PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn – Pt od 10:00 do 18:00

"Jedzmy zdrowiej, żyjmy dłużej"

zyjmydluzej

Na przełomie 2011 i 2012 r. przez trzy miesiące troje młodych, aktywnych zawodowo czytelników miesięcznika „Żyjmy dłużej” korzystało z diety LightBox i regularnie ćwiczyło w klubach fitness, aby zgubić zbędne kilogramy i osiągnęło świetne wyniki!

Przed przystąpieniem do programu ich sposób żywienia pozostawiał wiele do życzenia: w biegu połykane śniadanie składające się z kanapki i kawy, a następnie podjadanie czegokolwiek w pracy, najczęściej najłatwiej dostępnych słodyczy, paluszków i chipsów. Czasami udawało im się zjeść drugie śniadanie w postaci kolejnej kanapki, dostarczonej do pracy przez „pana kanapkę”. Główny posiłek obiado-kolacja, spożywany był po powrocie do domu ok. godz. 19-20. Stresująca praca i późna pora codziennych powrotów do domu były wystarczającym powodem, tłumaczącym brak chęci do uprawiania aktywności fizycznej. Nie widząc efektów wcześniej stosowanych diet lub nie mając czasu na codzienne liczenie kalorii, dobieranie składników potraw, dokładne ich ważenie i przygotowywanie dań tylko dla siebie, tracili motywację do wprowadzenia jakichkolwiek zmian w swoim stylu życia. Nie mogło to pozostać bez wpływu na ich zdrowie. W momencie rozpoczynania akcji wyniki badań biochemicznych krwi naszych bohaterów były nieprawidłowe, a nawet wskazywały, u jednej z uczestniczek, na rozwój zespołu metabolicznego i stan przedcukrzycowy.

Prawidłowo zbilansowane zestawy posiłków LightBox, jakie zaproponowaliśmy naszym podopiecznym, charakteryzowały się niską, bo nieprzekraczającą 7% całodziennej wartości energetycznej diety, zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokim poziomem błonnika – powyżej 30 g i bardzo niskim cholesterolu – poniżej 130 mg/dobę.

Nasi podopieczni doskonale poradzili sobie z wyzwaniem, które podjęli. Dzięki zdyscyplinowaniu w stosowaniu niepowodującej uczucia głodu diety LightBox i systematycznej aktywności fizycznej, ich waga systematycznie spadała w tempie 1 kg tygodniowo, stopniowo zwiększał się udział tkanki mięśniowej kosztem tłuszczowej, następowała poprawa stopnia nawodnienia organizmu, zmniejszenie się obwodów talii i bioder, a przede wszystkim poprawa lub powrót do norm wyników badań krwi. Nastąpiło również wyrównanie ciśnienia tętniczego u osób z leczonym farmakologicznie nadciśnieniem. Łącznie nasi bohaterowie schudli ponad 30 kg. Oto oni, prosimy zobaczyć, jakie są efekty, również zdrowotne, stosowania diety LightBox:

agnieszka agnieszka2 damian

Agnieszka Fydrych
z Wyszkowa...


więcej ...

Agnieszka Cichocka-Marston
z Warszawy...

więcej ...

Damian Poniatowski
z Warszawy...


więcej ...

Agnieszka Fydrych z Wyszkowa, lat 27, dyplomowana pielęgniarka.

Uczestniczka akcji „Jedzmy zdrowiej, żyjmy dłużej”, okresie 3 miesięcy schudła 12,7 kg

Parametr Norma 2.11.2011 1.02.2012
Waga (kg) 52,2-70,5 94,7 82,0
BMI 18,5-25,0 33,5 29
Poziom cholesterolu
całkowitego (mg/dl)
<190 238 187
Poziom cholesterolu LDL
(mg/dl)
<115 166 130
Zawartość tkanki
tłuszczowej (%)
20-30 43,7 37
Glikemia (mg/dl) <100 w normie w normie
Ciśnienie tętnicze <120/<80 140/110 120/75

 

Przed rozpoczęciem akcji u Agnieszki stwierdzono otyłość, dyslipidemię, hipercholesterolemię i nadciśnienie.

