PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn – Pt od 10:00 do 18:00

10 sierpnia 2011 r.

Spotkanie z Profesorem Stanisławem Bergerem

SGGW1

W historii każdej dyscypliny naukowej pojawiają się wyjątkowe osobowości, prekursorzy ich podstaw i realizatorzy idei, twórcy metodologii badań i definicji pojęć, które przechodzą do historii. Nestorem nauki o żywieniu nie tylko w Polsce jest profesor Stanisław Berger, którego nazwisko jest od ponad 60 lat znane i cenione w polskiej i światowej nauce o żywieniu człowieka.

W sierpniu tego roku Pan Profesor przyjął nasze zaproszenie na spotkanie, które przedłużyło się do ponad 4 godzin, w czasie których nasz Gość pozytywnie ocenił dietę LightBox, doceniając zarówno jej walory smakowe, jak i wartość odżywczą, a także w miłych słowach ocenił naszą działalność, proponując jednocześnie włączenie wielu z głoszonych przez siebie pojęć do filozofii firmy.

„Zdrowa dieta to stosowanie zaleceń nauki o żywieniu człowieka”,

która według ogólnie przyjętej definicji Profesora, zajmuje się współzależnością między pożywieniem a organizmem człowieka na poziomie molekularnym (submolekularnym), komórkowym, tkankowym, całego organizmu oraz populacji.

Żadna cudowna dieta nie pomoże, jeżeli człowiek w sposób mądry, a więc zachowując wzorzec diety tradycyjnej, opartej o najnowsze wyniki badań liczących się ośrodków naukowych i medycznych na świecie, uwzględniającej aktualne rekomendacje WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) nie ograniczy jedzenia i nie przeprosi się z aktywnością fizyczną. Wymaga to trochę większej cierpliwości, ale efekty będą trwałe, a zdrowie nie będzie narażone na uszczerbek.

 

Jakże aktualne jest też pytanie Nestora nauki o żywieniu:

„Quo vadis homo sapiens. Qui edis sedes? – dokąd zmierzasz człowieku, który jesz i siedzisz?”

„Czynniki ekonomiczne, zwłaszcza w krajach o rozwiniętej gospodarce rynkowej” – jak często podkreślał Profesor – „zmieniły sposób odżywiania, kształtując nowe zwyczaje żywieniowe i odmienny styl życia, prowadząc często do chorób cywilizacyjnych i dietozależnych. Ograniczenie zakresu występowania tych zjawisk i niepożądanych następstw jest głównym wyzwaniem dla nauki o żywieniu człowieka.”

Obecnie ponad 10% światowej populacji dorosłych jest otyłych, czyli ich BMI przekracza 30. Łącznie jest to ponad 0,6 mld ludzi na świecie. Liczba osób z nadwagą, tj. z BMI powyżej 25, wynosi niemal 1,6 mld. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) prognozy na 2015 rok przewidują wzrost zachorowań na otyłość do około 700 mln osób oraz wzrost liczby osób z nadwagą do 2,3 mld. WHO uznała otyłość za najgroźniejszą chorobę przewlekłą, która nieleczona prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego, zaburzeń hormonalnych, a także zwiększa ryzyko zachorowań na niektóre rodzaje nowotworów, osteoporozę, zespół bezdechu nocnego, choroby układu pokarmowego w tym kamicy pęcherzyka żółciowego, układu moczowego, jak również ryzyko powikłań okołoporodowych wśród ciężarnych kobiet.

Stąd też ciągła modyfikacja zaleceń żywieniowych, którymi objęto również wskazania dotyczące stylu życia, a przede wszystkim zwiększenia aktywności fizycznej. Bieżące śledzenie zmian w oparciu o najnowsze wyniki wiodących placówek naukowych i wprowadzanie ich do diety LightBox jest nieodłącznym składnikiem polityki naszej firmy.

Ponadczasowe pozostają wskazania Profesora dotyczące prawidłowego stylu życia człowieka, które Autor sprowadził do „7 U” i które stanowią podstawę filozofii firmy LightBox. Wskazania te pozwalają na utrzymanie właściwego zdrowia i kondycji człowieka w stopniu, w jakim są wyznacznikiem jego stylu życia, bo:

„ Jaki styl życia, taka jego jakość i nasze życie”, a więc chcąc zdrowo żyć należy pamiętać o:

U – urozmaicaniu posiłków, w których muszą się znaleźć różne produkty z Piramidy Zdrowego Żywienia Instytutu Żywienia Człowieka w Warszawie,

U – unikaniu nadmiaru tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, soli, cukru i alkoholu,

U – miarkowaniu w jedzeniu i piciu, a więc zgodnie z własnym zapotrzebowaniem energetycznym,

U – uregulowaniu czyli przestrzeganiu stałej częstotliwości, wielkości i jakości posiłków,

U – uprawianiu sportu, ćwiczeń, prac najlepiej na świeżym powietrzu,

U – uśmiechaniu się, które podwyższa poziom pozytywnie nastawiających nas do życia – endorfin

Niedawno do zbioru w/w zasad tradycyjnego, zdrowego stylu życia Profesor dołączył siódmą:

U – umiejętność przyrządzania potraw – właściwa obróbka mechaniczna, a zwłaszcza termiczna nie tylko ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, nie tytlko zapewnia bezpieczeństwo produktów pod względem mikrobiologicznym, ale pozwala także na zachowanie jak największej liczby składników, a więc na otrzymanie produktu jak najbardziej wartościowego.

Zawsze aktualne pozostaną kierowane do nas wszystkich treści przesłań profesora Bergera, a wśród nich hipokratesowskie:

„Niech Twoje pożywienie będzie zdrowiem”,

i dylemat współczesnego człowieka:

„Jeść lub co jeść – oto jest pytanie ?”,

na który już odpowiedzieli już sobie nasi

Klienci...

 

X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.