki)

70

Mąka kukurydziana

70

Makaron z białej mąki

70

Melasa

70

Napoje (słodzone)

70

Polenta

70

Proso

70

Ravioli

70

Risotto

70

Rogalik

70

Sucharki

70

Ziemniaki gotowane

70

Arbuz

75

Dynia

75

Kabaczek

75

Bób gotowany

80

Marchew gotowana

80

Puree

80

Biała mąka

85

Mleko ryżowe

85

Pasternak

85

Prażona kukurydza

85

Płatki kukurydziane

85

Ryż dmuchany

85

Ryż paraboliczny

85

Rzepa, brukiew (gotowane)

85

Seler gotowany (korzeń)

85

Chleb z białej mąki

90

Mąka ziemniaczana

90

Mąka ryżowa

95

Ziemniaki pieczone

95

Ziemniaki zasmażane

95

Glukoza

100

Skrobia modyfikowana

100

Piwo - maltoza

110





Do góry