PL | EN

Kontakt: kontakt@lightbox.pl

tel:+48 513 513 661

Pn – Pt od 10:00 do 18:00

Catering dietetyczny

 

Catering dietetyczny jest w Polsce stosunkowo nową usługą, która zaczęła się na dobre rozwijać dopiero przed kilkoma laty. „Wyrósł” on na bazie szeroko rozumianych usług cateringowych świadczonych przez restauracje i firmy obsługujące różnego rodzaju przyjęcia rodzinne i firmowe.

Możliwość dodatkowego wykorzystania infrastruktury gastronomicznej zbiegła się z narastającą modą na odchudzanie oraz zdrowe odżywianie i część przedsiębiorców z branży żywieniowej postanowiła wyjść naprzeciw potrzebom osób chcących zrzucić nadwyżkowe kilogramy lub pozostać przy swojej wadze, ale korzystać z wygodnych, wymagających najwyżej podgrzania, gotowych posiłków na cały dzień. Taki sposób odżywiania stał się świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie odpowiedniego menu. Pojawił się więc pomysł produkcji i dostarczania we wskazane przez klienta miejsce całodziennych diet, czyli określonej liczby posiłków w zestawach o odpowiedniej kaloryczności. A że te zestawy miały całkowicie zastąpić indywidualne żywienie „domowe”, a więc całodzienną dietę i podobnie do tradycyjnego cateringu, były przygotowywane pod zamówienie „na wynos”, to przyjęła się dla tego rodzaju usługi nazwa „catering dietetyczny”.

Usługa cateringu dietetycznego polega zatem na dostarczaniu przez kuriera, w wystandaryzowanych opakowaniach, pod wskazny przez klienta adres całodziennych zestawów posiłków (najczęściej jest ich pięć) o określonej wartości energetycznej. Dzienny koszt takiego zestawu to kilkadziesiąt złotych. Z cateringu dietetycznego korzystają nie tylko osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, ale również takie, które nie muszą się odchudzać, ale cenią sobie wygodę takiego rozwiązania.

Catering dietetyczny - LightBox

Catering dietetyczny jest dostępny przede wszystkim w dużych miastach, gdzie świadczy tego rodzaju usługi kilka-kilkanaście lokalnych firm działających najczęściej w oparciu o zaplecze różnego rodzaju „jadłodajni” – restauracji, barów, stołówek szkolnych i przyzakładowych, a nawet pomieszczeń gospodarczych i mieszkań, nieprzystosowanych do prowadzenia tego rodzaju działalności i nie posiadających właściwych zezwoleń. Wielkość rynku cateringu dietetycznego jest ciągle niewielka. Badanie przeprowadzone wiosną 2011 r. na zlecenie firmy LightBox w pięciu największych miastach Polski pokazało, zaledwie kilka procent mieszkańców naszego kraju jest świadome istnienia takiej usługi.

Usługa cateringu dietetycznego wydaje się stosunkowo prosta do realizacji i przy niewielkiej, lokalnej skali działania łatwa do zorganizowania, dlatego wiele osób mających dostęp do jakiegoś zaplecza gastronomicznego próbuje swoich sił w tym obszarze. Stąd też jakość przygotowywanych posiłków i ich walory dietetyczne, nie mówiąc o zdrowotnych, pozostawiają często niestety sporo do życzenia. Świadomość tego mają – jak się wydaje – sami organizatorzy tych wątpliwej jakości przedsięwzięć, którzy nie rzadko nie informują na swoich stronach internetowych (internet jest standardowym kanałem dotarcia do klienta) o adresach siedzib swoich firm, nie mówiąc o podaniu adresu miejsca, w którym odbywa się produkcja posiłków. Jest to typowa sytuacja, w której konsumenci zgłaszają nową potrzebę i powstaje wiele nowych firm próbujących tę potrzebę zaspokoić. I to każdy konsument musi sam zdecydować, jak ważne jest dla niego bezpieczeństwo kupowanej żywności i wiarygodność źródła jej pochodzenia.

Samochód LightBox

Spośród dostępnych na rynku ofert polecamy oczywiście zestawy LightBox, bodajże jedyne na rynku w pełni zbilansowane w oparciu o zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia, który opracowuje normy żywieniowe dla mieszkańców Polski, uwzględniające między innymi surowce i produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ich produkcja odbywa się w specjalistycznym zakładzie z wdrożonym systemem jakości HACCP (ang. Hazard Analysis Critical Control Points), w Strzegowie, w woj. mazowieckim, przy ul. Słowackiego 32, w sposób zapewniający świeżość i właściwą jakość mikrobiologiczną posiłków, potwierdzoną odpowiednio długimi badaniami przechowalniczymi. Posiłki po przygotowaniu są schładzane metodą szokową do temperatury 4 st. C, po czym z zachowaniem ciągłości łańcucha chłodniczego są dowożone samochodem-chłodnią do Warszawy i Trójmiasta, gdzie trafiają bezpośrednio do klientów. Odpowiednia dokumentacja jest dostępstwa w biurze LightBox w Gdańsku, przy ul. Grunwaldzka 186, a więcej na temat samej diety LightBox można przeczytać tutaj. Zapraszamy do skorzystania z naszych usług.

X Zamknij
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych, a przede wszystkim, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Możesz je wyłączyć lub zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej o plikach cookies tutaj.