Agnieszka świetnie sobie zdawała sprawę ze wszystkich popełnianych błędów żywieniowych. Próbowała różnych diet, jednak brak było spodziewanych efektów. Zwyciężała słabość do słodyczy, chęć podjadania, a czasem lenistwo i ciągły brak czasu, zaś aktywność fizyczna ograniczała się do sporadycznych spacerów i doganiania odjeżdżających autobusów.

Otrzymując przez trzy miesiące dietę LightBox Agnieszka uwierzyła, że można odzyskać dawną kondycję i zdrowie bez cierpień i wyrzeczeń. Dieta LightBox spełniła jej wszystkie oczekiwania i pozwoliła rozwiać wcześniejsze obawy o brak skuteczności kolejnej podjętej przez nią próby odchudzania:

„Przede wszystkim wygoda, nie musiałam myśleć co będę jadła, robić zakupów, przygotowywać i liczyć kalorii. Ktoś to zrobił za mnie. A poza tym smak i urozmaicenie potraw, niepowtarzających się ani razu przez cały miesiąc, przeszły moje najśmielsze oczekiwania.

Obawiałam się pozbawionego jakiegokolwiek smaku jedzenia i ciągłego uczucia głodu, bo dieta to przecież wyrzeczenia, odmawianie sobie tego, co się lubi i walka z zachciankami. Wbrew oczekiwaniom okazało się, że dania w zestawach LightBox nie dość, że są smaczne, to jeszcze nigdy moje posiłki nie były tak urozmaicone. Pięć równomiernie rozłożonych w ciągu dnia posiłków sprawiło, że nie odczuwałam głodu. Na niektóre dania z chęcią poznałabym przepis.

Złe przyzwyczajenia niejedzenia śniadań i wieczornego objadania się zostały wyeliminowane już pierwszego dnia. Konieczność zjedzenia pięciu posiłków wymusiła regularność. W takiej sytuacji na obfitą kolację nie miałam już ochoty. Po pierwszym tygodniu organizm „nauczył” się stałych pór posiłków i nawet w wolny dzień budziłam się w porze śniadania”.

W okresie Świąt Bożego Narodzenia nie było Agnieszce łatwo, ale dzięki rodzinie i specjalnie przygotowanym dla wszystkich klientów, świątecznym zestawom LightBox, udało się jej schudnąć w tym okresie następny kilogram. Jak stwierdziła nasza bohaterka: „Można spędzić Święta z dala od suto zastawionego stołu i wcale z tego powodu nie tracą one na swoim uroku”.

Dzięki diecie LightBox uczestniczka naszej akcji schudła 12,7 kg, przestała być osobą otyłą, poziom cholesterolu całkowitego spadł do poziomu normy, a cholesterolu LDL znacząco się obniżył. Do wartości normy powróciło również ciśnienie tętnicze krwi, gdyż spadło ze 140/110 do 120/75. Agnieszka mogła odstawić lek.

Agnieszka Cichocka-Marston z Warszawy, lat 32, politolog.

Uczestniczka akcji „Jedzmy zdrowiej, żyjmy dłużej”, w okresie 3 miesięcy schudła 12,0 kg

Parametr Norma 2.11.2011 1.02.2012
Waga (kg) 49,8-67,2 88,0 76,0
BMI 18,5-25,0 32,6 28,2
Poziom cholesterolu
całkowitego (mg/dl)
<190 218 190
Poziom cholesterolu LDL
(mg/dl)
<150 168 102
Zawartość tkanki
tłuszczowej (%)
20-30 37 33
Glikemia (mg/dl) <100 104 80
Ciśnienie tętnicze <120/<80 180/120 119/79

 

Przed rozpoczęciem akcji u Agnieszki stwierdzono otyłość, zespół metaboliczny oraz hipercholesterolemię. Agnieszka, przystępując do naszej akcji, wyobrażała sobie, że uczucie głodu będzie jej towarzyszyło przez całe trzy miesiące trwania akcji i że sobie z nim nie poradzi:

„Wydawało mi się, że będę chodziła cały czas głodna, natomiast okazało się, że porcje w zupełności wystarczały , a po zjedzeniu obiadu czasami czułam się prawie przejedzona”.

