PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn – Pt od 10:00 do 18:00

16 października 2015 r.

Konferencja Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia „Tłuszcze w żywieniu człowieka – w poszukiwaniu prawdy”

Konferencja Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

16 października 2015 r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w Konferencji Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia pod tytułem „Tłuszcze w żywieniu człowieka – w poszukiwaniu prawdy”.

Jak wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia, Polacy żyją dłużej dzięki większemu spożyciu zdrowych tłuszczów. Spożycie tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosło prawie trzykrotnie, ale znacząco zmniejszył się udział tłuszczów pochodzenia zwierzęcego w codziennej diecie na korzyść olejów roślinnych. Zdaniem ekspertów zmiana ta miała i nadal ma istotny wpływ na przedłużenie średniej długości życia mieszkańców naszego kraju.

Konferencja, w czasie której odbyliśmy wiele ciekawych rozmów z przedstawicielami świata nauki, przemysłu tłuszczowego, lekarzami, dietetykami i farmaceutami, upewniła nas w przekonaniu, że proponowana przez nas dieta jest bilansowana zgodnie z najnowszymi wytycznymi ekspertów, zajmujących się jakością żywności i żywieniem, a zarówno poziom, jak i jakość tłuszczów, które stosujemy w czasie przygotowywania naszych diet pozwala na ich stosowanie nie tylko w ramach profilaktyki chorób układu naczyniowo-sercowego, ale efektywnie wspomaga leczenie osób cierpiących z powodu choroby niedokrwiennej serca oraz chorób towarzyszących otyłości, wynikającej z dotychczasowego nieprawidłowego sposobu żywienia.

Prelegentami konferencji byli znani eksperci z wielu innych poza IŻŻ i SGGW ośrodków naukowych w Polsce, a między innymi z Instytutu Onkologii w Warszawie, Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Instytutu Biotechnologii w Poznaniu, Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, co pozwoliło na wszechstronne spojrzenie na zagadnienie roli tłuszczów w żywieniu człowieka.

Miłym przerywnikiem konferencji był pokaz kulinarny beztłuszczowego gotowania Karola Okrasy.

Tłuszcze w żywieniu człowieka w poszukiwaniu prawdy 16.10.2015 r. Tłuszcze w żywieniu człowieka w poszukiwaniu prawdy 16.10.2015 r. Tłuszcze w żywieniu człowieka w poszukiwaniu prawdy 16.10.2015 r.

X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.