Trzy miesiące wystarczyły na to, aby LightBox całkowicie zmienił nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe naszej uczestniczki, nauczył ją regularności w spożywaniu posiłków, przekonał, że można jeść smacznie i wystarczająco obficie bez wyrzeczeń, a samo jedzenie pomimo, że jest dietetyczne, może być przyjemnością. Okres ten był wystarczający do wyeliminowania utrwalonych przez lata nawyków np. częstego podjadania, nieodpartej chęci sięgania po słodycze, które nasza bohaterka tak bardzo lubiła. Agnieszka zauważyła, że jej próg odczuwania smaku słodkiego znacznie się obniżył. Słodycze stały się zbyt słodkie i przestały jej smakować.

Obecnie Agnieszka jest przygotowana do dokonywania samodzielnych wyborów produktów i samodzielnego przyrządzania sobie zdrowych posiłków. Pozostanie jednak jeszcze przez jakiś czas na diecie LightBox, ponieważ doceniła wygodę otrzymywania gotowych posiłków, o których prozdrowotnym działaniu przekonała się na sobie samej.

Nasza podopieczna schudła 12 kg, przestała być otyła, obniżył się udział tkanki tłuszczowej w jej organizmie, zmniejszył się obwód talii o ponad 10 cm, bioder o 12 cm, a co najważniejsze – powrócił do normy poziom cholesterolu, trójglicerydów i glukozy we krwi oraz spadło ciśnienie, co pozwoliło Agnieszce na przerwanie leczenia farmakologicznego.

„Obecnie mam więcej energii, lepszy wygląd i samopoczucie, a przede wszystkim jestem zdrowa” - tak Agnieszka podsumowuje efekty stosowania diety LightBox.

Damian Poniatowski z Warszawy, lat 32, menedżer w międzynarodowej korporacji.

Uczestnik akcji „Jedzmy zdrowiej, żyjmy dłużej”, w okresie 3 miesięcy schudł 10,5 kg

Parametr Norma 2.11.2011 1.02.2012
Waga (kg) 63,3-85,6 101,4 90,9
BMI 18,5-25,0 30,0 26,6
Poziom cholesterolu
całkowitego (mg/dl)
<190 189 167
Zawartość tkanki
tłuszczowej (%)
12-20 26,6 20,9
Glikemia (mg/dl) <100 w normie w normie
Ciśnienie tętnicze <120/<80 w normie w normie

 

Przed rozpoczęciem akcji u Damiana stwierdzono otyłość, a cholesterol całkowity oraz cholesterol LDL znajdowały się w górnych granicach normy.

Damian wielokrotne próbował zrzucić parę kilogramów poprzez ograniczenie jedzenia lub stosowanie gotowych diet w postaci koncentratów. Próby podejmowane spontanicznie przynajmniej raz na pół roku, kończyły się już po kilku dniach atakami objadania się i uzupełniania kalorii nocą. Kolejne diety były monotonne i niesmaczne.

Odżywianie się Damiana podporządkowane było jego pracy, a posiłki – jej rytmowi. Wyjazdy służbowe często oznaczały fast foody w dzień i obfite kolacje wieczorami. Na aktywność fizyczną również nie było czasu chociaż klub fitness i basen miał w zasięgu ręki, a w domu siłownię.

A tymczasem oto co powiedział Damian po zakończeniu akcji:

„Od samego początku jedzenie i siłownia świetnie wkomponowały się w moje życie, zegar biologiczny regulował pory jedzenia i ćwiczeń. Spodziewałem się odtłuszczonych, niesmacznych posiłków w minimalnych ilościach. Zaskoczyły mnie duże porcje, smaczne dania i duże ich zróżnicowanie.”

Praktycznie wszystkie oczekiwania uczestnika naszej akcji zostały spełnione: waga spadła, wygląd się poprawił. Damian przestrzega regularności spożywania posiłków: „Nie muszę spoglądać na zegarek, żeby wiedzieć, kiedy mam jeść. Organizm wie to lepiej. Zrozumiałem znaczenie regularności jedzenia, wiem też, ile mam jeść”.

Po zakończeniu akcji Damian kontynuuje uczęszczanie na zajęcia fitness i, jak się okazało, dynamiczny charakter pracy wcale mu już w tym nie przeszkadza, jak twierdził przed rozpoczęciem akcji.

Nasz bohater w czasie trzech miesięcy schudł ponad 10 kg, zniknęła otyłość, pozostała bardzo nieznaczna nadwaga, a udział tkanki mięśniowej, kosztem tłuszczowej, wzrósł o 4%. Obniżył się też poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL z niebezpiecznej górnej granicy normy do wartości bezpiecznej.

X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.